Konec světa v roce 2060

Sluneční kámen znázorňoval představy Aztéků o světě před jejich zrozením. Věřili, že svět byl stvořen již čtyřikrát a pokaždé pak byl zničen. Podle jejich představ oni sami žijí v páté éře, slunečním věku.

Nynější svět vznikl podle aztéckých legend sebeobětováním bohů, které slunce vzkřísilo opět k životu. Bůh Quetzalcoatl znovu stvořil lidi tak, že v podsvětí postříkal svou krví kosti mrtvých předků. Lidské oběti – které nebyly ničím neobvyklým u Aztéků - symbolicky opakovaly oběť bohů a udržovaly tak slunce na jeho dráze. Aztékové měřili čas jednak světským kalendářem s 365 dny a jednak posvátným kalendářem slunečním s 260 dny. Každý den byl tak určován dvěma rozličnými cykly a tatáž kombinace se opakovala jen každých 52 let. V takových dnech pak Aztékové očekávali zánik vesmíru. S koncem světa se různé kultury vyrovnávají různě.

Nejrozšířenější je mýtus o vesmírném požáru, zřejmě íránského původu, spojený s představou, že oheň obnovuje svět a jeho pomocí bude nastolen “svět nový, zbavený stáří, smrti, rozkladu, kde nesmrtelnost přijde k živým a svět bude obnoven dokonale.” Obdobně se ke konci světa staví židé a křesťané.

Ať už se ke konci světa staví lidé jakkoliv bez ohledu na rase, víry, rozumu nebo znalostí faktem je, že jednou přijde. Těžko odhadovat kdy, ale jisté záblesky nových informací se začaly objevovat. Nebude se jednat o zánik světa jako takový. Dle jednoho muže, který si přeje zůstat v anonymitě dojde v roce 2060 k masivnímu vymření mnoha lidí po celém světě. Naši planetu postihnou nejničivější katastrofy od dob, kdy planeta vymřela naposledy. Svět bude zasažen mnoha hrůzami, které si nedovede nikdo ani představit. Avšak dle něj zůstanou po roce 2060 na zemi lidé bílé rasy a světlých vlasů. Těch se tato katastrofa nedotkne.

Můžeme jen polemizovat nad tím, zdali má pravdu nebo ne. Polemizovat nad tím proč lidé bílé rasy, z jakého důvodu. Již velmi mnoho jsme slyšeli o vymření, zkázách, katastrofách a konci světa. Někdo se nemýlil, někdo se spletl a na některé věštby ještě čekáme, jestli se vyplní. V zásadě se ale nezmiňuje o tom, že rok 2060 rok velké změny nebude způsoben globálním oteplováním.

Tak si tedy počkáme na to, jestli se toho proroctví vyplní nebo se jedná jen o další omyl.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Bednářová | středa 19.12.2007 6:12 | karma článku: 13,09 | přečteno: 1440x