Vyhostíme saudskoarabské diplomaty?

V březnu letošního roku vypukla v Británii kauza „Skripal“, ze které bylo ihned obviněno Putinovo Rusko.

Po pokusu o vraždu Skripala následovala rychlá reakce „demokratického světa“. Sešel se summit EU, většina evropských zemí na protest proti ruskému počínání vypověděla ruské diplomaty a USA ještě navíc uvalila na Rusko další vlnu sankcí.

Existuje vážné podezření, že v tomto měsíci došlo ve světě k další politicky motivované vraždě. Její obětí se měl stát 58 letý saudskoarabský novinář kriticky píšící o poměrech v Saudské Arábii. Bezpečnostní kamera natočila jeho příchod do saudského konzulátu v tureckém Istanbulu  2.10. Poté se však po novináři doslova slehla zem. Představitelé Saudské Arábie sice prohlásili, že novinář konzulát opustil, nepředložili však žádné důkazy jeho odchodu z budovy.

Zatím zástupce tureckých bezpečnostních složek prohlásil, že zavraždění novináře bylo součástí složité operace provedené patnácti saudskými agenty na příkaz saudské královské rodiny. Krátce po vraždě bylo tělo novináře rozřezáno, vyvezeno z konzulátu a letecky přepraveno do Saudské Arábie, aby se v budově konzulátu nemohly objevit žádné důkazy o vraždě.  

Dalo by se nyní očekávat, že civilizovaný demokratický svět zasáhne vlna rozhořčení. Že v televizi uvidíme tiskové konference evropských ministrů zahraničí, kteří na protest vyhošťují saudské diplomaty ze svých zemí, jako tomu bylo letos v březnu v případě Ruska. Dalo by se očekávat vyhlášení sankcí vůči Saudské Arábii.

Nic takového se však neděje. Proč? Důvod je jednoduchý. Saudská Arábie je na rozdíl od Ruska americkým a tedy i naším spojencem v oblasti blízkého a středního východu. Proto kdykoliv uslyšíme o nějaké nepravosti vycházející z této země, tak to tak nějak přejdeme a moc se tím nezabýváme. V novinách si přečteme články o tom, jak se Saudská Arábie modernizuje a že dokonce i ženy tu již mohou řídit auto a přitom nám ujde, že na dosavadní podstatě saudského režimu a jeho politiky se vůbec nic nemění.

Jen tak mimochodem. Představte si, že by nějaký novinář píšící kriticky o současném Rusku přišel na jakýkoliv ruský konzulát v některé ze zemi EU a pak by prostě zmizel. To by byla mela!

 

 

Autor: Petr Bajnar | čtvrtek 11.10.2018 11:34 | karma článku: 41,91 | přečteno: 1672x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08