Zdraví nezná hranic

V proroctvích z indické knihovny palmových listů pro ČR je psáno, že v roce 2023 se naše země stane centrem alternativní medicíny ve světě. 

Vše nasvědčuje tomu, že již za dva dny se tato předpověď vyplní. Patnáctého září začne v Praze třídenní Mezinárodní Kongres Zdraví 2023, kterého se zúčastní mnozí světově významní představitelé oborů dotýkajících se problematiky Zdraví v různých aspektech a souvislostech.

Téma Zdraví je klíčovou součástí života každého z nás. Každé výraznější zdravotní omezení představuje i zároveň i omezení životní.

V průběhu posledních desetiletí až staletí na Západě vykrystalizovaly dva přístupy ke Zdraví. Je zde klasická vědecká medicína vycházející z poznatků biologie, chemie, fyziky a příbuzných oborů. A je zde alternativní, celostní medicína, která vychází více z intuitivního a duchovního poznání světa, aniž by popírala poznání vědecké. 

Mezi zastánci obou přístupů se zvláště u nás vytvořila velká propast. V části vědecké a lékařské obci se pohlíží na alternativu jako na podvod a šarlatánství, bez ohledu na to, jaké jsou výsledky těchto oborů. A také někteří představitelé medicíny alternativní medicíny někdy odmítají šmahem celou medicínu, ač v některých případech je nezastupitelná. 

Blížící se pražský Kongres je vyjímečný mimo jiné tím, že zde vystoupí například významný český gastroenterolog Julius Špičák na straně jedné a například představitelé indické ajurvédy na straně druhé. Dává to naději do budoucna, že ty příkopy by se časem přece jen překonat daly.

Bylo by to do budoucna velmi žádoucí. Jde zde přece o Zdraví a tím i o plnohodnotný život každého z nás. Indie jistě není ideální zemí. Přesto v tom propojování nám může býti inspirací. K striktnímu rozdělení na materiálno a duchovno, vědu a náboženství tak jako v Evropě nikdy v Indii nedošlo. A tak je naprosto přirozené, že budoucí lékař se vzdělává nejen v medicínských oborech, ale i tradičním indickém lékařství.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Bajnar | středa 13.9.2023 15:54 | karma článku: 0 | přečteno: 42x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08