Neštěstí v Nepálu

Je to několik týdnů, co jsem si přečetl poutavou knihu slovenského spisovatele Josefa Banáše inspirovanou zážitky z cesty po Nepálu. Autor v ní popisuje kromě jiného zkušenost získanou během náboženského svátku boha Šivy. Zážitek byl spojen s potoky krve. Hinduističtí věřící v městě plném starobylých chrámů na počest tohoto boha obětovali nespočetné množství zvířat a jejich krví se mazali navzájem. Prý pro štěstí.

Autorův popis mně opravdu zděsil. Hinduismus mám spojený s úctou nejen k lidem, ale i k zvířatům. Je mi nepochopitelné toto jejich počínání, když samotné posvátné Védy zabíjení zvířat zapovídají. Píše se v nich:

Maso nikdy nelze získat bez ubližování stvořením, a ubližování cítícím bytostem porušuje nebeské blaho, proto je třeba odmítnout jedení masa...Každý, kdo dovoluje zabíjení zvířat, kdo je zabíjí, kupuje, prodává a jí, každý je vrah zvířat...Zacházejte s jinými jako se sebou samými a ochraňujte je jako sebe sama...

Jsem přesvědčen v platnost zákona karmy. A tak při čtení knihy mně hned napadla otázka. Jaké budou důsledky takovéhoto činění pro obyvatele tohoto, na duchovní místa bohatého území?

Včera jsem si večer zapnul zprávy. První z událostí bylo silné zemětřesení v Nepálu, které zasáhlo celou zemi, způsobilo mnoho obětí na životech a velké materiální škody. 

Většina lidí jistě řekne, že píši bláboly. Nepál se nachází na rozhranní tektonických desek. A tak i velká zemětřesení tu nastávají s přirozených fyzikálních příčin, spojených s náhlým pohybem bloků hornin v zemské kůře.

Ano jistě. Zemětřesení byla, jsou a budou bez ohledu na lidské obyvatele planety Země. Přesto se však domnívám, že  lidé kvalitou svého myšlení a jednání vytvářejí energie, které mohou ovlivnit i přírodní děje. Ať se jedná o počasí, či posuny v zemské kůře. Vzpomínám si, jak jsem nedávno sledoval televizní dokument vyprávějící mimo jiné i o tom, jak během jednání Hitlera s Chamberlainem v září 1938 „O nás bez nás“ se nad místem schůzky rozpoutala děsivá bouře plná hromů a blesků.

V souvislosti s včerejší události v Nepálu jsem si vzpomněl na rok 1997 v Itálii. V rodišti svatého Františka, milovníka zvířat se konaly náboženské slavnosti k uctění památky světce, jejíž součásti bylo i opět nepochopitelné zabití zvířat na světcovu počest. Krátce nato  26.9.2007 došlo v Assisi k silnému zemětřesení. Zahynulo několik lidí a bylo poškozeno mnoho historických památek a kostelů. Mimo jiné během zemětřesení spadl ze stropu baziliky velký kámen a rozbil hlavní oltář. Mnozí křesťané tehdy hovořilo o božím znamení. 

Autor: Petr Bajnar | neděle 26.4.2015 10:26 | karma článku: 15,88 | přečteno: 543x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08