Přijdou advokáti o zlaté doly?

Jak navrhla skupina poslanců, z vymožených bagatelních dluhů do 10000 by advokáti neměli mít nárok na odměny. Advokáti jsou zděšeni. Přijdou o korýtka.

Konečně někdo dostal rozum. Pokud jste někdy byli za advokátem s žádostí o zastoupení u soudu, pak jste zjistili, že advokát se nejdříve zajímá o zálohu, přičemž vám šetrně sdělí, že bere 2000 na hodinu. Pokud to s vámi významně nesekne, dodá, že k tomu je ještě dépéhá. Jak je to možné? Advokáti, členové advokátní komory mají na jednání u soudu monopol. Pokud by vás u soudu zastupoval třeba soused, byť by měl znalosti právnické latiny, spáchá přímo trestný čin. A každý monopol znamená vysoké ceny.

Přátelé, to však není všechno. Budeme muset po statečných poslancích chtít více.

Na základě dnes platného občanského soudního řádu, může soudce dle své libovůle ignorovat důkazy podané jednou stranou a tím pádem může vynést jakýkoliv rozsudek.

V obč. s. ř. je výslovně napsáno: „Soud rozhoduje, které z navrhovaných důkazů provede.“

Lidi, kde to jsme, v čem to žijeme? Takový nástroj mít v ruce středověké církevní soudy, to by se to  upalovalo, to by se to zabavoval majetek. Soudci si prostě rozhodují jak chtějí a námitka, že soudce ignoroval významné skutečnosti není odvolací důvod. Formálně se sice odvolat můžete, ale odvolací soudy se věcí již nezabývají.

Ročně vznikají sta tisíce justičních zmetků, které poškozují obyvatele, způsobují obrovské hospodářské škody a již zničily důvěru v právo a justici. Když je rozsudek v rozporu s realitou, a nemůžete na to poukázat, pak o žádný soud nejde. Je to jenom diktát cizí vůle. Jako za protektorátu, Bohmen und Mahren. (Promiňte, nemám přehlásky na klávesnici, německy umím.)

 Zásadně bych nechtěl vypadat jako zastánce dlužníků, ale praxe vymáhání dluhů je u nás nelidská, kdy vlastně vůbec nejde o původní dluh, jde hlavně o kšefty advokátů.

 Dnešní justice, to je to samé, navíc, je naprosto formální a nespravedlivá. O rozměru korupce se nám může pouze zdát.

Autor: Vladimír Balhar | pátek 7.2.2014 18:38 | karma článku: 45,84 | přečteno: 9376x