Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Příběh Mariánských zjevení III

„Od té doby, kdy se Naše paní Fátimská v roce 1917 zjevila ... sestoupilo na Portugalsko zvláštní požehnání od Boha ... Zvláště, když zpětně vyhodnocujeme dva roky od našeho slibu-zasvětit zemi Marii, nemůžeme nerozpoznat, že neviditelná ruka Boží ochránila Portugalsko a ušetřila jej pohromy války a malomocenství ateistického komunismu.“ Tato slova pronesl portugalský kardinál Cerejeira v roce 1940.

foto oblohy z Medjugorje

Události ve Fatimě v roce 1917 vskutku výrazně ovlivnily budoucí vývoj Portugalska. Ve společnosti byla posílená duchovnost a spiritualita v podobě relativně čisté, tradiční katolické víry. K moci ve státě se sice dostal autoritativní až totalitární vládce Salazar, nicméně nelze mu nepřiznat řadu úspěchů. Zabránil nástupu komunismu v Portugalsku, rozšíření občanské války ze Španělska na Portugalské území v letech 1936-1939. Zabránil vtažení Portugalska do hrůz druhé světové války, když odmítl vstoupit do paktu proti kominterně po boku Německa.  A také provedl celou řadu sociálních reforem, důsledně dbal na rozvoj vzdělání a podporoval stavbu nemocnic a sociálních zařízení.

Poněkud jiný osud měla ve 20.století  jiná evropská země- dnes již bývalá Jugoslávie. Zažila hrůzy  první a druhé světové války a poté i hrůzy občanské války v devadesátých letech 20.století. Díky tomu se stala Jugoslávie po Fatimě dalším významným centrem Mariánských zjevení . Jejich smyslem bylo alespoň trošku nadlehčit osud země, ve které staletími pěstovaná nenávist mezi národy vyvolávala stále další a další tragédie a zvěrstva. V Medžugorji se tak naplnil další smysl Mariánských zjevení. Přinášet útěchu a pomoc tam, kde je tíha, zlo a temnota největší

 

Medžugorje

Medžugorje je malé město ve vnitrozemí Bosny. Zde se v roce 1981 poprvé zjevila šesti mladým lidem ženská postava. 

Podle vyprávění vizionářů se bytost jeví jako štíhlá, dvacetiletá dívka, krásnou tváří a tmavými vlasy, 160 cm vysoká, s krásnými šedými šaty, o svátcích se zlatými stejného střihu. S vizionáři mluví chorvatsky a její hlas připomíná příjemný zvuk zvonů. Ukazuje se naprosto reálně, trojrozměrně, mohou se jí dotýkat. Nechápou, že ji ostatní lidé nevidí. Zjevení trvala zpočátku celou hodinu, po několika letech již jen pár minut. Gospa může komunikovat s několika vizionáři najednou, oni mají však dojem, že mluví jen s nimi samými.

Během zjevení byly i nafilmovány a nafoceny záhadné úkazy na obloze, pohyby masivního betonového kříže na hoře Križevac. Již 2.srpna 1981 tvrdilo sto padesát svědků, že spatřilo „zázrak slunce“, který se podobal zjevení ve Fátimě o několik desítek let dříve; slunce anebo nějaký zářivý světelný úkaz se nad nimi podivně pohyboval. Zároveň prý zmizela vodorovná část kříže na hoře Križevac a zůstala jen jeho svislá část, která zbělela. Na této hoře viděli i jiní svědci jakési bílé světlo v období od července 1981 do ledna 1982. Také na hoře Crnica byl pozorován velký oheň, ke kterému vyjeli i hasiči z okolí, ale žádné stopy ohně na místě nenašli.

Základem poselství z Medžugorje byly výzvy k míru. První slova Marie zněla: :„Mír, mír, mír - a jenom mír! Mír musí zavládnout mezi člověkem a Bohem a též mezi lidmi!“ . V roce 1984 prohlásila „Nemyslete na války, tresty a zlo, protože když to uděláte, ocitnete se na cestě k nim. Vaším úkolem je přijmout božský mír, žít v něm a šířit jej.“ 

Období prvních zjevení byla ještě obdobím komunismu. Komunistickým úřadům se vůbec nelíbilo co se v Medžugorji děje. Vizionáři byli podrobování policejním a psychiatrickým výslechům. Nemoc však zjištěna nebyla. Komunismus sice brzy padl, vystřídal jej však nacionalismus. Bosna se propadla do kruté občanské války mezi Srby, Chorvaty a Muslimy. Medžugorje bylo během konfliktu až zázračně chráněno. Boje zde neprobíhaly. Dva zbloudilé granáty, které zde dopadly nevybuchly.

Medžugorje je dnes jedním z nejznámějších poutních míst v Evropě. Zjevení zde probíhají dodnes, i když s menší intenzitou. V roce 2013 došlo v Medjugorji k velmi zajímavému úkazu. Najednou se rozsvítila 30 let stará socha Marie v zahradě domu jedné z vizionářek. Tuto záři se však nepodařilo vyfotografovat, i když se o to pokoušeli i profesionální fotografové. 

 

Úvaha na závěr

Božství není ani mužské, ani ženské. Spojuje oba principy. Křesťanství hovoří o Bohu Otci a Synu. Marie pak představuje k této dvojici vyvažující ženský prvek.

Již od pravěku byl lidmi tento ženský prvek uctívám. Vzpomeňme jen na pravěké sošky žen, které bývají nalézané v jeskyních jako díla pravěkých umělců ( např. věstonická Venuše). V neolitu se setkáváme s kultem Matky Země-bohyně, která dává přírodě a lidem život a ochranu. Ve starověkých náboženstvích hrají bohyně významnou roli v panteonu Bohů, kteří nepředstavují jednotlivé izolované bytosti, ale aspekty jediného univerzálního Boha. V Egyptě a poté i v Evropě byl zvlášť živý kult bohyně Isis, uctívané mimo jiné jako sestry a chotě boha Osirise a matky boha Hóra. Kult Isis se tak stal předlohou křesťanského kultu Matky boží- Marie.

Bohyně Matka, ženský aspekt božství, nebo-li archetyp ženy se zjevuje lidem od prvopočátku, tak jak se lidem zjevují i jiné aspekty božství. Matka vystupuje jako ochránkyně života, přímluvkyně, utěšovatelka. S popisy zjevení se můžeme setkat již např. v staroegyptských mystériích, kdy součástí duchovní cesty adeptů hermetických nauk byly i vize a setkání s bohyni Matkou.

Po vzniku křesťanství a vzniku Mariánského kultu se tato spirituální setkání stávají zjeveními Mariánskými. Za posledních 1000 let existuje řada svědectví o těchto zjeveních z různých koutů světa. Poselství přijímaných vizionáři má přitom křesťanský a katolický charakter. Tím by jsme se, ale neměli nechat zmást. Bytost, která se vizionářům zjevuje není ani křesťanka, ani katolička v našem slova smyslu. Je to vysoká duchovní bytost, kterou každý vizionář vnímá dle svého náboženského založení.

V této souvislosti je také důležité si uvědomit, že komunikace mezi pozemskými lidmi a duchovními bytostmi má jiný charakter než je běžná slovní komunikace. I když vizionáři Marii vidí a slyší její slova, jiní okolní svědci zpravidla nic zvláštního nevnímají. Mezi vizionáři a Marii se tedy jedná o mimosmyslovou-jasnovidnou, na telepatii založenou komunikaci. Vizionáři během ní velice často vůbec nevnímají okolní fyzický svět a necítí ani fyzickou bolest, podobně jako lidé v hlubokém hypnotickém tranzu. Když byly prováděny telepatické experimenty mezi lidmi, zjistilo se, že často dochází při přenosu zprávy touto cestou ke zkreslení přenášené informace vlivem postojů a názorů příjemce. Proto nelze klást rovnítko mezi tím, co daná bytost hovoří a tím, co poté sděluji vizionáři jako přijaté poselství.

Přesto, pokud je příjemce čistý člověk má toto zkreslení jen určitou mez danou náboženským přesvědčením dotyčného. Čistá mariánská poselství tak jsou univerzální sdělení z duchovního světa směřující k pomoci lidem, které vlivem křesťanského založení vizionářů, získávají křesťanský ráz.

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | pondělí 9.6.2014 13:48 | karma článku: 14,63 | přečteno: 936x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08 | Přečteno: 79x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 83x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Al-Džazíra končí v Izraeli. Hrozba pro bezpečnost, shodla se vláda

5. května 2024  13:28

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Putinova inaugurace bez Česka. Vláda odvolala velvyslance, řekl Lipavský

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:25

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.