Pár poznámek k dění na Ukrajině

Včera jsem poslouchal speciál na rozhlasové stanici ČR PLUS věnovaný Ukrajině. Součástí speciálu byl i rozhovor s vojenským analytikem Martinem Kollerem. 

Nestačil jsem se divit. Český rozhlas pustil do éteru slova, která se dnes píši již jen na tzv. "dezinformačních serverech". Jak jsem čekal, reakce přišla rychle. Český rozhlas se za odvysíláni rozhovoru omluvil a samotný analytik čelil vlně rozhořčení na sociálních sítích.

Vlně rozhořčení čelím i já v diskuzi pod tímto článkem. Vlna emocí zde i v celé společnosti již dosáhla takového stupně, že jsem se rozhodl tento článek zásadně upravit, abych poněkud upustil ventil.

V životě jednotlivce či státu jsou chvíle, kdy je dobré bojovat a pak kdy je rozumné ustoupit. Vidíme to dobře i v osudu naší země. Když jsme byli ohroženi nacistickým Německem v září 1938, vyhlásil prezident Beneš všeobecnou mobilizaci. Když však po Mnichovu zjistil, že jsme zůstali sami, bylo rozumné ustoupit. Případná válka s obrovskou německou převahou by nezabránila okupaci, navíc by byly pravděpodobně zničeny mnohé památky Prahy a jiných měst a ztraceny mnohé lidské životy.

Snad i na Ukrajině obě strany konfliktu brzy dospějí k poznání, že k míru je třeba jistý kompromis a dohodnou se na příměří. Přestane tak nesmyslné vraždění a atmosféra ve světě se alespoň o trochu zlepší. 

Rozhovor s Martinem Kollerem

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Bajnar | sobota 19.3.2022 7:59 | karma článku: 33,96 | přečteno: 1319x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08