Demonstranty chtějí rozdělit

Pohled na nedělní Letnou i na komentáře k ní ukazují, že situace už je docela vážná. Jinak by těžko Václav Klaus starší řekl o 250 tisících lidí, že je to hrstka zneuznaných.

Jinak by se nikdo nenamáhal s tím, aby začal ve společnosti razit názor, že demonstrace proti předsedovi vlády a ministryni spravedlnosti jsou nerespektováním výsledků voleb a tím i ohrožením demokracie. Obojí je přeci zjevná pitomost.

Tolik lidí prostě hrstka není. Zneuznaní také moc nebudou, protože se na pódiu neobjevil celkem nikdo, kdo by byl tak označitelný. Pokud za zneuznání tedy neuznáme to, že nejspíš ti, co byli na pódiu, volili za prezidenta někoho jiného, než je Miloš Zeman.

Tahle demonstrace, ani ty co jí předcházely, také nejsou nerespektováním či zpochybňováním výsledků voleb. O tom nepadlo ani slovo. Požadavky jsou jasné: odvolání ministryně spravedlnosti a demise předsedy vlády, protože je lhář, pobíral pro své firmy neoprávněné dotace a je vyšetřován orgány činnými v trestním řízení. Nová ministryně spravedlnosti mu má, podle názoru demonstrujících, pomoci se vyšetřování, nebo obvinění zbavit. Nikdo nezpochybňuje pozici hnutí ANO. Vyhrálo volby. Demonstranti by nežádali odchod premiéra, kdyby jim k tomu svým chováním nezavdal příčiny. Pokud odejde, nedostane nikdo znovu čtvrt milionu lidí na Letnou.

Že je situace vážná je zřejmé i z toho, že do snahy oslabit počty a váhu demonstrujících se zapojili i ekologičtí aktivisté. Je to záměr, nebo jen hloupost?

Jejich transparent byl v neděli největší a spolehlivě čitelný z největší vzdálenosti. Týkal se přitom pouze jejich témat, čili klimatické změny. Jenže demonstrace, největší od listopadu 89, se sešla kvůli odvolání premiéra, ne kvůli teplotě na planetě. A může to tedy dost lidí otrávit.

Mezi řečníky navíc vystoupil i zelený aktivista Jan Piňos, který předsedu vlády kritizoval za to, že se EU neshodla na tom, že její členské země budou do roku 2050 emisně neutrální. To je téma, kvůli kterému někdo šel na Letnou? Ne. Ovšem aktivistům to nevadí. Hlavně, když jsou slyšet. Že by tím mohli rozbít jednotu, umožněnou tím, že demonstranti nezdůrazňují své další zájmy, je aktivistům jedno také. Jako vždycky. 

Buď je to domluvené a oni chtějí fungovat jako najatí rozvraceči, nebo to domluvené není a oni jsou „jen“ tak strašně sebestřední, že to své uhlí a emise musí nacpat kamkoli, ať to stojí, co to stojí. Zajímavé bude sledovat, kdo si bude ohřívat svoji polívčičku a oslabovat jednotu příště. Zelení jistě, ale kdo se k nim přidá?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Barbora Vomáčková | úterý 25.6.2019 11:59 | karma článku: 22,95 | přečteno: 1092x