Jak přemýšlí hloupý Honza

Cena bochníku běžného chleba přesáhla 40 korun. Je to hranice, nad kterou už mnohá hospodyňka začíná přemýšlet, že by si chléb odpustila nebo že by jej upekla sama. 

Cena bochníku běžného chleba přesáhla 40 korun. Je to hranice, nad kterou už mnohá hospodyňka začíná přemýšlet, že by si chléb odpustila nebo že by jej upekla sama. Faktem je, že domácí výroba přijde zatím levněji – tak na 30 korun a když to umíte, je výborný!

K tomu dvě poznámky:

  1. Po Evropě běhají nákupčí z Egypta, Saudské Arábie, z Libanonu a z dalších zemí severní Afriky a Blízkého východu a skupují budoucí úrody obilovin. Včetně té naší a nabízejí opravdu dobré ceny, v posledních letech nevídané. To způsobuje dvě věci: ceny pšenice letí nahoru a jak to vypadá, v letošním ani v příštím roce si s vlastní pšenicí nevystačíme. Naši zemědělci teď za dobré ceny vyprodají, co budou moci a pekaři budou na zimu a na příští rok nakupovat za ještě vyšší ceny. To nelze vyčítat samotným zemědělcům, kteří se snaží vydělávat, protože dobře vědí, že je v mnoha dalších komoditách „spřátelené“ země EU převálcují, protože mají vyšší dotace a rozumnější vlády. Kdyby to naše vláda pochopila, za rozumné ceny by mohla rozumnou část příští úrodu koupit sama. Nebylo by to nic nového pod sluncem, jenom rozumná státní politika.
  2. Pekařům stouply náklady na energie, kupují dražší mouku, mletou z dražšího zrna, a tak zvedají ceny chleba a dalšího pečiva. Zdražují víc, než by museli, protože budoucnost je nejistá a na nikoho se nemohou spolehnout. Vytvářejí si tedy finanční rezervu, aby přežili za pár měsíců, kdy může být cena obilí dvojnásobná. Ani jim se tedy nelze divit. Kdyby vláda dnes nakupovala příští úrodu, bylo by jisté, že obilí bude dost a že cena bude možná trochu vyšší, ale stabilní a přijatelná.

Vláda se však chová jako hluchý, slepý a hloupý Honza. Problém neřeší, dokud ji to nepálí. Ztrácí čas, který se už nevrátí. Až bude stát bochník chleba 70 korun a rohlík 4 koruny, možná dá rodinám s dětmi padesátikorunu – nejdříve ale bude dva měsíce přemýšlet a vybírat, kdo je opravdu chudý a tu padesátku si zaslouží.

Nákupčí ze severní Afriky a z Blízkého východu se asi na cestách po Evropě dobře baví, zejména v českých zemích. Tady jsou ve vládě hloupí Honzové, kterým lze vypálit rybník za bílého dne a přímo před očima.

Je to neuvěřitelné, ale je to tak. Můžete se tomu smát?

Margita Balaštíková

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Margit Balaštíková | úterý 10.5.2022 9:25 | karma článku: 0 | přečteno: 66x
  • Další články autora

Margit Balaštíková

Ústavní zamyšlení

14.3.2024 v 11:28 | Karma: 30,18

Margit Balaštíková

Potravinová suverenita

14.3.2024 v 10:09 | Karma: 17,67

Margit Balaštíková

Eurošaškárna

13.3.2024 v 11:05 | Karma: 8,61