Magických 114

Více než polovina poslanců sněmovny odešla do nezaslouženého politického důchodu. V parlamentu se objevilo mnoho nových osob. Celkem jich je 114. Je to hodně nebo málo?

Minulý týden jsem poslouchal na Radiožurnálu diskuzi na téma volby místopředsedů parlamentu. Na otázku zda výsledky volby v případě Lubomíra Zaorálka (173 hlasů z 200 možných) nelze chápat i jako vstřícný krok koalice vůči opozici odpovídala mnohaletá poslankyně Orgoníková (ČSSD). Její vyjádření bylo omračující. Prohlásila, že si není jistá zda vznikající koalice výše jmenovaného podpořila, protože hlasování bylo tajné. Takže buď si nepamatuje, jaké byly výsledky volby, či po téměř dvaceti letech neví kolik členů má parlament a nebo hloupě mlžila. Ovšem skutečnost mohla být zcela jiná, daleko temnější. To naznačila hned svou následující větou. Prohlásila, že si je zcela jistá, že klub ČSSD hlasoval pro svého nominanta zcela jednotně. Takže jak to bylo s tou tajnou volbou? Že by zasloužilá matadorka znala informace ze zákulisí sněmovny, které unikají nejen běžnému smrtelníkovi, ale i mandátnímu výboru parlamentu? Necháme se překvapit, určitě nemluvila do médií naposledy.

Po tomto vystoupení se mi chtělo křičet 114 je málo. Leč nechvalme dne před večerem. Hned o pár hodin později "potěšila" Kateřina Klasnová, s výrokem, že řízení sněmovny se nebojí, neboť má za sebou čtyři roky práce v zastupitelstvu Prahy 1. Po pravdě je dost odlišné dívat se na zasedání 35 zastupitelů nebo řídit jednání 200 poslanců. No alespoň sebevědomí jí rozhodně nechybí. Na druhé straně - neodsuzujeme nikoho dopředu. Je hodně pravděpodobné, že nakonec bude lepší, než další místopředsedkyně - Vlasta Parkanová. Do poslanecké sněmovny pronikla s odřenýma ušima, jen díky neočekávaně dobrému výsledku TOP 09 v Jihočeském kraji, když se z pozice lídra propadla až na třetí místo. Za odměnu dostala funkci v parlamentu. Možná proto, aby se nesnažila proniknout do vlády – další její pěveckou etudu, by nemusela přežít ona, TOP 09 a konec konců ani posluchači.

Jak to tak vypadá i nová sněmovna je zrcadlem úrovně našeho národa. Na druhé straně je tu stále naděje, že hůř už bylo.

Závěrem si dovolím stručně podotknout: To, že se dnes v mém hledáčku ocitly samé ženy, je opravdu jen souhra náhod.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Baubín | pondělí 28.6.2010 21:12 | karma článku: 11,53 | přečteno: 670x
  • Další články autora

Petr Baubín

Cenzura na Facebooku

10.5.2017 v 22:50 | Karma: 22,73

Petr Baubín

CSU pohřbívá Andělku Merkel

7.11.2016 v 16:51 | Karma: 36,41

Petr Baubín

Lži o EET

4.10.2016 v 15:51 | Karma: 39,33

Petr Baubín

U smraďocha

4.4.2016 v 0:00 | Karma: 21,19