Do konce roku by nám prý měla vystačit energie z biomasy

Byl prý nějaký celosvětový den biomasy. Určité společnosti se pokoušejí získat jakési dotace a přesvědčují své zákazníky o vynikající účinosti tohoto způsobu získávání energie.

Z principu i pohledu přemýšlejícího zákazníka to jaksi nefunguje. Když se vyrábí tzv pelety,což jsou upravené kousky dřeva , tak spotřebujeme značné množství energie na výrobu. Pořád se neřeší problém logistiky, protože doprava surovin je možná jen auty a ty také něco spotřebují. 

Kdysi v Anglii zlikvidovali většinu lesů tím,že vyráběli sklo a keramiku pomocí dřeva A dnes se i ty štěpky vyrábějí ze dřeva a větve se spalují v lesích.

Výhledově se očekává nová technologie výroby energie s využitím objevených fyzikálních principů. I solární energie již má boom za sebou A pořád si to nechceme připustit.Energie jádra je také jen přechodný problém.

Taková Čína zkouší těžbu tuhého metanu z velkých hloubek v mořích,kde se ukládají rozpuštěné uhlovodíky z mořské vody.Vznik tohoto metanu je trošku záhadou a možná to souvisí se samoregulací biosféry v mořské vodě. Z tohoto důvodu to je možná dobrá cesta na další přechodné období.

Toto vše padne, až nastane další technologická revoluce a zvládneme fúzi či využití" temné energie" ve vesmíru.

Je možno pochopit zpracování bioodpadu na hnojivo,či využití tohoto způsobu v oblasti nadbytku biomasy.

Měl jsem možnost kdysi zpracovat oponenturu na jeden projekt výroby jakéhosi oleje z biomasy. Teoreticky to možná i funguje,ale logistika byla tak rozsáhlá a nákladná,že to nemohlo fungovat i když byly veškeré výpočty správné.

V článku   https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/vypnete-temelin-do-konce-roku-by-nam-pry-mela-vystacit-energie-z-biomasy-39849?seq-no=3&dop-ab-variant=&source=article-detail

jsou uváděny i "kotlíkové" dotace,které by měly tomu všemu dopomoci.

A zde je "jádro pudla". Dotace asi přinese nějaký anděl spásy a výrobci budou spokojeni.

Jen si ti dnešní "soudruzi" pořád neuvědomují, kde dělají chybu. Jde jim převážně jen o ty dotace.

Vše ostatní je jen snění a hlouposti.

Samozřejmě znám domácnosti,kde mají celý dům obložený dřevem,který si každý rok připravují na zimu. Ale to přece nemohou dělat všichni!

Ohánět se nějakou ekologií a vypnout "selské" myšlení také nejde.

Prý budeme dovážet kapalný plyn z USA a Rusové budou namydlení. Ukrajina nám to prý brzy předvede. Tady budeme místo řepky pěstovat japonská křoviska a vše rozemeleme na šlapacích mlýnech do dřevní hmoty. Tu vysušíme na slunci a vše budeme používat jako domorodci  při topení s trusem velbloudů a koz.

Stáda krav nám řídnou a tak se asi nevyplatí lapat v hermeticky uzavřených kravínech výměšky metanu z dokonale přírodních zdrojů.

Prostě nám nezbývá nic jiného než čekat, že se to nějak vyřeší. Jen ty "kotlíkové" dotace nám zbydou jako vzpomínka na pitomosti, které pořád pácháme.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bedřich Dvořák | neděle 19.11.2017 10:32 | karma článku: 21,38 | přečteno: 399x