Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Oslavy výročí osvobození od nacismu ve stínu rusofobie

Přesně před 75 lety v Evropě končila válka. Německo pod vedením Hitlera a zrůdné nacistické ideologie se během ní dopustilo obrovských válečných zvěrstev vedoucích k smrti miliónů nevinných obětí. 

Dnes jsme již s tímto faktem srovnání. Již jen velmi málo lidí cítí k Němcům za toto nenávist, nebo spojuje dnešní Německo s nacistickou budoucností. A to je moc dobře. Schopnost odpouštět patří k znakům ušlechtilosti kultury.  

I Rusko toho má v nedávné historii mnoho na svědomí. Přesto jemu jeho křivdy a viny nejsou odpuštěny a jsou mu stále připomínány. Vzpomeňme jen na rozdílný přístup k připomínce dvou výročí okupací v našich dějinách: 15.březen a 21.srpen. Jen jeden z těchto dat byl nedávno schválen jako památný den. Přitom ten březnový termín to není.  

Dnes má stále více zastánců názor, že za vypuknutí druhé světové války nesou stejnou vinu Německo a Sovětský svaz, díky paktu Molotov-Ribbentrop. Tento názor je i oficiálním názorem Polska. Slabost a manipulativnost tohoto pojetí historie je v tom, že ignoruje vše to, co uzavření paktu předcházelo. Tedy především Mnichov a naprostá neochota Francie a Anglie jednat s Ruskem o společné obraně proti Hitlerovu Německu a jejich snění o tom, že oba totalitní režimy se vzájemnou válkou oslabí bez přičinění Západu. Být Polákem, sám bych také raději mlčel. Churchill označil ve svých pamětech počínání Polska v době Mnichova Těšínska hyenismem. Ve chvíli, kdy Hitler přemýšlel o Polsku jako dalším soustu, Polsko obsadilo Těšínsko.  

Pražský primátor má jistě pravdu, že Praha se osvobodila sama. Drtivá většina německých vojáků opustila město den před vstupem Rudé armády a zůstalo zde jen pár fanatických esesáků. Nicméně vše by bylo jinak, kdyby se sovětská armáda neblížila Praze. Na osvobození Prahy je jistě podílel i Vlasov a jeho armáda. Nesmíme však zapomínat že on a jeho vojáci ještě před tím zradili svojí zemi a bojovali po boku Třetí říše, která měla v programu Slovany buď vyhubit, nebo z nich udělat otroky. Pomoc při pražském povstání tak můžeme vnímat i jako pokus Vlasovců zlepšit si svou reputaci v okamžiku, kdy dny Třetí říše již byly sečteny.  

Maršál Koněv, který velel pražské operaci pravděpodobně nepatřil k nejlepším stratégům Rudé armády. Jeho podřízené jednotky mívaly v bojích větší ztráty než u jiných velitelů a prý měl i řadu jiných problematických vlastností. Jeho socha v Praze jistě nebyla skvostem pražské architektury, nicméně se stala podobně jako řada obdobných soch symbolem boje a vítězství nad nacismem.  

Pan starosta Kolář by jistě svým rozhodnutím odstranit sochu neudělal nic špatného, kdyby zde nebylo jiné vnímání této věci v Rusku. Je dobře známo, jak stále je v Rusku i mezi obyčejnými lidmi citlivě vnímána “Velká vlastenecká válka” a její symboly. Rozhodnutí starosty tak bylo při nejmenším necitlivé, pokud nechceme hovořit o jeho kroku jako o cílené provokaci. 

Vláda a ministr zahraničí v této věci měli jen omezené možnosti. Přesto si myslím, že mohli veřejně říci, že chápou, jak je věc citlivá pro vnímání ruského občana, a tak se vůči těmto poněkud exhibicionistickým aktivitám vymezit. Politika pražských komunálních politiků bohužel považuji za velmi neblahou pro zájmy ČR. Jejich zbytečná vyjádření k Rusku a Číně zhorší nejen naše vztahy s těmito zeměmi, ale mohou mít i nežádoucí ekonomické důsledky. V době ekonomické krize půjde o to mít na všech světových trzích, pokud možno, co nejlepší možnosti.  

Stalo se v poslední době již mantrou obviňovat Rusko šíření dezinformací a nepodložených zpráv. A přitom stejní lidé jsou ochotni šířit naprosto nepodloženou zprávu o tom, že ruský zpravodajec přicestoval do Prahy s lahvičkou ricinu, jedu, kterým měl zabít pražské komunální politiky. I bývalý generál Šedivý, kterého jistě nemusíme podezírat ze zvláštních sympatií k Rusku toto obvinění označil jako hloupost a nesmysl. Rusko není svatoušek. Ale aby tak primitivním způsobem vraždilo své oponenty z řad pražských komunálních politiků opravdu může věřit je chorobně uvažující rusofob.  

 

 

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | pátek 8.5.2020 14:23 | karma článku: 40,56 | přečteno: 1614x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Tečkované příběhy

Je to rok, co jsme na každém rohu slýchali, že jen očkování nás může spasit před virem Covid 19. Ti co se očkovat odmítali, museli se stále víc potýkat mnohými ústrky v životě a práci, ač bylo očkování stále oficiálně dobrovolné.

18.9.2022 v 11:45 | Karma: 8,48 | Přečteno: 119x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Podivná válka na Ukrajině

"Rusové prohrávají", to je leitmotiv většiny zpráv, které v posledních dnech a hodinách přinášejí mainstreamova média líčící situaci na Ukrajině.

14.9.2022 v 17:26 | Karma: 22,75 | Přečteno: 549x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Odchod královny Alžběty jako symbol konce jedné epochy

V čase, kdy byla ve čtvrtek 8.9. oznámena smrt královny Alžběty II, objevila se na nebi nad Buckinghenským palácem v Londýně dvojitá duha.

11.9.2022 v 13:12 | Karma: 10,97 | Přečteno: 235x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Vzpoura na Václaváku

V sobotu 3.9. bylo na Václaváku živo. Podle policejních odhadů se zde sešlo 70000 lidí. Bezpochyby byly tyto počty úspěchem pro organizátory akce a varováním pro vládu.

4.9.2022 v 14:43 | Karma: 37,80 | Přečteno: 1433x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Přechod Nízkých Tater

Hory jsou místem kde se člověk může snáze odpoutat od běžných lidských starostí a problémů než v rušnějším prostředí měst a vesnic.

24.8.2022 v 12:00 | Karma: 18,84 | Přečteno: 426x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.