Zlobí ČNB?

Co vlastně ČNB udělala, že se na ni všichni zlobí? Čtu si na internetu o zásahu ČNB a jak jsem pochopil, všichni bance vynadali. Je moc inflace, málo inflace, kurz koruny je vysoký, nízký, lidé budou kupovat, nebudou kupovat, prostě hluk a šum, jako na tržišti.

Co vlastně ona banka udělala? Tím se nikdo nezabývá. Mnohé se dá dát dohromady z údajů na internetu, sice po částech, ale jde to. Tudíž, co bylo řečeno?

Banka vyrobila české koruny z ničeho. Prostě najednou, z ničeho nic, se na nějakém účtu banky objevilo mnoho, mnoho českých korun, Prý to udělat může. Škoda, že to nemohu udělat já, nebo vy - čtenáři.

Za tyto české koruny pak banka koupila eura, prý od exportérů. Od jakých a kolik, to se nedovíme. Najednou měla banka na účtu eura. To je přece parádní, za peníze z ničeho. Pěkný kousek.

Pak banka koupila americké a německé dluhopisy. Prý kvalitní. Budiž.

No a nakonec prý propukla inflace, údajně o 5%. Proč vlastně?

Když si to vezmeme kolem a kolem, pak vlastně banka za peníze z ničeho koupila dluhy americké a německé vlády. No a z toho měla údajně vzniknout docela vysoká inflace. Je mnoho důvodů tomu vůbec nevěřit. Tažme se, kdo mocný vlastně dovolil za peníze z ničeho koupit reálné peníze? Proč banka poškodila exportéry, kterým okamžitě znehodnotila jejich čerstvě nabyté koruny? Proč nám banka okamžitě zvýšila náš zahraniční dluh o 5%?

Vidím to tak, že bance bylo nařízeno, koupit dluhy americké vlády. o to šlo. Ta inflace je až sekundární. Primární bylo koupit dluhy američanů, protože třeba mají potíž s odbytem svých dluhopisů, jak známo, Čína i Rusko již dluhy amerického státu nekupují. Chudý satelit musel zasponzorovat svého hegemona. A protože satelit je chudý a vykradený privatizací, bylo mu laskavě povoleno vytvořit koruny z ničeho, koupit za ně reálné peníze evropské unie a tyto poslat do USA. Koruny asi v Americe nechtějí.

To si myslím, tak to asi bylo.

Pokud naší centrální bance bylo povoleno tisknout peníze na úhradu cizího státního dluhu, proč by si naše centrální banka nemohla tisknout peníze na úhradu českého státního dluhu. Ten je obrovský a reálně nezaplatitelný. Tiskem peněz by mohl být eliminován k nule. To není špatný nápad, některé státy světa to dělají již desetiletí. Pokud byste namítali, že tiskem peněz vzniká inflace, není to tak jednoznačné. Vždyť je přece jedno, jestli bilion korun připluje z "trhů", anebo se doma zdarma vytiskne. Inflační potencionál je zcela stejný. Pouze, u peněz z trhů se inflace "jaksi" nedostavuje. Navíc, vytisknuté peníze nejsou zatíženy úrokem.

Přemýšlejte, není to divné? Co Vy na to?

Autor: Vladimír Balhar | pondělí 23.12.2013 8:45 | karma článku: 19,84 | přečteno: 802x