Chceme konzumní budoucnost ?

Mladá ,nová generace je ovlivněna reklamou a poukazováním na ideální tržní kapitalistickou společnost. Uniká jim fakt,že tržní prostředí v celé společnosti neexistuje a nikdy neexistovalo.

Školy učí nesmysly a výrobně tržní hospodářství je udržováno při životě právě netržními principy. Situace se značně negativně mění,protože původní systém cel a přirážek  na obranu vlastních výrobců degeneroval na politické strašidlo a nástroj na boj s vlastními lidmi..

A tak dnes bojuje USA nejen s Ruskem a Čínou ,ale i s celou EU a dalším"podřízeným" světem. Samozřejmě kapitalistický systém nemůže být ovlivněn nějakými hranicemi států a dnešní globalizaci již nelze zastavit. Jde o vývojový proces,jenž plně odpovídá učení dávných filosofů, kteří správně předvídali,že tento stav nastane.

Co bude dál ?

Když si uvědomíme,že již žádný kapitalistický systém vlastně neexistuje a svobodný tržní systém také neexistuje,tak moc na výběr nezbývá.

V Česku jsme viděli a vidíme problémy  přímo koncentrované.Výroba je závislá na spolupráci se zahraničím,které si diktuje takové podmínky,že nějaká spravedlnost je nemožná. Pravdu má ten,kdo platí a pravidla hry určuje také. Tvorba zisku je obchodním tajemstvím a jde o vykořisťování nového typu. Třídní společnost sice již neexistuje,ale to byl stejně jen pomocný prvek pro vykreslení vývoje. A velmi názorně to vidíme na kšeftování s energií, ropou, potravinami i vodou. Nějaké nové automobily nejsou vůbec důležité,protože dopravní systém se velmi brzy zhroutí a následně zásadně změní. Stačí se podívat kdekoliv  na " západě" na přehlcené silnice a zbytečně ztrávený čas při dopravě.

Zatím třeba u nás je natolik rozdílný systém příjmů, že mnohé může fungovat. Ti,kdo na to mají si mohou pořídit bydlení a cokoliv jiného,ale ti ostatní nemají šanci na jakýkoliv postup. Systém celoživotní vzdělávání a  navyšování kvalifikace funguje pouze v "zavedených" firmách,kde jsme si vymysleli mnohá ochranářská opatření ve jménu zvyšování kvality.  A všechno stojí peníze a jde o zbytečný konkurenční boj..

Systém e-shopů likviduje stávající "kamenné" obchody a i když je to jedna z budoucích možností,tak vlastně způsobuje ztráty již dnes. Rozvoz ": zdravých" potravin se veze na tom,že ti rovnější si mohou dovolit dovoz zeleniny a potravin až do domu. A samozřejmě sice zaplatí další lidi,ale je to zbytečné. Podpora výroby a rozvozu potravin s minimálními náklady na dopravu a skladování patří do říše snů , i když to ještě naše babičky viděli denně.

Při návštěvě supermarketů je vidět,že 80 % všech výrobků je úplně zbytečných a v jejich ceně se to musí logicky projevit. A když navštívíte USA,tak to tam všechno uvidíte v plné, neřešitelné nahotě.

Hodně se mluví o umělé inteligenci a jejímu nástupu v nejbližších letech. Moc dobře si nedokáži představit,že by nějaký super počítač dokázal řídit celou společnost a co by vlastně řídil. A jak !

Nějaké dílčí výstupy samozřejmě budou,ale komplexní systém řízení,který společnost potřebuje, vytvoří pouze lidé i když učící algoritmy pro počítače budou zkonstruovány.

Asi uplyne ještě hodně vody, než se společnost dostane do další etapy svého vývoje. A navíc to nevypadá,že by nějaké snahy u mírové porozumnění mezi národy nebývalo na síle.  Z pohledu mediálního nátlaku to nevypadá tak špatně,protože požadavky na uvolnění 2 - 4 % HDP na obranné účely není přece moc. Ale samozřejmě jde o mnohem větší prostředky,neb jde o celý princip jakékoliv obrany včetně migrace a " kontroly" vlastního obyvatelstva.

Co bude v budoucnosti nikdo neví. A to nemusí vůbec přijít nějaká živelná pohroma.

Není nutno studovat kybernetiku a zavádění sociálních experimentů. Stačí obyčejný lidský rozum.

Věřme,že vývoj lidstva podléhá zákonům,které politika nemůže ovlivnit. Již je to velmi potřeba

 

A potom bude líp !

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bedřich Dvořák | pondělí 16.7.2018 8:43 | karma článku: 14,01 | přečteno: 353x