O životní energii

V minulém článku „Konvenční a nekonvenční energetika“ jsem se zabýval energií hlavně z fyzikálního a technického hlediska. Dnes na tento článek plynule navážu a zaměřím se na svět energie hlavně z duchovního  hledis

 

Staré kultury vnímaly energii, jako sílu, která vše oživuje a volně proudí vesmírem. Indové ji označovali slovem prána. Číňané ji nazvali čchi. V novější době se ujaly názvy, jako orgon,ód,vril, či prostě životní či vitální síla

 

Životní síly a fyzika

Jaký je vztah životní energie (prána)  k energiím známým z fyziky?  Vše nasvědčuje, že se jedná se  jen o jiné pojmenování pro energií nulového bodu. Ve statické podobě existovala ještě před vznikem vesmíru. Z této prasíly se v počátečních fázích existence vesmíru oddělily čtyři známe fyzikální síly: gravitace, elektromagnetismus, silná a slabá interakce, podobně jako když se bílé světlo při průchodu optickým hranolem rozdělí na jednotlivé barvy spektra.

Známé fyzikální síly se šíří rychlostí světla ve vakuu. Jejich silový účinek klesá s druhou mocninou vzdálenosti ( gravitace, elektromagnetismus ), nebo mají jen velice krátký dosah odpovídající rozměrům jader atomů ( silná a slabá interakce ). Velikost těchto sil lze matematicky vyjádřit a zároveň je lze i fyzikálně měřit.

Tyto čtyři známé fyzikální síly jsou však jen dílčím projevem a nepatrnou částí  vše pronikajících vitálních sil v našem trojrozměrném světě. Pravým domovem a zásobárnou vitálních sil je to, co fyzika označuje slovem čtvrtý rozměr či hyperprostor. Z něj tyto síly stále proudí do viditelného vesmíru. Vitální síly se šíří nekonečně rychle. Nelze najít jednoduchý vztah mezi intenzitou těchto sil a vzdálenosti objektů  mezi kterými dochází k energetickým (silovým )  projevům. Tyto síly se chovají „inteligentně“ a jsou nositelé informace.

Vitální síly ve své komplexnosti jsou odpovědny za všechny vesmírné procesy i tzv. paranormální jevy ( telepatie, psychokineze). Jejich působením se v průběhu času vesmír organizuje do nám známé podoby. Ony síly jsou příčinou toho, že v současnosti se galaxie v pozorovaném vesmíru od sebe stále rychleji vzdalují. Ony jsou odpovědny za okamžitou komunikaci mezi částicemi mikrosvěta, jak popsal EPR experiment.

 

Životní síly a biologie

Věda rozděluje hmotu na anorganickou a organickou. Podobně můžeme rozdělit energii na energii anorganickou a organickou (bioenergii ).

Bioenergie je tím co z anorganické hmoty dělá hmotu organickou. Bez její přítomnosti by okamžitě nastal rozklad těl živých organismů, jako se tomu děje u všech forem života po fyzické smrti. Vyzařování bioenergie do okolí známe pod názvem aura. Auru je schopen vidět jasnovidný člověk a hmotnou část aury lze i fotografovat pomocí Kirlianovy fotografie. Pozorování aury nám dává řadu informací o živém objektu. Síla aury určuje jeho celkovou vitalitu a zdraví. Barevné rozložení jeho osobní a duchovní kvality. Barvy na povrchu aury jeho momentální nálady. Tmavé skvrny na určitých místech představují choroby.

Dostatečný přísun vitálních sil z okolí je pro živý organismus stejně důležitý, jako přísun živin. Nedostatek vitálních sil se projeví ihned na celkovém fyzickém i psychickém zdraví organismu.

Člověk přijímá nejvíce vitálních sil při pobytu v živé přírodě, velmi vhodný je les. Dále je vhodným zdrojem vitálních sil živá nevařená strava ( právě utržené ovoce a zelenina, semena rostlin). Člověk přijímá vitální síly v hojné míře ve spánku a také dechem.

Jóga zná celý soubor dechových cvičení- pranajáma, které slouží k přijímání vitálních sil.

 

Životní síly a léčitelství

Vitální síly byly odpradávna využívány k léčbě nemocných. Připomeňme jen Ježíše a apoštoly, kteří léčili lidi vkládáním rukou na nemocná místa v těle.

Po roce 1945 založil český filozof Josef Zezulka (1912-1992) obor, který se zabývá léčení vitálními silami-biotronika. Léčitelství založil na duchovní filozofii. Člověk je tvořen ze tří složek: těla, ducha a duše ( vitalita ). Pro nemoci s hmotnou příčinou ( infekce, úrazy a zlomeniny…) je nejvhodnější medicína. Nemoci ducha lze léčit hypnózou a psychoterapii. Nemoci z vitální nedostatečnosti lze primárně léčit biotroniku. Zezulka vypracoval celý systém léčby, který má jasná a přísná pravidla. Biotronikem se může stát jen ten kdo má k této práci nadání, kdo splní přísné etické předpoklady a kdo projde výcvikem pod dohledem učitele. Biotronik nedává energii druhým ze sebe, ale má dar průtoku. Transformuje všeobecné vesmírné síly na léčivé síly organické. Sám Zezulka spolupracoval i s lékaři na výzkumných projektech. Existuje lékaři potvrzená zdravotní dokumentace, která prokázala úspěšnost biotronické léčby např. při léčbě nádorových onemocnění pokud byla spojena s dodržováním antikarcinogenní diety, která je podmínkou k uzdravení. Příkladem je výzkum provedený ve Vimperské nemocnici ještě v době komunismu.

Léčba může probíhat přímým působením nebo na dálku. V tom prvním případě nejdříve biotronik odstraní chorobné bioplazma a pak působí léčebnou energie na příslušná místa. V druhém případě léčba vyžaduje přiladění klienta např. pomocí fotografie k působící osobě a tok energie probíhá díky telepatickému napojení.

 

Životní síly a psychologie

Bez vitálních sil, by nefungovalo ani  myšlení. Vitální síly nejen určují dynamiku myšlení , ale kvalita sil ( vibrace ), kterým je člověk vystaven působí výrazně i na  psychiku.

Kvalita vitálních sil se označuje slovem vliv. Svůj charakteristický vliv má vše kolem nás. Okolní lidé, zvířata, rostliny, kameny. Každé místo v přírodě má svůj vliv kladný, záporný či neutrální. Svůj vliv má i vesmír a objekty v něm.

Vlivy se také mění v čase. Existuje určitý rytmus dne, roku a delších časových období ( známý je především platónský rok ).

Svůj vliv mají i stavby a lidmi vyrobené předměty. Proto se již od pradávna stavěly často velice technicky náročné stavby jako např.  velké pyramidy, menhiry, mohutné gotické katedrály, či se vyráběla různá žezla a předměty zvané tvarové zářiče. Ty vycházejí z poznání, že tvar předmětu, materiál z kterého je vyroben určuje kvalitu vyzařovaného vlivu.

Z poznání těchto zákonitosti vznikla na západě věda o duchovních silách v přírodě geomantie, která má na východě svůj protějšek v umění feng suej.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Bajnar | úterý 11.3.2014 6:48 | karma článku: 13,90 | přečteno: 661x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08