Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pomněnkový den a česká policie

25. květen je od osmdesátých let po celém světě znám jako Mezinárodní den pohřešovaných dětí. Ročně se v České republice ztratí tisíce dětí...

Přestože většina vyhlášených pátrání má v těchto případech šťastný konec, bohužel ne vždy tomu tak bývá. Ministerstvo vnitra proto přišlo v roce 2009 s projektem "Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech", který má pátrání v těchto případech usnadnit.
Mechanismus, který je známější spíše pod zkráceným názvem "Dítě v ohrožení" má nastavena jasná kritéria pro své využití. Je určen zejména pro děti mladší 15 let, které se pravděpodobně nachází v ohrožení života nebo zdraví a není aktivován v případech útěků nebo je-li dítě hledáno v souvislosti s jeho trestnou činností.
Od svého vzniku byl mechanismus využit více než stokrát, z toho minulý rok v 16 případech. Letos jeho prostřednictvím požádali policisté veřejnost o pomoc čtyřikrát a vždy s dobrým koncem.

Zapojení veřejnosti

V okamžiku, kdy je policii nahlášeno pohřešování dítěte, jde bezesporu o čas a významnou roli může sehrát každá minuta, ne-li sekunda. První chvíle, kdy se pátrání rozjíždí, jsou charakteristické nedostatkem profesionálních policejních sil a zároveň (především v centrech velkých měst) množstvím lidí, kteří se pohybují v okolí místa zmizení a mohou být policii nápomocni. Musí se ovšem o vyhlášení pátrání dozvědět včas.
Když v dubnu 2009 představoval ministr vnitra Ivan Langer tento projekt veřejnosti, sliboval bezprostřední rozeslání SMS veřejnosti v dané lokalitě, kde se dítě ztratilo a okamžité informování médií.
Zatímco informování médií se z větší části podařilo dotáhnout do zdárného konce, rozesílání informací na mobilní telefony do dnešního dne nefunguje.

Předpokládá totiž aktivní přístup veřejnosti, kdy zájemce musí nejprve navštívit webové stránky Policie ČR a proklikat se k databázi pohřešovaných osob. Pokud očekáváte formulář s možností zadání telefonního čísla, pak se mýlíte. Na výběr máte dvě možnosti - zadání e-mailu nebo odběr RSS.
Abyste se o pátrání dozvěděli skutečně včas, doporučuje ministerstvo "nastavit si ve své e-mailové schránce zasílání upozornění na nový e-mail SMSkou". Na přímé SMS tak můžete zapomenout.

K tomu, aby upozornění v praxi fungovalo, musíte splňovat další podmínku: mít aktivní internet v mobilu. Samotný e-mail totiž neobsahuje nic jiného, než informaci o vyhlášení pátrání. Lokalitu a popis dítěte se tak dozvíte až z přiloženého odkazu.

Rozesílání SMS bránilo několikaleté dohadování mobilních operátorů, Ministerstva vnitra a Úřadu pro ochranu osobních údajů. Prvním z operátorů, kdo se rozhodl do systému zapojit, byla v roce 2011 společnost T-mobile. Zatím však pouze v teroetické rovině.

SAR SMS

Uplynuly další tři roky a přesně před rokem, v květnu 2014, představil T-mobile službu Search&Rescue SMS (SAR SMS), která umožní složkám integrovaného záchranného systému rozeslat hromadné SMS do konkrétní oblasti. Kromě pátrání po pohřešovaném dítěti, může jít například o doplnění sirén při varování před hrozícím nebezpečí a podobně.
Myšlenka to není nová, krizové SMS už roky fungují v mnoha městech a obcích. Toto řešení je ale průlomové v tom, že nevyžaduje žádnou předchozí registraci a v případě potřeby může oslovit během 3,5 minut až 10 000 uživatelů.

Uplynul rok od představení SAR SMS a zdá se, že šest let po slibu ministra Langera se těchto SMS skutečně dočkáme. Právě minulý týden totiž tuto službu T-mobile předal Hasičskému záchrannému sboru a může začít dvouměsíční testovací provoz v pěti krajích.

Sociální sítě

Stále je co zdokonalovat a je škoda, že policie (narozdíl od HZS) ještě neobjevila sociální sítě. Právě ony částečně nahrazují funkci médií a umožňují rychle oslovit velké množství lidí.
I v průměrném krajském městě, jako jsou Pardubice, může mít příspěvek o pohřešovaném dítěti během pár desítek minut dosah několik tisíc uživatelů (opakovaně vyzkoušeno).

Komunikaci s veřejností pomocí sociálních sítí využívala i policie v Nepálu po nedávném zemětřesení:

 

Autor: Michal Bareš | pondělí 25.5.2015 13:32 | karma článku: 10,86 | přečteno: 643x
  • Další články autora

Michal Bareš

Kdo zaspal 14 let?

Dlouhá léta existovalo v Československu, respektive České republice, několik varovných signálů - katastrofa, nebezpečí zátopové vlny a všeobecná výstraha. To se změnilo v listopadu 2001, kdy byly tyto signály zrušeny.

23.10.2015 v 13:14 | Karma: 15,64 | Přečteno: 570x | Diskuse| Občanské aktivity

Michal Bareš

Některé volební programy jsou nesplnitelné, jiné nesmyslné

Na internetu se objevil web strany "Nový republikový řád". Tato strana má ve svém volebním programu několik poněkud sporných bodů a jeden přímo nesmyslný

11.10.2015 v 12:51 | Karma: 5,60 | Přečteno: 347x | Diskuse| Občanské aktivity

Michal Bareš

Nasazení Armády na hranicích ČR

V souvislosti s přílivem imigrantů se stále častěji mluví o nasazení Armády ČR na vnitřní hranici. Stále však šlo o víceméně teoretickou možnost. To se změnilo dnes večer.

9.10.2015 v 20:50 | Karma: 9,06 | Přečteno: 561x | Diskuse| Ostatní

Michal Bareš

Na Chrudimsku tekla krev proudem

Úrazy a nejrůznější nehody představují situace, s nimiž se většina z nás nikdy nechce setkat. Zatímco někdo spoléhá, že zrovna jemu se vyhnou, jiní se snaží na ně včas připravit.

30.9.2015 v 11:32 | Karma: 11,24 | Přečteno: 701x | Diskuse| Fotoblogy

Michal Bareš

Žamberk zažil velkou evakuaci

Obyvatelé a náhodní návštěvníci města Žamberk mohli včera lehce získat pocit, že se v okolí „něco“ muselo stát. Jak jinak si vysvětlit množství hasičských vozidel, včetně speciálního autobusu, nebo policisty řídící dopravu.

25.9.2015 v 9:10 | Karma: 10,89 | Přečteno: 666x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
Ředitel a zakladatel spolku Rescueinfo.

http://twitter.com/bares_michal