Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Karta na rok 2014

Před několika lety jsem si v knihkupectví koupil sadu tarotových karet. Občas když něco očekávám či plánuji, nebo si jen přeji vědět jak bude vypadat následující den zamíchám si balíček karet a „náhodně“ si jednu, případně více karet vytáhnu.

karta Pět pohárůz internetu

Na Tarotu není  nic tajemného a čarodějného, jak by se na první pohled zdálo. Karty fungují na principu, který nazval slavný švýcarský vědec C.G.Jung synchronicitou. Karty jsou využívány i v moderních psychoterapeutických postupech jako je Gestalt terapie pro lepší sebepoznání klientů. Možná jste si i vy všimli, že to co právě nyní řešíte ve své mysli nějakým způsobem odpovídá tomu co zrovna prožíváte ve vašich životech. Tarotová karta obsahuje symboly otevírající svět našeho podvědomí, ze kterého můžeme získávat více či méně přesné odpovědi na otázky které si klademe. Vynikající kartářka vám může popsat podrobnosti z vašeho života, které znáte jen vy. V rámci hlubinné psychologie se to vysvětluje tak, že naše podvědomí nejsou izolované útvary, ale jsou propojena v něco co Jung nazval kolektivním nevědomím, obsahujícím mimo jiné veškeré zkušenosti lidského rodu. Z něj čerpají všichni  tvůrci pohádek a mýtů, které se v mnohém podobají i když vznikaly často v jiných, spolu nekomunikujících koncích světa. 

Dost, ale teorie. Na konci již minulého roku jsem si položil dotaz „ Jaký bude pro společnost ten rok následující“. Z balíčku karet jsem si vytáhl kartu zvanou Pět pohárů. Poháry symbolizují v tarotu živel vody a svět naších citů. Pětka je spojena s emocionálním a charakterovým zráním. Obraz na kartě ukazuje tři padlé poháry a člověka uzavřeného ve svém smutku. Jak je možné vyložit tento obraz na příští rok?  Na první pohled nás může napadnout, že nás čeká jen zmar a neštěstí. Můžeme zvolit, ale i jiný pozitivní výklad karty.

Žijeme ve světě ve kterém vládne boj a soutěž. Laskavost a jemné city se příliš necení. Hodnoty a jistoty na kterých mnozí zakládají své životy se postupně hroutí ( tři padlé poháry). Stále více lidí trpí pocity  frustrace, stresu, deprese, osamocení a unikají do svého světa (člověk se svěšenou hlavou ). Nemusí to být jen alkohol, drogy a sex, ale třeba i workholismus či adrenalinový sport, který mnohým pomáhá unikat z tíže, která na ně dopadá a kterou podvědomě vnímá. Za stojící postavou člověka dva poháry stále stojí, ale dotyčný jej nevidí. Zároveň je na obrázku vidět řeka, most a cesta k stavbě připomínající pevný hrad. Právě to je pozitivní smysl této karty. Dva poháry vnímám, jako tichý hlas intuice , která nám naznačuje kudy vede cesta z krize. Most přes řeku vidím jako přechod do jiného světa, který nespočívá na hmotných, ale duchovních jistotách. Je to o změně našeho postoje ke světu a druhým, o prozření iluzí, o pochopení toho, že stávající "svět" se blíží ke svému konci.  V Indii jsou lidé daleko chudší než my, většina žije v bídě, ale přesto jsou ve svých životech šťastnější než my lidé bohatého západu. I když můžeme být z hmotného hlediska chudí a sami, vždy je tu něco co našemu životu může dát hodnotu, hlubší smysl a naplnění.

Karta Pět pohárů může být i obrazem naší politické situace. S říjnovými volbami si část populace dělala naděje se změnou k lepšímu. Možná se letos ukáže, že ti noví nejsou o moc lepší než staří a toto zjištění prohloubí ve společnosti letargii a apatii. Možná že podlehneme dojmu, že změna k lepšímu není možná, že ze stávajícím systémem se nedá nic dělat. Ale opět dva stojící poháry a náznak smysluplné cesty ukazují, že to pravda tak úplně nebude. Příliš podléháme mediální manipulaci, že to zkrátka jinak nejde a volíme stále jen ty, kteří mají dost peněz, aby si mohli zaplatit drahou předvolební kampaň. Jinými slovy volíme ty kterým daný systém vyhovuje ať již jsou nazývány etablovanými či protestními stranami. Přitom netušíme, že mimo celý ten mainstream existují koncepce nabízející  fungování společnosti na zcela jiných principech odlišných od principů soutěžení a boje. Domnívám se, že opravdu není nutné žít ve světě strachu z konkurence, nezaměstnanosti a z toho, že nebudeme mít na zaplacení nájmu, pokud se budeme chovat slušně a spořádaně. Takový systém, ale sotva přijde sám. Je na nás, abychom jeho příchod umožnili naší změnou. Ta změna spočívá v pochopení, že společnost a ekonomika by neměla fungovat na principu konkurence, ale vzájemnosti, solidaritě a spolupráce. Zde vidím cestu k prosperitě ne jen pro vybrané, ale pro všechny. Na Východě existuje přísloví „ Když je žák připraven, tak učitel se vždy najde“. Myslím, že totéž platí i o společnosti a moudrých vůdcích, kteří se objeví, když po nich vznikne skutečná poptávka. 

Ještě o jedné věci bych se chtěl zmínit. Za mých mladých let byla televize a rozhlas o silvestru plná humoru a vtipu, i když to byly doby komunismu. V posledních silvestrech jakoby se mimo staré opakované pořady z médii humor vytratil i na silvestra. To také o něčem svědčí. Karta nám naznačuje také to, že by jsme svět a sebe neměli brát tak vážně. Ostatně pro většinu mimozemských civilizací naše zvyky a celá ta naše primitivní věda a technika na kterou jsme tak pyšní se musí zdát úplně směšná. V porovnání s velikosti vesmíru naše problémy opravdu směšnými jsou.

Přeji všem úspěšný nový rok 2014.

Autor: Petr Bajnar | středa 1.1.2014 8:16 | karma článku: 12,43 | přečteno: 655x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08 | Přečteno: 79x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 83x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.