Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

T-mobile představil krizové SMS

Společnost T-mobile u příležitosti Mezinárodního dne pohřešovaných dětí oznámila spuštění nové platformy pro komunikaci s veřejností v případě krizových situací.

Platforma, která zatím nese pracovní název Search&Rescue SMS (SAR SMS), umožní složkám integrovaného záchranného systému rozeslat hromadné SMS do konkrétní oblasti s vysokým rizikem ohrožení zdraví nebo života. Záchranáři tak prostřednictvím tohoto jedinečného systému mohou obratem informovat občany například o pátrání po pohřešovaném dítěti, ale také o požárech, povodních či dalších kritických situacích.

Jak T-mobile uvádí v tiskové zprávě, umožní tento systém oslovit během 3,5 minut až 10 000 zákazníků. Do budoucna navíc počítá i se zapojením dalších operátorů.
Systém by nejspíš ani nemusel narazit na zastánce soukromí, protože při jeho provozu nedochází k předávání polohy jednotlivých telefonů, ale naopak je informace předána všem telefonům v určité oblasti. K tomu se využívá informace o posledním radiovém kontaktu s buňkou.
Autorizovaný uživatel, nejčastěji pracovník operačního střediska některé ze složek IZS, se přihlásí ke speciální webové aplikaci, v níž zadá místo události, velikost oblasti a text samotné zprávy, která může obsahovat až 300 znaků. Následně se mu zobrazí počet dostupných mobilních telefonů a zprávu před jejím odesláním autorizuje obdobně, jako při používání internetového bankovnictví.

Využití při pohřešování dětí

Když v roce 2009 spouštělo Ministerstvo vnitra projekt „Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech“, mluvilo se o spolupráci s jednotlivými mobilními operátory a rozesílání SMS, resp. MMS zpráv v určeném okruhu. Toho jsme se však do dnešního dne nedočkali a celou situaci komplikovala řada právních, technických a finančních otázek.
Zdá se však, že SAR SMS by tuto záležitost konečně mohly vyřešit a to i navzdory mnohým komentářům, že pouhý textový popis dítěte je neefektivní. To je samozřejmě pravda, nicméně součástí této SMS může být hypertextový odkaz na databázi pátrání s aktuální fotografií. Obdobně to funguje při e-mailovém upozornění na „dítě v ohrožení“ a v době internetu v mobilu to nemusí představovat větší problém.

Doplněk varovného systému

Samotná myšlenka na využití SMS pro tísňové informování obyvatel není nová – už více než deset let  využívají mnohá města a obce například službu SMS InfoKanál nebo pozdější SOSky Jihomoravského kraje.
Oproti těmto službám má představovaná novinka jednu zásadní výhodu. A sice, že nevyžaduje žádnou aktivitu ze strany obyvatel. Všechny do teď používané systémy totiž vyžadovaly předchozí registraci telefonního čísla do databáze příslušného městského nebo obecního úřadu. Že je to v praxi velká překážka se ukázalo například při nedávném požáru galvanovny v Lanškrouně, který nemá místní rozhlas a obyvatelům proto od roku 2008 nabízí možnost rozesílání varovných SMS zpráv. Přestože město tuto SMS rozeslalo, následně se snesla vlna kritiky na to, že většině obyvatel žádná zpráva nepřišla. A přijít ani nemohla, pokud se kdykoliv předtím do této bezplatné služby (nabízené i na úvodní stránce webu města) nezaregistrovali.
Například v Rudníku, který postihly loňské povodně, využívá SMS InfoKanál přibližně 500 z 2200 obyvatel. V krajském městě Ústí nad Labem, které se s povodněmi potýká poměrně často, to je zhruba 16% obyvatel.
Nadruhou stranu mají tyto systémy oproti nyní představovanému řešení jistou výhodu. Tou je možnost upozornění lidí, kteří nejsou fyzicky v dané oblasti, ale informace je pro ně důležitá. Může jít o majitele rekreačních objektů nebo příbuzné starých a nemocných lidí.

Pro praktické využití této služby si lze představit celou řadu situací, například varování před blížící se povodní nebo upozornění na únik nebezpečné látky. Své využití jistě může najít také v podmínkách Policie ČR. V zahraničí byl podobný systém využit třeba při nutnosti vyhlášení evakuace nebo v okolí šíleného střelce.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Bareš | středa 28.5.2014 16:36 | karma článku: 14,17 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Michal Bareš

Foto: Záchranářské cvičení na Chrudimsku

V 10:32 přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Pardubického kraje tísňové volání, při němž anglicky hovořící volající oznámil dopravní nehodu autobusu s osobním automobilem u Medlešic.

27.9.2016 v 18:23 | Karma: 11,81 | Přečteno: 284x | Diskuse| Fotoblogy

Michal Bareš

Závadná voda v Brně - měly houkat sirény?

Čas od času se na kontaktní telefon uvedený na našem sirénovém webu obracejí občané s dotazy ohledně informování při mimořádných událostech. Nejinak tomu bylo po zveřejnění informací o závadné pitné vodě v Brně a okolí.

16.9.2016 v 6:47 | Karma: 16,02 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Občanské aktivity

Michal Bareš

Fotoblog: Jak se hasí z nebe...

Loňské extrémně suché léto s sebou přineslo také rozsáhlé lesní a polní požáry. V těchto případech je neocenitelná pomoc vrtulníků Letecké služby Policie ČR, které shazují vodu z tzv. bambivaků.

19.5.2016 v 18:54 | Karma: 12,82 | Přečteno: 246x | Diskuse| Fotoblogy

Michal Bareš

První výsledky Auditu národní bezpečnosti

V Poslanecké sněmovně byly včera za účasti předsedy vlády a ministra vnitra představeny výsledky první části Auditu národní bezpečnosti.

13.5.2016 v 7:08 | Karma: 12,76 | Přečteno: 431x | Diskuse| Občanské aktivity

Michal Bareš

Je pražské metro připraveno na teroristický útok?

Teroristé volí k dosažení svých cílů nejrůznější způsoby. Od střelců (Charlie Hebdo), přes použití výbušnin (Brusel) až po chemické látky (Kirkúk). Tyto způsoby navíc mohou kombinovat a tím ještě zvýšit jejich účinek.

26.3.2016 v 15:42 | Karma: 12,59 | Přečteno: 859x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
Ředitel a zakladatel spolku Rescueinfo.

http://twitter.com/bares_michal