Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Umírá vesmír?

Jedním z vědeckých oborů, který vznikl v průběhu devatenáctého století byla termodynamika. Věda o teple a jeho přeměně v jiné druhy energie. Mimo jiné zavedla veličinu entropii definovanou jako míru neuspořádanosti systému. 

Termodynamika byla založena na dvou větách. Ta první vyjadřuje zákon zachování energie a definuje vztah mezi teplem a mechanickou energií. Druhá věta hovoří o tom, že žádný tepelný stroj nemůže pracovat ze 100% účinnosti, že teplo přechází vždy z tělesa teplejšího na těleso chladnější a zároveň a zároveň, že při všech spontánních dějích v přírodě entropie-neuspořádanost narůstá.

Tento poznatek vedl řadu učenců 19.stol k myšlence, že i samotný vesmír nevratně spěje ke stavu maximální entropie, chaosu a neuspořádanosti. Stavu, který dostal metaforické označení tepelná smrt vesmíru.

Je však taková představa chování vesmíru pravdivá? Stačí se podívat kolem sebe a hned nám může dojít, že tady něco nehraje. Před 13 miliardami let byl vesmír vyplněn jen žhavým plynem, měl velmi homogenní strukturu a s ní i maximální entropii. A pak se stalo něco fantastického. Rozptýlený horký plyn se zkoncentroval do hvězd a planet a pak přinejmenším na planetě Zemi se vyvinuly tak složité a organizované systémy, jakým jsou živé organismy.

Jak to jde dohromady se zákony termodynamiky?

Problém spočívá v tom, že termodynamické zákony byly formulovány pro uzavřený a izolovaný hmotný systém striktně oddělený od svého okolí. Pouze takový systém spěje postupem času do stavu termodynamické rovnováhy vyjádřeném maximální hodnotou entropie. Takový systém je však pouze idealizovanou fikcí. Reálně v přírodě neexistuje. Ať si zvolíme jakoukoliv termodynamickou soustavu: živého tvora, zemskou atmosféru, libovolnou planetu, nebo jen vodu ohřívanou nad sporákem, tak vždy se jedná o soustavu otevřenou. Tedy takovou, kdy dochází k různě intenzivní a sofistikované výměně hmoty, energie a informací s okolím.

Obor, který se takovýmito systémy zabývá se nazývá termodynamika nerovnovážných stavů. Jeho průkopníkem se ve 20.stol. stal původem ruský fyzik a chemik žijící v Belgii I.Prigogine a za svůj výzkum obdržel i Nobelovu cenu. Udělal několik velmi zajímavých objevů, které popsal v knize „Řád v chaosu“, která byla vydána i u nás. Zjistil, že když libovolný látkový systém je zásobován z vnějšku dostatečným množstvím energie, tak za jistých podmínek vykazuje pozoruhodné chování. Spontánně v něm vznikají pravidelné struktury, nebo vykazuje pravidelné cyklické chování. Jinými slovy vyvíjí se ke stavu větší složitosti a uspořádanosti v protikladu k přirozenému vývoji izolovaných systémů.

Prigogine jako chemik demonstroval toto chování hlavně na příkladu tzv. autokatalitických reakcí, které jsou četné hlavně v organické chemii a biochemii. Jsou to takové reakce, kdy produkt chemické reakce urychluje svou vlastní reakce. Prigogine studoval celou řadu vzájemně propojených chemických reakcí. Popsal vznik složitých prostorových struktur, i vznik oscilací, kdy koncentrace jednotlivých látek v reakci vykazuje vlnový sinusový průběh tak časově přesný, že by se podle něho daly řídit i hodinky. Jev nazval chemické hodiny.

Vraťme se nyní k samotnému vesmíru a položme si otázku. Je samotný vesmír také otevřenou soustavou? K odpovědi nám mohou pomoci známé fyzikální poznatky. Ty hovoří o existenci fyzikálním vakuu. Stavu který existuje mimo prostor a čas, tedy i náš vesmír. Z něj vznikla veškerá hmota při velkém třesku. Z něj se stále rodí virtuální hmotné částice a opět se z něj po krátkém čase vracejí. Z něj pochází síly, které potom hmotné částice na principu rezonance transformují na známá fyzikální pole jako je gravitace, elektromagnetismus, silná a slabá interakce. Z vakua pochází i tzv. temná energie, která v tomto okamžiku proti gravitační přitažlivosti urychluje vzdalování galaxií a rozpínání vesmíru. A konečně fyzikální vakuum umožňuje i konstrukci zařízení na výrobu energie zdánlivě z ničeho-zařízení na tzv. volnou energií, stejně jako to, že mezi námi žije pár lidí kteří prokazatelně roky nejedí žádnou potravu a přesto jsou živí a zdrávi.

Vše tedy ukazuje na to, že i samotný vesmír je otevřenou soustavou napájenou z univerzálního zdroje. Až dosud jsem používal pojmů fyziky. Zde se již fyzika velice přibližuje světu náboženství a duchovní filozofie. Za technickým pojmem fyzikální vakuum se objevuje skrytý řád, něco co Albert Einstein nazval inteligencí nesčetněkrát převyšující inteligenci pozemskou.

Položme si na závěr opět primární otázku článku: „Umírá vesmír?“.  Můj názor je blízký tomu, co již před tisíciletími psali např. staré indické texty. Ty píší v souvislosti s vývojem vesmíru o období brahmova dne a  brahmovy noci. Vesmír zaniká a noří se do původního chaosu, aby se pak znovu zkonstruoval do pestrosti a složitosti forem, jak jej známe i dnes. Je to proces, který probíhá na různých úrovních v celé přírodě. Nám známé střídání ročních období konstrukce (jaro, léto) a destrukce (podzim, zima)  je toho dobrým příkladem. Smrt a život jsou dvě strany jedné mince stejně jako konstrukční-tvořivé a destruktivní síly v přírodě.

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Bajnar | neděle 31.5.2015 11:59 | karma článku: 16,87 | přečteno: 851x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 35x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08 | Přečteno: 79x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 83x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.