Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

I dobrovolní záchranáří mají svůj maraton

Ručičky na hodinách ukrajují první minuty ze soboty 24. září 2016 a ve společenské místnosti bývalého vojenského areálu v Kostelci u Heřmanova Městce si zhruba šedesátka mladých lidí užívá nastávající víkend.

Alkohol teče proudem, z reproduktorů duní hlasitá hudba a laserové efekty se snaží najít si svoji cestu skrz hustou mlhu. Zábava je v plném proudu, když první lidé začínají zjišťovat, že „něco“ není v pořádku - mlhy stále přibývá a v sále vypuká panika. V křiku zanikají slova pořadatele, že je to jen porucha výrobníku mlhy a zatímco část návštěvníků se snaží za každou cenu dostat k východu, jiní raději vyskakují z oken.

Nic z toho však zatím netuší 75 zdravotníků, dobrovolných hasičů a letos poprvé i policistů nebo vojáků, kteří se vydali do Kostelce na 7. ročník nesoutěžního zdravotnického cvičení Rescue Marathon. Mnozí z nich tu nejsou poprvé, takže pro příštích 24 hodin se spánkem raději ani nepočítají a jen nervózně očekávají, co si na ně organizátoři letos připravili.

Vraťme se ale zpět k našemu příběhu. Za zvuku sirén přijíždějí hasiči, následovaní zdravotníky a dalšími účastníky marathonu. Hasiči zjišťují, že prostor je bezpečný, zdravotníci mezitím před budovou připravují stanoviště pro třídění a ošetřování zraněných. Těch je opravdu hodně, převážně s poraněními způsobenými pošlapáním nebo pořezáním od skla.

Celý zásah, při němž si zasahující procvičí dovednosti z večerních workshopů, končí až nad ránem. Následuje zhodnocení, kde dostávají prostor i samotní figuranti. Ti totiž byli s jednotlivými záchranáři v těsném kontaktu a nejlépe tak mohou upozornit na případné chyby. Ostatně to je i účel celého Rescue Marathonu, který nemá určit, kdo je nejlepší, ale všechny posunout zase kousek dál.

Mnozí ani nejdou spát a pomalu se připravují na denní část. Na základně obdrží jednotlivé týmy mapu s GPS souřadnicemi a zjišťují, co je ten den čeká – 23 kilometrů dlouhá trasa s 18 stanovišti, kde „půjde o život“. Letošní marathon má podtitul „movie edition“, takže každé stanoviště představuje nějakou známou filmovou scénu. Na zasahující tak čekají různorodá zranění jako sečné rány světelným mečem, úpal po „otravě v troubě“ (Pelíšky), poranění oka bičem či připínáčky zabodnuté v chodidlech figurantů. Situace s dokonale namaskovanými figuranty a vážnými zraněními, jako střelné rány, popáleniny a skalpace, důkladně prověří schopnosti účastníků v poskytování první pomoci.

Jak organizátoři sami rádi říkají, zážitek z Rescue Marathonu nemusí být pozitivní, hlavně když je silný. I proto se mezi účastníky po celou dobu pohybovalo několik „PEERek“, které zasahujícím naslouchaly a probírali s nimi jejich pocity.  

Noční část s požárem diskotéky osobně považuji za to nejlepší ze všech 7 ročníků a je jen dobře, že si účastníci mohli vyzkoušet zásah, k němuž se nejspíš jako dobrovolníci nikdy nedostanou (s výjimkou dobrovolných hasičů). Vždy je totiž možnost, že se podobný zásah dostane takříkajíc k nim, třeba během zdravotnického dozoru.

Kdo že byli ti odvážní zasahující?  Za ČČK – Brno-město, Mělník, Ostrava, Štětí, ze Slovenska tým ze Žiaru nad Hronom, dobrovolní hasiči z Prahy - Zbraslavi, Chrudimi, Chrasti u Chrudimi, Ždírce nad Doubravou, Hrochova Týnce, Dobroměřic a zájemců o první pomoc (mediků) z Ústí nad Labem a Děčína. Nově se účastnila jednotka Policie české republiky z Litoměřic a dva týmy se zájmem v military - Fox Force a tým složený z členů aktivních záloh z Ostravy.

Celá akce se konala pod záštitou předsedy bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pana Romana Váni a neobešla by se bez štědrých sponzorů a partnerů. Poděkování tak patří společnostem Ekopanely servis, s.r.o, Chládek&Tintěra závod Pardubice, JaGa s.r.o, KOMS Mělník a.s., Coca-Cola, Redbull, Hartmann-Rico, Johnny servis, Maso Francouz, farnost HM,  Skladovací a opravárenská zařízení HZS České republiky - sklad Skuteč, SDH Heřmanův Městec, SDH Načešice, SDH Kostelec u Heřmanova Městce a spolku Rescueinfo.

Další fotografie naleznete zde.

Autor: Michal Bareš | neděle 9.10.2016 9:35 | karma článku: 10,19 | přečteno: 390x
  • Další články autora

Michal Bareš

Některé volební programy jsou nesplnitelné, jiné nesmyslné

Na internetu se objevil web strany "Nový republikový řád". Tato strana má ve svém volebním programu několik poněkud sporných bodů a jeden přímo nesmyslný

11.10.2015 v 12:51 | Karma: 5,60 | Přečteno: 347x | Diskuse| Občanské aktivity

Michal Bareš

Nasazení Armády na hranicích ČR

V souvislosti s přílivem imigrantů se stále častěji mluví o nasazení Armády ČR na vnitřní hranici. Stále však šlo o víceméně teoretickou možnost. To se změnilo dnes večer.

9.10.2015 v 20:50 | Karma: 9,06 | Přečteno: 561x | Diskuse| Ostatní

Michal Bareš

Na Chrudimsku tekla krev proudem

Úrazy a nejrůznější nehody představují situace, s nimiž se většina z nás nikdy nechce setkat. Zatímco někdo spoléhá, že zrovna jemu se vyhnou, jiní se snaží na ně včas připravit.

30.9.2015 v 11:32 | Karma: 11,24 | Přečteno: 701x | Diskuse| Fotoblogy

Michal Bareš

Žamberk zažil velkou evakuaci

Obyvatelé a náhodní návštěvníci města Žamberk mohli včera lehce získat pocit, že se v okolí „něco“ muselo stát. Jak jinak si vysvětlit množství hasičských vozidel, včetně speciálního autobusu, nebo policisty řídící dopravu.

25.9.2015 v 9:10 | Karma: 10,89 | Přečteno: 666x | Diskuse| Fotoblogy

Michal Bareš

Proč houkají sirény? Nový web odpoví

Každou první středu v měsíci, krátce poté, co sirény „odhoukají“ svoji pravidelnou zkoušku, se nejen na internetu objeví tradiční diskuse o tom, jestli vůbec sirény potřebujeme a zda nejsou v dnešní době přežitkem.

8.9.2015 v 13:04 | Karma: 8,29 | Přečteno: 528x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

Moskva se chlubí stroji ukořistěnými Ukrajině: Abramsy, Leopardy i českými BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
Ředitel a zakladatel spolku Rescueinfo.

http://twitter.com/bares_michal