Byl Churchill rasistou?

Před několika dny skupina vandalů poškodila sochu bývalého britského premiéra Churchilla nápisem, ve kterém ho prohlásila za rasistu.

Když si vyhledáme pár Churchillových výroků, pak z definice rasismu jako ideologie hlásící nadřazenost jedné rasy nad druhou, tak bezesporu rasistou byl. Uveďme zde jen pár citátu, které by si dnes ani ten nejpravicovější „extrémista“ veřejně nedovolil vyslovit.

V roce 1937 pronesl o Indiánech a původních obyvatelích Austrálie tato slova:

„Jednoduše byli nahrazeni silnější, vyspělejší a moudřejší rasou“

Ještě dříve v roce 1919 prohlásil o přístupu k odbojným Afgáncům a Kurdům:

„Nechápu, proč se kolem toho nadělá tolik povyku. Na necivilizované kmeny silně doporučují jedovatý plyn“

Položme si nyní otázku. Vyplývá z těchto výroků fakt, že Churchill byl zloduchem první třídy? Jistě že ne. Byl to jen člověk své doby. Rasismus získal nálepku zrůdné ideologie až posledních několik desetiletí. V minulých stoletích byl ve vyspělé evropské společnosti kritik rasismu považován asi za podobného exota, jako dnes ještě často společnost vnímá vegetariány: kritiky vraždění zvířat vnímaných většinovou populaci za méně cenné živé bytosti bez práva na život a slušné zacházení o čemž svědčí všeobecná tolerance společnosti vůči existenci zvířecích velkochovů s příšernými životními podmínkami.

Zhanobení sochy Churchilla považuji proto za akt nekulturnosti. Navzdory tomu, že měl vedle rasistických názorů řadu dalších neřestí jako přílišnou zálibu v alkoholu, rozhodujícím způsobem se zasloužil o porážku nacismu a Hitlera.

Za úplně stejný akt nekulturnosti ale považuji i odstranění sochy Koněva. I on byl jistě velmi kontroverzní osobnosti s řadou stinných stránek, nicméně i on nese významný historický podíl na porážce nacismu, za což se mu dostalo i vysokého britského vyznamenání.

Autor: Petr Bajnar | středa 17.6.2020 9:16 | karma článku: 27,71 | přečteno: 1024x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08