Co se nepokazilo, nemá cenu opravovat.

Koruna nám slouží již dlouhá desetiletí, sloužila i našim předkům, sloužila i v předchozích republikách. Proč ji rušit? Jenom proto, že politici se snaží zalíbit se svým páníčkům?

S podivením sleduji iracionální debatu, kdy budeme mít Euro. Symbol podmanění národních států a samostatných ekonomik. Navíc, kam přijde Euro, tráva neroste. Možná, že až k nám Euro přijde, speciálně u nás vyroste tráva nejvyšší jakosti. Všichni budou zhulení. Někteří jsou už dnes.

K čemu potom budeme mít národní banku, domeček plný geniálních osobností, které pouhou změnou kurzu koruny nastartují světlé zítřky, poručí větru, dešti.

Ale ono to ve světě tak nefunguje. Funguje to jinak. Růst se nedostaví spekulací. To je jako když doma táta opraví vařič a máma pak uvaří oběd. Pokud si v rodině nic neúčtují, růst je nulový. Pokud si v rodině začnou domácí práce účtovat, dostaví se nám krásný kladný růst, jak by řekli agenti mezinárodního fondu.

Podívejme se do světa. Čína začíná s Německem obchodovat ve své měně. Dokonce v Německu bude otevřeno speciální clearingové centrum. Na obchody s RMB se těší obchodníci v Evropě. Možná, že bude podobné centrum otevřeno i v Londýně.

Co to znamená? Mimo jiné to, že světové půjčky mohou být i v čínské měně. Zatím půjčování funguje tak, že v jedné soukromé bance se vytvoří dolary z ničeho, ty jako spodní voda protečou na finanční trhy, a finanční trhy půjčí tyto dolary na úrok. Dokonce výši úroku nelze stanovit dohodou, finanční trhy si jej určí samy. Dobrý kšeftík. Úroky z ničeho. To stojí i za válku. Všimněte si, že Ukrajině nesmělo půjčit Rusko. Tím to tam vlastně celé začalo. Proč asi?

No a o tom to je. Nechme si korunu, Euro nám nesluší a půjčujme si od Číny a od Ruska. Zcela jistě budeme mít nižší úroky.

Co na to řeknou páníčci? Dovolí nám to?

Autor: Vladimír Balhar | sobota 5.4.2014 8:56 | karma článku: 34,29 | přečteno: 3425x