Zapadlá zpráva z Izraele

Ač Izrael je svou rozlohou jen malou asijskou zemí, zprávy z něj již tradičně plní první stránky mediálního zpravodajství. 

Není to náhoda. Izrael byl světovým duchovním centrem právě končící 6000 let trvající éry. Události, které se v Izraeli stanou, tak často mívají  výrazný dopad na celosvětové dění. 

První měsíce tohoto roku se o Izraeli psalo jako o premiantu očkování. Jako první země na světě zavedl Izrael covid pas, který v zemi zavedl rozsáhle znevýhodnění neočkovaných. 

V měsíci květnu v Izraeli vypukly boje mezi Izraelci a Palestinci. Na rozdíl od západní Evropy, kde vidí konflikt výrazně vyváženěji, u nás opět zaznívaly takřka výhradně jen výrazně proizraelská stanoviska. 

Nic na světě není jednobarevné, ani tento desetiletí a staletí táhnoucí se konflikt. Ano, byly zde raketové útoky Palestinců z pásma Gazy na izraelské cíle. Na straně druhé je třeba si také uvědomit, co bylo spouštěčem těchto útoků a co spustilo tuto vlnu střetů mezi Izraelci a Palestinci. Byl jím incident, ke kterému došlo v Jeruzalémě na Chrámové hoře dne 10.5. v den Jeruzaléma, kdy si Izraelci připomínají vítězství nad Araby v šestidenní válce z roku 1967. Izraelská armáda  dostala rozkaz vyklidit jedno z nejposvátnějších míst islámu na světě, mešitu Al Aksa od Palestinců  a do chrámového objektu začala střílet slzné a akustické granáty, což v muslimské arabské komunitě sledující záběry  útoku armády v televizi, muselo vyvolat dojem znesvěcení jejich náboženské stavby. 

Načasování a publicita zákroku izraelské armády vyvolaly spekulace, že premiér Benyamin Netanyahu nařízením zákroku v mešitě chtěl záměrně  vyvolat konflikt s Palestinci, aby posílil své politické postavení v povolebních jednáních o sestavení nové izraelské vlády. Pokud tomu tak bylo, jeho tah zjevně nevyšel. Na počátku června vznikla nová koalice, která obešla dosud vládnoucí Likud a premiérem by se měl stát předseda malé pravicové strany Naftalli Bennet, kterého označil Netanyahu za zrádce.

Možný konec dvanáctileté éry vlády Netanyahua není  jediná překvapivá zpráva z počátku června z Izraele. S výrazně menší publicitou bylo oznámeno, že Izrael  od 1.6. oficiálně zrušil covid pasy. Od této chvíle se Izraelci na kulturních a sportovních akcích nemusí prokazovat ani očkováním, ani testy a přísné restrikce platí již jen pro ty, co přijíždějí ze zahraničí bez ohledu na to, zda jsou či nejsou naočkovaní. Toto rozhodnutí je logické a pochopitelné. Bylo by dobré, kdyby se jím inspirovaly i naše úřady. Neustále testování je nespolehlivé, zbytečné, zatěžuje státní rozpočet, komplikuje podnikáni i každodenní život a prospívá jen těm, kteří obchodují s testy. Smysl mi dává díky riziku zavlečení covidových mutací pouze PCR testování turistů přijíždějících ze zahraničí ať již jsou, či nejsou očkováni.   

 

 

Autor: Petr Bajnar | neděle 6.6.2021 9:21 | karma článku: 17,20 | přečteno: 463x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08