Budujme stát pro 40 000 000 lidí - J.A.Baťa

Vracím se znovu ke knize J.A.Bati z roku 1938,.kterou jsem již na blogu uváděl.Je na NETu k dispozici v originále a mnozí současní národohospodáři by si ji měli povinně přečíst. Je tam hodně moudra.

J.A.Baťa určitě nebyl bolševický snílek a student Marxismu.Znal například hospodářství v USA i v Německu velmi dobře. Nicméně v textu je hodně myšlenek,které nepřímo aplikovali hoši po roce 1948. Jen někdy nepromyšleně a tendenčně.

Údaje uvedené v textu jsou sice málem 100 let staré,ale nejde o čísla,jde o princip. Samozřejmě jde o republiku Československou i s Podkarpatskou částí, ale právě proto je nutno uvažovat podobně jako uvažoval J.A. Baťa. Nelze se opíjet poučkami o svobodném trhu,když tu žádný trh již dávno nemáme. Nemůžeme plakat nad přicházejícími imigranty, protože tento trend také nikdo nezastaví.A hesla typu " my republiku uhájíme" jsou nesmysl.

A nemusí to být vůbec imigranté z rovníkové Afriky či Asie. Velmi lehce se sem mohou hrnout lidé z Anglie,USA či Španělska ,Francie a Itálie. Ty nebudou zajímat nějaké naše pokusy o spojení nespojitelného,jako je systém států V 4.Nám bohatě stačí určitá hospodářská svoboda v rámci EU. A zde to již narazilo na své dno. Musí nastat buď federalizace či osvobození od nápadů Evropského parlamentu a vedení EU.

Federalizace  bude asi efektivnější způsob při použití umělé inteligence.Nějaké formy konfederace jsou v naši podmínkách zbytečné a i v jiných státech jsou tato pravidla jen úlitbou hospodářskou určitým nátlakovým skupinám.

A většina politiků " osvícených" nechápe značnou škodlivost svých názorů a nápadů,které předkládají lidem z populistických důvodů.

Měli by si všichni názory pana Bati přečíst. Je v nich hodně pravdy i do dalšího období budování spokojené společnosti lidí v dnešní době.

zde originál ke stažení :  

https://uloz.to/!HXC8qXdh/budujeme-stat-pdf

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bedřich Dvořák | neděle 26.8.2018 11:07 | karma článku: 12,93 | přečteno: 565x