Co jsou západní hodnoty?

„Je na nás, na srdci Evropy,  abychom se rozhodli, jestli chceme  západoevropské křesťanské kulturní hodnoty, anebo oligarchii asijsko-stalinsko-putinského typu. Když křesťanský kulturní svět nemá tolik síly, aby své hodnoty učinil univerzálními, nezbývá mu nic jiného než je hájit s nulovou tolerancí před kýmkoli, kdo je bude chtít znehodnotit".

Tato slova pronesl 12.2. v Poslanecké sněmovně místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Co jsou však tyto proklamované hodnoty západní civilizace? Před nedávnem se nad tématem zamyslela česká novinářka Tereza Spencerová:

Čím dál víc vrtá hlavou, co že to ty naše sdílené západní hodnoty vlastně jsou. Pohrávám si s myšlenkou oslovit nějakého politika, který zase přijde s tím, že nás s USA pojí „hodnoty“, a zeptat se ho konkrétně, co tím myslí. Opovrhování  mezinárodním právem a útoky na cizí země, bombardování, okupace a zabíjení? Nebo že by snad „demokracii“, která k moci vynáší oligarchy a politiky placené korporátní sférou? Všeobjímající korupci? Proklamovanou svobodu médií? Rovnost všech občanů nebo rovnost před zákonem? Fakt nevím… Co hodnota, to depka. A většinu z těchto „hodnot“ jsme si „rozleptali“ sami a dávno před Putinem. Strach je možná silné slovo, ale obavy opravdu mám. I když totiž budeme  v televizi svádět na Putina všechno zlo světa, realitu tím nijak nezměníme.   

Co k tomu dodat? Snad jen se blíže podívat na myšlenkový svět mnoha hlasitých zastánců západních hodnot a jeho obrany před barbarským Ruskem. Je to svět smutný a tvrdý.Klíčovou roli v něm hraje ideologie boje a soutěže v niž zvítězí jen ti nejsilnější. Vzájemnost a solidarita, hlásaná i Ježíšem je vnímána jako slabost, jako něco co brání rychlému a úspěšnému rozvoji civilizace. 

Myslím si, že tento svět hájený Kalouskem brzy skončí. Ne však díky Putinovi. Rozloží se zevnitř. Po něm pak teprve přijde svět založený na skutečných univerzálních hodnotách lidskosti, duchovnosti a demokracie. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Bajnar | sobota 28.2.2015 8:25 | karma článku: 30,64 | přečteno: 1623x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08