Vánoce za 300 let

Vánoce jsou tady s námi již prakticky odjakživa. Slavili je staří Římané i Keltové v předkřesťanských dobách jako svátky zimního slunovratu. 

Již v této pohanské době lidé hodovali, dávali dárky a strojili vánoční stromeček. Ve starém Římě si v tomto čase panovalo všeobecné veselí, otroci a páni si vyměňovali role a všichni vzpomínali na éru zlatého věku, kdy si lidé byli rovni a žili ve vzájemné úctě.

Až od 4.století začaly Vánoce dostávat křesťanskou podobu. Datum 25.12. jako den Kristova narození byl očividně vybrán proto, že ve stejný den se slavilo narození v mnoha římských provinciích velice populárního slunečního boha Mithry původem z Iránu. 

Nyní žijeme v době úpadku křesťanství a zároveň na konci jedné z epoch lidstva. Změna která nás čeká, již nyní otřásá vším a bezesporu změní i podobu oslavy vánoc. 

To co zůstane zachováno je vazba svátku na přírodní cyklus. Vždyť všechny kultury vázaly své svátky na přírodní a astronomické děje, tedy cykly slunovratu a rovnodennosti. Nepochybně nezmizí ani duchovní rozměr Vánoc, jen nabyde trošku jiné podoby. Jednak Ježíš se nenarodil v prosinci, ale pravděpodobně v březnu a také to nebyl jediný přinašeč, který v historii lidstva přinesl čisté učení Pravdy.

To co jistě bude omezeno je konzum a obžerství, které modernímu pojetí Vánoc často dominuje. Lidé budou v daleko větší míře se nořit do svého nitra, provozovat meditace a k tomu využívat i energie klidu, která je v období Vánoc v přírodě dominující.

Pravděpodobně také pokud v této době ještě bude zdoben stromek, bude to stromek umělý, či živý v květináči. Dále pak štědrovečerního kapra nahradí nějaké bezmasé jídlo. Bude to důsledek změny lidského myšlení ve kterém se opět po mnoha tisíciletích probudí soucit s živými tvory. Lidé této doby již jen těžko budou rozumět tomu, jak lidé minulosti mohli slavit svátky míru a lásky podříznutím živého tvora-ryby.

Svět za 300 let zkrátka bude jiný. Opět bude zažívat Zlatý věk, který tu již v minulých dějinných epochách byl, ale člověk na něj zapomněl. Změní se vše a také přírodní prostředí. Již v dnešní době je sníh o vánocích v naších krajích zvláštností. Lze očekávat, že v tomto období již zde nebude vůbec a najít jej bude možné nejblíže až někde ve vysokých partiích Vysokých Tater, či Alp. 

 

Autor: Petr Bajnar | sobota 24.12.2022 12:39 | karma článku: 0 | přečteno: 26x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08