Americké překvapení

Když jsem včera před půlnocí šel spát, zdálo se, podobně jako v červnu v Británii, že volební prognózy nejrůznějších agentur se splní. Ráno se ukázalo, že vše je opět jinak. 

V americké historii 21.století je prvním klíčovým datem 11.9.2001. Teroristický útok na mrakodrapy v New Yorku spustil řetězec dalších událostí, především americkou invazi do Afganistánu a Iráku, která nakonec vedla k destabilizaci  celého Blízkého Východu, včetně zrodu Islámského státu. 

Dnes je 9.11.2016. Opět je tu číslo 11 a 9, jen v opačném pořadí. V této numerologické symbolice vidím naději, že dnešek uzavírá jednu nepříliš hezkou etapu v dějinách USA i globální politiky. Vede mně k tomu mimo jiné i vyjádření Trumpa v předvolební kampani slibující normalizací vztahu s Ruskem a ukončení politiky "vývozu demokracie", která přinesla v uplynulých letech mnoho zla.

Je tu ale na místě i velká opatrnost. Zkušenost říká, že ohrožené zvíře nejvíce kope. Onen establisment, proti kterému Trump tak brojil se jen tak dobrovolně své moci jistě nevzdá. Lze očekávat, že Trump se ocitne pod velkým tlakem, podobně jako Obama, muž který na počátku své vlády sliboval lepší svět a restart vztahu s Ruskem, aby na konci své vlády měl s Ruskem ještě daleko horší vztah než předchozí prezident Bush.  

Myslím si, že budoucí vývoj v USA a světě je jen obtížně představitelný. Je možná pokojná dohoda mocností v zájmu nás všech, stejně jako  totální rozvrat a konflikt apokalyptických rozměrů s miliardy mrtvých v tom nejhorším případě. Jen jedna věc je jistá. Stávající status quo ve světě nejen politiky a globální ekonomiky není dlouhodobě udržitelný a musí se změnit. Dobrovolně nebo nedobrovolně. Nebude to poprvé. Historie již zaznamenala mnoho případů pádu velkých civilizací, které pak vystřídaly civilizace nové. 

Autor: Petr Bajnar | středa 9.11.2016 16:28 | karma článku: 25,72 | přečteno: 747x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08