Dvě minuty nenávisti v roce 2022

V Orwelově románu 1984 je popsán zvláštní rituál, který autor pojmenoval Dvě minuty nenávisti a který byl součásti každodenního života vládnoucí strany. 

Včera jsem publikoval na svém blogu článek "Ukrajinská krize a poselství z Fatimy". Na článek pak navázala obvyklá diskuze na kterou jsem již zvyklý. Podíval jsem se, který z příspěvků čtenářů dostal nejvíce liků:

"Ukrajinská krize????Žádná krize ale agrese Ruska. Vy máte dost"

Když jsem se nad příspěvkem zamyslel, vzpomněl jsem si na Orwelovu knihu, kterou jsem loni v létě četl. Uvědomil jsem si přitom největší hřích, kterého jsem se volbou takovéhoto neutrálního názvu dopustil: ten den jsem se zdržel "ve slušné společnosti" povinných dvou minut nenávisti.

Jste proti cenzuře a blokování "dezinformačních webů"? Jste proti zavádění sankcí proti Rusku z důvodu jejich zpětného dopadu na naší společnost? Spatřujete invazi Ruska na Ukrajinu v kontextu toho co v minulosti dělal Západ a co se v uplynulých letech dělo na Ukrajině? Pro mainstream a bohužel i většinu diskutérů na idnes jste proruský dobytek a šmejd. 

Nemylme se! To co nejvíc rozohňuje tyto lidi není utrpení civilistů na Ukrajině. Při jiných minulých konfliktech v jiných částech světa, kde útočily USA žádný soucit s tamním válkou strádajícím obyvatelstvem nepociťovali. To co je rozohňuje je nenávist, která v nich byla propagandou indukována z vnějšku a pouze zde našla vhodné osobnostní podhoubí.

Tato nenávist jak lze pozorovat u řady z nich, zcela zatemňuje jejich myšlení. Myslím si, že řada z nich by byla i pro třetí světovou válku, pokud by při ní bylo zničeno Putinovo Rusko. 

Nedávno jsem v televizi viděl reportáž z Izraele. Ruští miliardáři nyní přistávají na tamních letištích a uchylují se do svých domů. Izraelský premiér Bennet nikdy nenazval krok Ruska agresí a v telefonním rozhovoru vyzval Zelenského ke kapitulaci Ukrajiny. Izrael se také dosud nepřipojil k protiruským sankcím. Říkám si, jak by dopadl u nás vrcholový politik, kdyby se choval jako Bennet? Pominu-li hromady špíny, které by se na něj pustily ze všech stran, zřejmě by  již čelil trestnímu stíhání za velezradu. 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Bajnar | středa 16.3.2022 10:31 | karma článku: 35,14 | přečteno: 1037x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08