Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J13a10n 12R80ý14z75n49a17r

18. 4. 2014 23:29

Hezký článek  ....

Pojem "spasitel" je naprostou rozbuškou. V nejnovějším katolickém překladu - kralické bibli - je na mnoha místech / např. 2Job/ nahrazován pojmem "obhájce" s poznámkou, že si pojem spasitel vymyslel ve 4. století sv.Jeroným při překladu, který dělal.

0 0
možnosti
Foto

Jenomže za a) Job je Starozákonní kniha, a b) spasitel nebo obhájce je věcí terminologie té které doby, rozhodně si sv Jeroným nevymyslel spasitelskou úlohu Krista v dějinách spásy.

2 0
možnosti
Foto

Není (lidského) života bez smrti a vědomí smrti. To činí člověka člověkem. A vyhýbání se zcela myšlence na smrt by z nás činilo prázdné, tupé a při každé příležitosti vyděšené stádo. Konfrontace se smrtí je třeba, a v kontextu křesťanském příslibem věčnosti. Věčností nerozumíme vždy nutně nějaký posmrtný život, ale život věčný - do nějž lze vstoupit už za života tím, že vzhlížíme k věčným - nadčasovým otázkám a hodnotám.  Až to dokážeme plně, jsme spolu s Kristem vzkříšeni do nového života. Beze strachu a malicherností, které provází život zde a jenom "pro zde", se takový člověk může setkat se smrtí kohokoli i tou vlastní, a nepohorší ho tak připomínka toho, že máme možnost: zemřít, nebo takto žít pro věčnost. Tedy jej nepohorší ani krucifix. Mějme úctu před smrtí, a nebojme se. Je to výzva. Pro všechny.

1 0
možnosti
Foto

Nezávisle na tom, čemu se domníváte, se prostě míjíte s vírou a snažíte se vyložit nevyložitelné.... navíc v nějaké miniatuře, jakou je bloq, je toto téma asi neuchopitelné...

2 0
možnosti
Foto

Jinak, pro autora článku: obávám se, že Kristova smrt a vzkříšení byla v absolutním centru křesťanství od samého počátku a nikdy to nebylo jinak. Není to typické pro západní křesťanství a není to až v poslední době. Je to fakt úplně od začátku.

4 0
možnosti
PB

P88e61t59r 12B59a31j34n72a55r

18. 4. 2014 18:32

Myslím, že ta smrt Krista u přímých svědků spíše byla spojena s traumatem. Až další generace, kteří tu hrůzu nezažili si nějak ten kříž oblíbili.

0 2
možnosti
MK

Středobodem křesťanství je Kristovo zmrtvýchvstání, nikoli jeho smrt. Smrtí vykoupil člověka, ale jeho zmrtvýchvstání došlo k naplnění. A proč ukazujeme Krista na kříži? Je to proto, abychom si uvědomili jakou oběť pro nás Bůh přinesl. 

A jak píše apoštol Pavel Galatským.: Vy pošetilí Galatští, kdo vás to obloudil – vždyť vám byl tak jasně postaven před oči Ježíš Kristus ukřižovaný!

5 0
možnosti
JK

Pane Kavko, následující  otázku nemyslím  vůbec útočně. Vy opravdu věříte že je možné zmrtvýchvstání? Podle mě buď Ježíš nebyl mrtvý, anebo jeho tělo někdo odnesl.

0 0
možnosti
  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.