Cenzura je znak slabosti!

Včera jsem na svém blogu zveřejnil článek s názvem: Jak přežít časy nesvobody? Článek se věnoval nárůstu totalitních tendencí u nás a v západním světě v současnosti.

 Po několika desítkách minut mi bylo administrátorem blogů oznámeno, že můj článek byl stažen z hlavní stránky idnes.cz. Odůvodnění administrátora blogu bylo toto:

"Dobrý den, Váš článek jsme byli nuceni stáhnout z hlavní strany Blogu iDNES pouze na Váš soukromý blog. Text totiž obsahuje závažná tvrzení bez relevantních zdrojů, a odporuje tak Kodexu blogera: „Na titulní straně Blogu iDNES.cz nemohou být články, které se týkají aktuálního politického či společenského dění a nejsou dostatečně zdrojovány, přičemž za relevantní nelze považovat zdroje z nedůvěryhodných webových stránek, hoaxy ap. U závažných témat musí bloger pracovat minimálně se dvěma na sobě nezávislými relevantními a důvěryhodnými zdroji.“ Více viz Kodex blogera: http://info.blog.idnes.cz/…939 Přečtěte si také článek: http://info.blog.idnes.cz/…tml Pokud zdroje doplníte a dáte nám vědět, článek na homepage rádi vrátíme (s původním časem vydání). Děkujeme za pochopení."

Osobně považuji toto stažení za projev cenzury. Nevnímám to však osobně. Chápu, že administrátor blogů má své instrukce a musel tedy tento krok provést.

V dopise administrátora je zmínka o "nedůvěryhodných webových stránkách", které nelze považovat za relevantní zdroj informací.

Zvykl jsem si číst a čerpat informace z nejrůznějších zdrojů. Nedělám rozdíl mezi servery idnes.cz, lidovky.cz, či třeba parlamentnilisty a protiproud. Není pro mě důležité, který server daný článek publikuje, názor si dělám sám z obsahu daného textu. Na všech těchto serverech jsem přečetl řadu velmi dobře napsaných článků, stejně jako těch zavádějících.

Dělení publicistických serverů na seriózní a nedůvěryhodné respektive dezinformační  považuji za zavádějící. Vnímám to tak, že nálepku dezinformační dostane každé médium, které publikuje témata a analýzy, o kterých novináři v mediálního mainstreamu nesmí psát, pokud nechtějí ohrozit svojí kariéru.

Stále větší tendence k zavádění cenzury a mazání příspěvků na sociálních sítích pod záminkou boje s dezinformacemi vnímám jako projevy slabosti těch, co za těmito zásahy stojí. Uvědomují si, že doba jejich vlivu na společnost končí a snaží se i tímto způsobem co nejdéle udržet své mocenské postavení.

Ps. Ještě jako dodatek zveřejňuji včerejší dohru. Od administrátorů blogů přišel vzkaz:

Dobrý den, Váš článek jsme byli nuceni přesunout do rubriky „Hyde park“, která se nezobrazuje na hlavní straně Blogu iDNES, protože Váš text porušil Kodex blogera: „Na titulní stranu nepatří také články týkající se provozu blogu; tyto články patří do rubriky Hyde park. Výjimku tvoří články, které mají širší přesah zajímavý i pro čtenáře-neblogery.“ Více viz Kodex blogera: http://info.blog.idnes.cz/…939 V zásadě jde o všechny články pojednávající o samotném blogu či blogování, články, v nichž se bloger představuje či loučí, různá sdělení redakci apod. Přesah zajímavý pro čtenáře vymezuje administrace blogu. Zároveň upozorňujeme, že při opakovaném porušení kodexu je mimo titulní stranu postaven blog jako celek. 

Autor: Petr Bajnar | pondělí 24.5.2021 17:32 | karma článku: 29,52 | přečteno: 581x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08