Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ŠB

stařec bez moře

5. 6. 2008 18:03
Jo jsou hovada

nechápu čemu se divíte a proč říkáte romům, že jsou hovada, protože kradli. Hovada jsou proto, že se nechali chytit, jinak v tomto státě krade skoro každý a jde o nesrovnatelně větší peníze než v Terezíně. Kdyby se nerozkradl bilión korun během zkapitalizování ČR, mohli jsme mít kompletní dálniční síť a zachránilo by se plno lidských životů, ztracených zbytečně na přehuštěných silnicích.

0 0
možnosti
VM

Si0

28. 5. 2008 17:15
Mně by zajímalo,

jak poznali novináři, že pan Daňo je Rom. Dívali se snad do nějakých jeho osobních dokumentů, jakou národnost tam má napsanou? Vědí, jakou národnost uvedl při posledním sčítání? Nebo pracují více s domněnkami než s fakty?

0 0
možnosti
NN

natelius

30. 4. 2008 9:48
Je to tak

Zloděj z Terezína je hovado a etnický původ není podstatný. Chtěl bych ale upozornit, že jakkoliv výkupci jsou jednoznačně spoluviníky a zaslouží si trest a hluboké pohrdání, poznámka o nabídce a poptávce je lichá. Primárním zločincem je ten zloděj, který zřejmě nekradl na zakázku, ale musel sám aktivně hledat odbyt.

Pokud ale něco bílé Čechy irituje na romských zlodějích, je to bezpochyby to, že jsou ve svém okolí často akceptováni. Zatímco bílý Čech svým sousedem zlodějem pohrdá, Rom ho často bere jako normálního. Neříkejte, že tomu tak není - asimilovaní Romové jako Vy sám asi takový pohled nesdílejí, ale jiní ano.

0 0
možnosti
ZZ

Agent Orange

25. 5. 2008 11:21
Re: Je to tak

Etnický původ je v tomto případě dost podstatný. CIKORKA krade vždy a všude a cokoliv...

0 0
možnosti
F

freshgrind

28. 4. 2008 12:42
no

....celkem autora chápu, jen bych se obával kdyby bílý zaměstnanec sběrny nevykoupil od toho zloděje (roma) ono zboží, zda-li by nebyl poté osočován jakožo rasista:)

Já bych v tomto případě na nějaké city nehrál, ať jde sedět a je jedno jakou má barvu, bílý, žlutý, černý nebo kofola. Prostě se to nedělá, nekrade se, poptávkou bych to v žádném případě neomlouval. Nebude-li poptávka po kovu, ten zloděj se prostě zrekrutuje na člověka páchajícího loupežná přepadení. A vysvětlovat těmto lidem co se stalo v Terezíně... to je směšné :-)

0 0
možnosti
R

reddwarf21

27. 4. 2008 2:21
Trochu ukvapené závěry..

Ve zprávách jsem slyšel jen informaci o zadrženém pachateli. Bez přídomku romského. Že se to dalo odvodit podle jména a dalších indicií, je věc druhá. Asi proto, že známe situaci v našem státě. Je mi líto, ale střílíte naslepo svými výlevy rozhořčení pane Bango.;-)

0 0
možnosti
LK

scaramango

26. 4. 2008 18:58
Mám mnoho výhrad k romům

ale souhlasím, s autorem, ohledně majitele sběrny, to je prostě hovado, který  dle mne jasně věděl co bere a jsem si jist, že je osobně zainteresován na práci obou pracovních skupin. Potrestat tvrdě oba dva.!

0 0
možnosti
VR

Vatik

25. 4. 2008 10:19
Pár drobností, které se dají vyčíst z vašeho článku.

Dobrý den pane Banga.

Předně bych měl říct, že se nepovažuji za rasistu. Snad je to tím, že zatím nikoho z mého okolí žádný rom neokradl ani nenapadl. Ve vesnici, kde jsem vyrůstal žily dvě nebo tři (tehdy) cikánské rodiny a s jejich dětmi jsme chodili do školy. Nepamatuji si na žádný incident, který by se jich nějak týkal.

Z vámi uveřejněného článku je patrné, jak moc se vás dotkla jak ta zlodějina, tak i vlna rasizmu kolem ní. Přesto si nelze nevšimnout toho, jak jste se nechal strnout vaší zlobou. Na konci se objevuje věta: "bílý majitel sběrny..." Obávám se, že tady jste napsal víc, než jste měl v úmyslu. Kdyby se totiž někde v novinách objevilo "černý zloděj z Terezína", pak by druhý den už tyhle noviny nevyšly. Je zvláštní, že zatímco rómové mohou používat označení "bílý", tak termín "černý" je považován za rasistický. Stejné to je s historickým označením "cikán" (silně rasistické slovo) a "gadža" (běžně používané slovo).

Ovšem i přes výše uvedené výhrady s vámi souhlasím.

0 0
možnosti
L

lukumuisti

25. 4. 2008 10:38
Re: Pár drobností, které se dají vyčíst z vašeho článku.

vsak Patrik je rasista. Nenavidi bile za to, ze si nehlidaji sve penezenky a nuti tak nas Romy krast

0 0
možnosti

gigolo

25. 4. 2008 9:50
Hezky napsané

Pane Bango,

dal jsem Vám karmu. S tím, co jste napsal naprosto souhlasím.

Bohužel máme tendenci škatulkovat, zobecňovat. Např. Němci jsou o dovolené ožralí a hluční. Jenže ouha, mám v Německu spoustu přátel a ani jeden se tak nechová. Navíc zjišťuji, že o dovolené řvou také Britové, Holanďani, ... a Češi. Takže oni se vlastně jako prasata chová ožírající se část turistů.

Myslím, že se situace částečně lepší a novináři skutečně čím dále míň udávají etnickou příslušnost pachatelů trestných činů (nemusí to být jen Rom, ale třeba rusky mluvící atd.).

Nemohu  však také souhlasit s tím, když se píše, že v Matiční je plot oddělující Romy, ten plot odděluje skupinu, která dělá nepořádek a není ochotna respektovat právo sousedů na klid a čistotu.  Kdyby se od záčatku ten etnický údaj vynechal, nerozpoutalo by to to tolik mezinárodních vášní. Pokud bychom byli důslední, tak asi Čunek nevystěhoval Romy, ale neplatiče. Tohoto křivého člověka však z rasové motivace podezírám, jen mu to dokázat.

0 0
možnosti
G

Greybeard+

25. 4. 2008 3:32
Pane Bango, můžete hádat,

Kdo to byl..................

Skupinu několika zahraničních vojáků napadla a okradla skupina "domácích" mladíků a strhla se rvačka. Podle dostupných informací se podařilo policistům jednoho z útočníků zadržet, po dalších pátrá. Celý případ je ve stádiu vyšetřování.

0 0
možnosti
S

someone_else

25. 4. 2008 3:20
Až bude v lochu

převrácený poměr barev, jsem zvědav, jak bude barevné obyvatelstvo reagovat na zprávu, že gadžo čóroval na hřbitově. Nechcete mi namluvit, že o něm snad budou mluvit jinak a že ho nepůjdou zrakvit, že ne? Tak to je móc dobře, já už jsem se totiž bál, že mi tu zase někdo bude lhát.

0 0
možnosti
  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Jsem především novinář, trošku spisovatel a trošku muzikant. Držitel ceny Magnesia litera (2023) za knihu Skutečná cesta ven. Autor povídky (Žižkovák), která vyšla v antologii The Book of Prague (CommaPress UK) nebo povídky Erža, která vyšla v antologii Krev, monstra a cukroví (2023 - Epocha).