V ČNB konečně pořádek?

Překotné zvyšování úrokových sazeb centrální banky zjevně nemá potřebné účinky proti inflaci, přesto ale pokračuje tempem, které nemá obdoby.

Překotné zvyšování úrokových sazeb centrální banky zjevně nemá potřebné účinky proti inflaci, přesto ale pokračuje tempem, které nemá obdoby. Zdá se, že je to již jen principiální "trvání na své" pánů, kteří si myslí, že se musejí nějak zviditelnit, protože inflace je doménou centrálních bankéřů a být "jen" trpělivý a rozumný se jim nezdálo dost akční. Prezident Zeman tomu zřejmě teď udělal přítrž a za budoucího guvernéra si zvolil Aleše Michla. Ten byl se svým názorem dosud v menšině a byl tedy pravidelně přehlasován. Nyní může ovšem jeho názor v bankovní radě snadno převážit. Pan prezident bude zřejmě jmenovat ve středu tři nové členy bankovní rady a není vyloučené, že to budou lidé podle výměru pana Michla. Ti by s ním nejspíš jeho postoje sdíleli a z původních zdvihačů úrokových sazeb by tak v sedmičlenné bankovní radě zbyli jen dva. To je pro českou ekonomiku rozhodně dobrá zpráva. Nová bankovní rada si sice už nebude tak moc rozumět se stávající vládou, ale to je celkem lhostejné, neboť s touto vládou si už nerozumí skoro nikdo. Je to ale dobrá zpráva pro ekonomiku, jejíž zpomalení lze sice očekávat, ale nebudou to urychlovat a ztěžovat ještě přehnané úrokové sazby.
Co česká ekonomika potřebuje? Všechny negativní okolnosti od covidu až po Ukrajinskou válku nás budou stát mnoho peněz. Výkonnost naší ekonomiky se zpomalí. Světlo na konci tohoto tunelu, do kterého právě vjíždíme, představují konec konců naše firmy. Ty jediné mohu obnovit ekonomický růst a já věřím, že se jim to podaří. Pokud by tato vláda byla rozumná, snažila by se firmám maximálně pomáhat. Ne nějakými dalšími dávkami v nouzi, ale poměrně levným a účinným způsobem - totiž zjednodušením administrativy a zmírněním zbytečných předpisů. Přehřátý pracovní trh by potřeboval uvolnit - zrušit nesmyslná omezení zákoníku práce, která komplikují firmám propouštění neschopných lidí. Urychlení stavebních řízení a všech dalších licencí, povolení a potvrzení, která firmy potřebují. Kdyby se nemuselo čekat dlouhé týdny a měsíce, kdyby tyto věci byly rozhodovány v řádu hodin či dnů, byla by to pro tuto ekonomiku obrovská vzpruha. Pokud se nebudeme muset bát úrokových sazeb v bankách, je pozornost upřena právě sem. Ovšem tato vláda raději dodává zbraně na Ukrajinu a vyjednává o odkladu sankcí, což je opravdu k smíchu. Všichni mají plnou pusu evropské jednoty
, ale solidární přístup Maďarska, Slovenska a Česka se za tím účelem jaksi odkládá ... jen aby to pochopil i pan Putin a po dobu toho odkladu svůj plyn a svou ropu dál posílal. S tím se tak nějak počítá jako se samozřejmostí – alespoň v hlavách naivistů této vlády.
Inu – místo skutečně naléhavých vládních úkolů se zabývají prkotinami – teď například horečně hledají kandidáta na prezidenta, protože představa, že by vládli v prostředí, kde bude rozumný prezident i guvernér centrální banky je samozřejmě pro tuto vládu scénářem katastrofickým.
MB

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Margit Balaštíková | středa 11.5.2022 11:24 | karma článku: 0 | přečteno: 3x
  • Další články autora

Margit Balaštíková

Ústavní zamyšlení

14.3.2024 v 11:28 | Karma: 30,18

Margit Balaštíková

Potravinová suverenita

14.3.2024 v 10:09 | Karma: 17,67

Margit Balaštíková

Eurošaškárna

13.3.2024 v 11:05 | Karma: 8,61