Na dlani chlup většinou nenajdeš. A kdo ho vlastně hledá?

Blížící si volby ukazují  problémy v plné nahotě. Sice většina odpůrců Babiše a ANO vykřikují něco o tom všeobecném kradnutí, tak skutek jaksi utek.Penzijní reforma je prý nevyhnutelná, jen ty finanční prostředky chybějí.

Samozřejmě se otevírají takové problémy, které nelze vůbec řešit současným systémem uvažování a vládnutí. Říkat, že důchodci i jiní žijí na hranici důstojného sociálního života je sice hezké, ale nic to neřeší.

Zvát sem cizí pracovníky i ze vzdálených zemí je sice také hezký počin, ale otroky, či nevolníky z nich neuděláme a za pár let jen zvýší naše současné problémy.

Problém lze řešit jedině zvýšením větších zásahů do údajně tržní ekonomiky, a z toho se neználkům vyrážejí pupínky na celém těle.

Jenže jiná cesta není. Na celém světě je současný systém kapitalistického tržního prostředí odsouzen k zániku. Globalizace ho definitivně pohřbila.

Neustále se prokazuje,že fungovat v prostředí přebytečných zdrojů již není možné. Současný tržní systém neřeší procesy efektivně, ale s velkými ztrátami. Co jiného je přesah dluhů nad zisky, či příjmy, nebo nepoměr či deficitit  mezi Státním rozpočtem a HDP ?

Dnes již není ukazatelem neschopnosti systému nedostatek skládaného toaletního papíru, papriky či banánů po celý rok. Dnes je to neschopnost dosáhnout vyrovnaných rozpočtů kdekoliv.Jakýkoli obrovský rozvoj kdekoliv v hospodářství se projevuje úpadkem jinde. A likvidace tohto úpadku stojí velké prostředky jak ve finanční sféře, tak se negativně projeví v morálce společnosti.

Stačí si analyzovat současný stav. Po roce 1989 zde bylo velké množství malých obchodníků, živnostníků a firmiček. A většina nějak zkrachovala či zmizela ze scény.NIKDO jim nijak nepomohl.

To neukazuje na ideálnost tržního prostředí,ale více na neschopnost regulace vývoje.

Samozřejmě nastupuje nová průmyslová revoluce nazývaná 4.0.Robotizace všech výrobních i obslužných procesů bez potřeby lidí v zaměstnaneckém poměru. Dokonce se předpovídá, že v ČR a SR bude situace nejhorší. Nejhorší je špatná definice, protože hodnoty se budou tvořit i nadále. Nyní jde o to, jak zajistit efektivní a spravedlivé přerozdělování získaných zisků či příjmů.

A tento základní parametr vypadá jako socialistické plánování i když jde o další stupeň objektivního vývoje lidské společnosti. Ono to robotizované pracoviště se může vybudovat úplně kdekoliv na zeměkouli. Hranice tomu určitě nezabrání.

Dnes se začne projevovat zvýhodňování jedněch skupin před druhými. I ta naše německá Škodovka již přenáší svoji výrobu zpět do Německa. Rozvoj Číny v posledních 15 letech je také podložen změnami v jejich výrobním a společenském systému. A největšími odběrateli robotizovaných výrobních linek jsou zase Číňané.

Děláme chybu tady a nebo v Číně ?

Prostě je jasné, že nějaké další pilíře penzijní reformy bez absolutních změn celého systému nic nevyřeší. Dokonce i závislost příjmu obyvatelstva na jejich jakési zásluhovosti jsou již nesmyslem.Hesla typu -" já jsem horník a kdo je víc ?" již nezaberou.

Vývoj samozřejmě bude objektivní a očekávané výsledky se časem dostaví. Jen to další přechodné období se bude špatně chápat a realizovat.

ale zcela určitě bude líp ?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bedřich Dvořák | sobota 23.9.2017 17:38 | karma článku: 11,43 | přečteno: 373x