Jak a kdy se rozpadne Ukrajina ?

Při rozpadu SSSR se z ruzných důvodů dělaly obrovské chyby. U Ukrajiny šlo o denuklearizaci, protože tam bylo dost nukleárních zbraní.Tenkrát Ukrajina spolupracovala,protože měl nastat mír a neutrální statut oblasti.

Když se podíváme na mapu,tak mnohé chápeme. Rusko si vyjednalo zvláštní statut Sevastopolu a tím pádem mělo vojenskou základnu v Černém moři. Ostatně Rusové považují Černé moře za vnitrozemské moře Ruské federace a SNS neboli společenství nezávislých států. Jedná se o Arménii, Ázerbájdžán, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Moldavsko, Rusko, Tádžikistán a Uzbekistán. Ukrajina přístupovou smlouvu nikdy neratifikovala a zachovala si status pozorovatele. 19. března 2014 v souvislosti s anexí Krymu Ruskem oznámila odchod z tohoto společenství. Turkmenistán přerušil své stálé členství 26. srpna 2005 a je v současné době přidruženým členem. 12. srpna 2008 oznámila Gruzie odchod ze SNS. 14. srpna pak gruzínský parlament vzhledem k ozbrojenému konfliktu s Ruskem hlasováním anuloval smlouvy o členství v SNS.

Proto i toto společenství neplní své původní cíle.Rusko určitým nátlakem udržuje funkčnost celého systému a pragmatismus donutí ostatní členy spolupracovat.Není to sice moc demokratické řešení ale vše je možné.

Rusko očekává i pragmatické připojení části Turecka v nějaké formě do společenství.

A co samotná Ukrajina.

Jde o mnohonárodnostní stát,kde žije obrovské množství etnických skupin a trvají snahy o nové řešení tehdejších domluv při rozpadu SSSR. Západní část Ukrajiny byla historicky připojena více k evropským zemím,které se dnes rozkládají v oblasti Maďarska,Rumunska a Polska, případně bývalého Československa. Chybou bylo i založení Moldavska ve formě,která je tam dnes. Mezi hranici s Ukrajinou je enkláva Podněstří, která se musí také nějak vyřešit.

Rusko má zájem o celé pobřeží Černého moře od Oděsy k ruským hranicím , a to včetně pobřeží Azovského moře.Krym byl připojen pravděpodobně jako poslední enkláva určitým násilím.

Samozřejmě se vše může řešit určitou autonomií jednotlivých oblastí pod mezinárodní kontrolou.Lépe řečeno se musí vše vyřešit pragmaticky,rozumně a bez nějakého kontrolování a donucování.

Myslím si,že již skončilo budování Ruského imperia, a zájem Ruska se přesune na oblast Sibiře a Dálného Východu. Čína tam má své zájmy a USA také.

Dnes nejde vůbec o nějaká území na Ukrajině, v Rusku nebo i v České republice. Jde o novou kvalitu vzájemných vztahů,které se silně poškodily. Řeči o nějaké Vyšegrádské V4 nebere nikdo v EU vážně. Je to mrtvý projekt,který nemá naději na přežití.

Nějaké experimentování s dočasným vystupováním z EU jen ukazuje neschopnost politiků něco reálně řešit.

Vývoj společenství lidí ve světě došel do fáze,kdy nastává a projevuje se nová doba. Kdysi bylo různé stěhování národů a dnes jde o něco vzdáleně podobného. Vůbec již nejde o nějaké náboženské vášně a zabírání území. Území vhodného k životu je dost a budoucí využitelné technologie vše znásobí.

I Čína předpokládá obrovský  pokles počtu obyvatelstva zaviněného chybnou demokrafickou politikou dřívějšího režimu. Ideální stav nastane v Indii a Africe. Čína musí zajistit obrovské množství imigrantů pro chod celé země.A na tomto projektu se již velmi pracuje.

Problémy Ukrajiny se jistě vyřeší ke spokojenosti veškerého obyvatelstva. Je nejvyšší čas a je jasné,že se na všem intenzivně pracuje.Jen vnější obraz připomíná divadlo či panoptikum. Asi to jinak nelze pragmaticky dělat.

Lid potřebuje chléb a hry. A to úplně všude.Na jaké straně pomyslných hranic bude žít ho vlastně vůbec nazajímá.Stejně jsou to již většinou jen nesmyslné čáry na mapě.

Proto musí již přijít obrat a jistě přijde.

Bude líp !

Autor: Bedřich Dvořák | neděle 6.1.2019 20:16 | karma článku: 18,24 | přečteno: 1752x