Do vlády se plíží strach

Z koaličního slepence se začínají ozývat rozumnější hlasy. Ministr spravedlnosti Blažek připravuje právní analýzu situace kolem cen energií a vyhlašuje, že pokud to vláda nechá tak, jak to dosud nechala, hrozí revoluce

Z koaličního slepence se začínají ozývat rozumnější hlasy. Ministr spravedlnosti Blažek připravuje právní analýzu situace kolem cen energií a vyhlašuje, že pokud to vláda nechá tak, jak to dosud nechala, hrozí revoluce a nástup nějakého diktátora (https://radiozurnal.rozhlas.cz/ceny-nehorazne-rostou-pokud-vlada-nezasahne-obavam-se-poulicnich-bouri-varuje-8815996). Hejtman Kuba navrhuje cenový strop, vyvlastnění elektráren ČEZU a vytvoření národního obchodníka s energií. Místopředseda vlády Juračka vyjednává s premiéry okolních zemí shodu na jakémsi evropském řešení a slibuje, že náklady na bydlení včetně energií nepřekročí 30 příjmů domácností (dnešní LN). Tak to jsou zatím 3 představitelé vládní garnitury, kterým povolují už nervy, dělají to, co by měl dělat premiér, a aniž by měli něco v ruce, už s tím spěchají na veřejnost.

Jsou to projevy zoufalství, které lze pochopit, ale nic racionálního v tom není. Jak máme věřit české justici, když ministr spravedlnosti chce ohýbat zákony, chce jít až na hranu zákonů, aby zabránil revoluci? Chystá se vyjednávat s odbory, aby nehrotily situaci! Co jim za to chce nabídnout?  Náš ústavní pořádek snad umí v klidu vyměnit nebo přeskupit vládu, máme dost schopných lidí, kteří by v úřednické vládě zvládli současnou situaci v souladu se zákony. Bývalý ministr zemědělství, nyní největší odborník na sociální věci Juračka opakuje nereálné sliby premiéra, ale to jsou tak obrovské výdaje ze státního rozpočtu, že by uvrhly tuto zemi během krátké doby do insolvence. Pan Hejtman Kuba, který je z nich asi nejblíž realitě, musí také sám vědět, že jeho opatření nelze do zimy stihnout a že jsou to dost velké fantasmagorie.

Pokud vím, v Praze je advokát, pověřený minoritními akcionáři ČEZu, a má mandát se touto vládou dohodnout. Vedení ČEZu je také schopné se dohodnout. Veřejnost je schopná pochopit situaci, snížit spotřebu energií a zaplatit o něco víc. Jenomže to by se muselo skutečně jednat! To by tento premiér musel být schopen předstoupit před lidi, říct na rovinu, jaká je situace, připustit, že se něco nepovedlo a zmobilizovat mozky v této zemi k řešení. Musel by být důvěryhodným partnerem pro jednání, a ne třtina ve větru se klátící, která podepíše zvýšení platů ve státní správě o 10 %! To už se tato vláda bojí i svých vlastních úředníků? Asi ano. Premiér se evidentně bojí ministra vnitra a jeho kamaráda Mlejnka, koaliční strany se bojí Pirátů a všichni dohromady se zřejmě nejvíc bojí veřejnosti. No tak to je pěkné nadělení. V Poslanecké sněmovně se bude hlasovat o vyslovení nedůvěry této vládě – kdyby to bylo hlasování tajné, nejspíš by některým poslancům zdravý rozum zavelel tuto vládu raději položit a přesunout odpovědnost za celý tento malér na někoho jiného. Bude se ale hlasovat veřejně, každý poslanec vstane a řekne veřejně své stanovisko. Tak uvidíme, kolik je mezi poslanci skutečných charakterů.

Autor: Margit Balaštíková | čtvrtek 8.9.2022 12:19 | karma článku: 0 | přečteno: 7x
  • Další články autora

Margit Balaštíková

Ústavní zamyšlení

14.3.2024 v 11:28 | Karma: 30,18

Margit Balaštíková

Potravinová suverenita

14.3.2024 v 10:09 | Karma: 17,67

Margit Balaštíková

Eurošaškárna

13.3.2024 v 11:05 | Karma: 8,61