Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Den otevřeného nebe

Náš pozemský rok je složen z 365 či 366 dní. Každý z těchto dní má svůj  vlastní osudový příběh, ale i přirozený duchovní význam, který je dán jeho umístěním v roce a vyjádřen i číselnou symbolikou dne, měsíce a roku.  

Každý z nás zná dny jarní a podzimní rovnodennosti, zimního a letního slunovratu, které jsou pevně dány astronomickými cykly oběhu Země kolem Slunce.

Dále s určitými dny spojujeme řadu nejrůznějších výročí. Ať již jsou to data narození významných osob, založení států či jiných významných historických mezníků.

V neposlední řadě hrají určitá data v roce velký význam v učení takřka všech církví a náboženství, během kterých slaví své duchovní svátky, ať již jsou to křesťané, židé, muslimové či buddhisté a hinduisté.

Pro mne osobně a pro náboženskou společnost, které jsem členem: Společenství Josefa Zezulky, představuje největší duchovní svátek roku právě dnešní den, který byl právem nazván dnem otevřeného nebe a který každoročně připadá na 30.březen. Je to den, ve kterém se člověk ve svých úvahách a meditacích může ze všech dní v roce nejsnadněji přiblížit Bohu a poznání životní pravdy. Je to i den, kdy se na Zemi rodí přinašeči, bytosti které znají životní pravdu, aniž by byli odkázáni na studium filozofie a náboženství tehdejší doby. Vyučují lidi životním zákonitostem, jejichž poznání dává každému z nás možnost vést mnohem smysluplnější život, než který budeme žít, pokud zůstaneme v nevědomosti bez pochopení toho, proč žijeme, odkud jsme přišli a kudy kráčíme. Učení tří židovských přinašečů: Abrahama, Mojžíše a Ježíše již bylo z velké části zapomenuto, či pozdějším vývojem pozměněno, ty ještě starší známe již převážně pouze z mytologie např. egyptské. Nicméně máme velké štěstí, že zde máme k dispozici učení prvního ze tří českých přinašečů a to v původní čisté podobě. Byl jím český filozof a léčitel Josef Zezulka, který se narodil přesně před 105 lety 30.3.1912. Během svého 80 let trvajícího života pomohl řadě lidem nejen zdravotně, ale také vytvořil filozofický systém, který svou celistvostí a komplexností nemá podle mého názoru mezi současnými filozofiemi obdobu.

To že den otevřeného nebe slavíme právě dnes, není stejně jako nic jiného v životě náhoda. Existuje tu životní rytmus, rytmus roku, ve kterém se střídají konstrukční období jara a léta s destrukčním podzimem a zimou. Právě nyní je čas počátku jara, kdy příroda ožívá po dlouhém období zimního spánku a kdy se zahajuje v přírodě nový životní cyklus. Je to čas, kdy dochází k nejhlubšímu propojení ducha a těla, duchovního světa a hmotné přírody. Již v dávných dobách byl tento den lidmi slaven. Dnešním odrazem tohoto svátku jsou velikonoce, svátky jara, které byly slaveny již dávno v předkřesťanských časech.  

Tento článek píši s předstihem. V okamžiku jeho publikování budu sedět v autobuse a jako každým rokem již po dvacáté v řadě se budu se svými přáteli pomalu blížit k nejposvátnější české hoře: Řípu, místu, kde se již v dávných dobách scházeli lidé během duchovních a později i národních slavností. Zde se v poledne na vrcholu hory zúčastním duchovní slavnosti již přes dvacet let tradičně pořádanou a vedenou žákem a pověřeným pokračovatelem Josefa Zezulky Tomášem Pfeifferem.

Netěším se jen na Říp, ale i na další, převážně kulturní část programu, která se uskuteční v Praze v domě Biotronického centra sociální pomoci, během které vystoupí Panochovo kvarteto, světoznámá sopranistka Maida Hundeling, či violonchellista Jiří Bárta.

Z pohledu na kulturní program je zřejmé, že slavnost ke dni otevřeného nebe není jen uzavřenou akcí pro několik stovek úzce zaměřených lidí z ČR, členů v pořadí 38 státem registrované náboženské společnosti SJZ, ale je i akcí pro širokou veřejnost. Myslím si, že v životě bychom měli hledat především to, co nás spojuje a ne to co nás rozděluje. Není tak důležité, jakého jsme náboženského vyznání, či politického přesvědčení. Všichni jsme lidé omylní a chybující. Důležité je však, abychom své životy nasměrovali k hledání pravdy a k životu ve prospěch všech, nejen lidí, ale celé přírody.

Díky pokrokům techniky je možno obě akce na Řípu i v Praze shlédnout pro zájemce i v přímém přenosu, nebo ze záznamu již po několikáté na internetové televizi Biovid TV.

Říp: 30.3.2014

 

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | čtvrtek 30.3.2017 9:00 | karma článku: 16,78 | přečteno: 419x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Ohlédnutí za 17.listopadem

Máme za sebou další oslavy 17.listopad. Čas rychle letí a je tomu již 33 let od doby, kdy po více než čtyřiceti letech nesvobody v Čechách opět obnovena svoboda a demokracie.

18.11.2022 v 10:24 | Karma: 0 | Přečteno: 60x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Dušičkové rozjímání

Je 2.11. a v kalendáři je uvedeno, že dnešní den je věnován památce zesnulých. Již tradičně se hovoří o svátku dušiček.

2.11.2022 v 10:31 | Karma: 0 | Přečteno: 56x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Nevkusné a trapné

Ministr vnitra Rakušan nechal u příležitosti 28.října vyvěsit na budovu ministerstva vlajky ČR, Ukrajiny a mezi nimi plachtu s obrazem Putina ve vaku pro mrtvoly.

29.10.2022 v 12:20 | Karma: 0 | Přečteno: 73x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Nenásilná revoluce

Je 28.říjen a připomínáme si významné výročí našeho státu. Součástí dne bude již v pořadí třetí demonstrace na Václavském náměstí spojená se sloganem "Česká republika na prvním místě".

28.10.2022 v 9:08 | Karma: 0 | Přečteno: 45x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Krakov a Vídeň

Před 20 lety jsem si řekl, že bych rád cestoval. Vytvořil jsem si seznam míst, které bych rád v průběhu života navštívil. Jak šly roky, postupně jsem si cíle plnil. Od roku 2019 již zůstávaly jen dva menší: Krakov a Vídeň.

21.9.2022 v 17:32 | Karma: 0 | Přečteno: 63x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.