Co den dal 3

Levnější benzín ano! Ne! Hurá na ústavní soud! Malost našich poslanců nezná hranic. Pokud si snad ještě někdo myslel, že trpí nějakou zásadovostí, byl jistě včerejškem vyléčen.

To, co se v poslanecké sněmovně odehrálo opět posunulo hranice politické kultury o další level směrem k nule. Jak se sněmovní divadlo mění od činohry přes tragedii ve frašku se většinově našim sdělovacím prostředkům povedlo utajit. Prostě proto, že se redaktoři ani nenamáhali přečíst si záznam z jednání sněmovny a následně se podívat na statistiku hlasování. Takže se žvanili o sto šest. Kouzelné byly také spekulace o možném snížení ceny nafty a benzínu na pumpách, které v celé nahotě odhalily, že redaktoři vůbec netuší, jak se počítá prodejní cena těchto komodit.

Jak se změní cena nafty při poklesu spotřební daně o 2,5 Kč/litr? Překvapivě neklesne o 2,50, jak se nás snažili v médiích přesvědčit. Ve stručnosti a zjednodušeně: K výrobní/dovozové ceně produktu se totiž nejprve připočte zmíněná spotřební daň (konstantní). Až poté marže dovozce a DPH (v procentech). Za tuto cenu nakupuje pumpař. Prodejce si opět připočte svou marži (opět zpravidla v procentech) a tak vznikne prodejní cena. Z výše uvedeného jednoznačně vyplývá, že při zachování výše uvedeného postupu by měla cena nafty klesnout o více než tři koruny a pokles ceny benzínu by se blížil ke korunám dvěma. Ovšem respektuji, že základy matematiky redaktorům chybí a o to více emocí dodávají ke svým žbleptům.

Pikantní byl také příběh schválení snížení sazby daně. V těsném závěsu se hlasovaly dva návrhy. První o schválení vracení části spotřební daně z nafty zemědělcům. Předpokládaný dopad na rozpočet 1,4 mld korun. Pravicová opozice v jednom šiku hrdě zvedla prapory a její diskutující snášeli hory argumentů proč je to špatně. Hlavně se musí řádně hospodařit a bojovat proti korupci...

Následovala rozprava o snížení spotřební daně na benzín a naftu. Předpokládaný dopad do rozpočtu 10x vyšší než u předchozího návrhu. Náhle nastala selanka a pravicová, zásadová opozice mlčí. Když si vzpomenu na bojovné řeči Miroslava Kalouska (předseda klubu TOP 09 a byvší ministr financí) a dalších politiků z řad bývalé vládní koalice při projednávání téhož návrhu v době kdy byli u moci, je jasné, že něco je špatně.

Bomba na sebe nenechala dlouho čekat. Vládní koalice dle očekávání protlačila zelenou naftu zemědělcům. Snížení spotřební daně na naftu a benzín byla ale zcela jiná opera. Hlasovali pro něj komunisté (jasně – odpovídá to jejich „lidové“ politice). Dále hnutí Úsvit (jasně - odpovídá to jejich populistické politice). Pak oněch 17 opakovaně přetřásaných sociálních demokratů. To by ovšem zdaleka nestačilo. Návrh totiž podpořili s jedinou výjimkou všichni přítomní poslanci ODS a TOP 09. Z valné části právě Ti, kteří ho v minulém volebním období tak zuřivě odmítali. Prostě snaha zavařit to vládní koalici jasně převýšila nad jejich zásadami. Což ovšem vzhledem k „zásadovosti“ valné části poslanců není nijak překvapující.

Co je ale velmi důležité opět se a zcela pragmaticky potvrdilo rčení: „Bohoušku stojíme za Tebou – s noži v rukou." Těch nožů je momentálně 16. Jeden po 90 minutách usilovné tortury odvolal. Nasypal si popel na hlavu, prohlásil se za mentálně nedostatečného (neumím hlasovat) a strojek se zřejmě zítra povede opravit. Otázka je na jak dlouho. Je totiž evidentní, že pokud se současný předseda ČSSD pokusí vypořádat se s opozicí ve straně, nebude pro poslance takto zbavené perspektivy problém „shodit“ vládu. Je jich na to stále dost.

Evidentně nás čeká žhavý podzim.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Baubín | čtvrtek 24.7.2014 12:15 | karma článku: 12,15 | přečteno: 302x
  • Další články autora

Petr Baubín

Cenzura na Facebooku

10.5.2017 v 22:50 | Karma: 22,73

Petr Baubín

CSU pohřbívá Andělku Merkel

7.11.2016 v 16:51 | Karma: 36,41

Petr Baubín

Lži o EET

4.10.2016 v 15:51 | Karma: 39,33

Petr Baubín

U smraďocha

4.4.2016 v 0:00 | Karma: 21,19