Paběrkování má budoucnost!

Paběrkování dostává novou podobu. Naše babičky chodily paběrkovat, my stále více holdujeme tzv. samosběru. V podstatě jde o totéž. 

Paběrkováním se za starých časů rozumělo sbírání polních plodin, které na polích zůstaly po sklizni a bylo většinou zcela volné - nikoho jste se neptali a sbírali jste zeleninu, brambory, případně další plodiny, které by se jinak jen zaoraly. Dnes se paběrkování na pole vrací – bez ptaní bych sice do cizího pole nevstoupila, ale v drtivé většině případů nebudou mít zemědělci žádné námitky – na polích toho po strojní sklizni zůstává poměrně dost a ne všechno je poškozené. Pár kilo brambor nasbíráte za chvilku, jsou zaručeně čerstvé a můžete se s nimi zásobit i na celou zimu.

Samosběr je trochu jiný, za ten se platí, ale rozmáhá se snad ještě rychleji. První plodinou, kterou zemědělci nabídli lidem k samosběru přímo na poli, byly jahody. Dnes je nabídka široká, stačí se podívat na stránku www.jahodalera.cz  a najdete zhruba sto příležitostí nasbírat si toto chutné ovoce a zaplatit minimální cenu. Letos to bylo kolem 60 korun, tedy zhruba tolik, kolik zemědělci dostávají od maloobchodních řetězců. Je to slušný výdělek, protože jediným nákladem takové sklizně je služba na poli, která dohlíží a vybírá peníze. Odpadá placení česáčů, obalů, nakládky a dopravy.

Nižší cena není ovšem jedinou výhodou pro spotřebitele: zatímco jahody v obchodech jsou přece jen trochu unavenější skladováním a cestováním, na poli sbíráte ovoce naprosto čerstvé. Zemědělci navíc mohou rozšířit sortiment takto sklízených jahod, nemusejí se omezit pouze na nejtrvanlivější odrůdy, ale mohou nabídku zpestřit. Tak si samosběrem opatříte i jinak nedostupné a mnohdy výrazně chutnější odrůdy. V nabídce k samosběru jsou i jahody v biokvalitě a jahody pěstované na policích s kapénkovou závlahou, tedy při sklizni naprosto čisté.

Tyto trendy nejsou už jen otázkou jahod. Zemědělci hledají odbyt i pro další plodiny a tak se samosběr rychle šíří mezi pěstiteli ovoce a zeleniny. Jedním z průkopníků je rodina Ličkových, které najdete na www.farmalicka.cz, dnes ale mají i řadu následovníků. Najdete tady termíny samosběrů na brambory, zeleninu i ovoce, a to za zajímavé ceny – cibule bývá za 6 až 10 korun kilo, brambory obdobně, červená řepa za 5 až 10 korun. K dispozici jsou samozřejmě i bezpracné nákupy, rozvozy bedýnek, rezervační systémy a rozvážky.

Prostě paběrkování dostává novou podobu, je to cesta, jak dostat potraviny z polí co nejkratší cestou na stůl a jak si tedy zabezpečit potraviny čerstvé, zdravé, v pestrém sortimentu a za ceny, které jsou velmi blízké výrobním nákladům.

Margita Balaštíková

Autor: Margit Balaštíková | pondělí 6.9.2021 11:58 | karma článku: 5,97 | přečteno: 153x
  • Další články autora

Margit Balaštíková

Ústavní zamyšlení

14.3.2024 v 11:28 | Karma: 30,18

Margit Balaštíková

Potravinová suverenita

14.3.2024 v 10:09 | Karma: 17,67

Margit Balaštíková

Eurošaškárna

13.3.2024 v 11:05 | Karma: 8,61