Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

30.duben a první máj

Je poslední den měsíce duben. Den ve kterém se prolínají historická výročí s mými osobními  a rodinnými vzpomínkami. 

30.dubna 1945 byla Rudou armádou osvobozena má rodná Ostrava, v níž jako dvojměsíční dítě bydlel i můj budoucí otec. Ve stejný den Adolf Hitler ve svém berlínském bunkru spáchal sebevraždu.

30.dubna 1948 se ve Frýdlantě nad Ostravicí narodila moje maminka. V tomto městě v podhůří Beskyd prožila dětství a dospívání. Za pár desítek let pak zde prožila svůj důchodový věk. 

30.dubna 2021 byl do země vysypán popel, který zbyl po kremaci z jejího těla. Fyzicky tu maminka již přes rok není, jako nesmrtelný duch je tu však se mnou a všemi stále ve spojení. 

30.dubna 1961 se narodil můj oblíbený filmový a divadelní herec Jaroslav Dušek. Vzhlédnutí jeho divadelního představení "Čtyři dohody" bych doporučil každému, kdo v životě řeší problémy nejen s výchovou dětí. 

Noc z 30.4. na 1.5. je již tradičně spojena s "pálením čarodějnic". Původ svátku spadá do období, kdy naše území obývali Keltové. Keltští kněží- druidové, rozdělili rok na dvě části: světlou a letní, temnou a zimní. Svátek slavený zpravidla v předvečer prvního máje nazvali Beltain, Germáni ve stejnou noc slavili Valpružinu noc. Vzhledem k tomu, že 1.5. byl podle starého kalendáře zasvěcen svatému Filipovi a Jakubovi, známe i termín Filipo-Jakubská noc.

V starých dobách se jednalo především o svátek plodnosti. Byly zapalovány ohně, věštila se budoucnost, prováděly se různé magické obřady, někdy docházelo i k neřízeným sexuálním orgiím. Křesťané se této noci provázené magií často spojené s nečistými silami báli a je logické, že církev se pod hrozbou přísných trestů snažila tyto magické obřady potlačit.

Jistě nebylo náhodou, že právě v noci z 30.4. na 1.5.1776  poblíž bavorského Ingolstadtu se v lese sešli poprvé členové hnutí iluminátů. Pět mužů drželo v rukou louče a ustavilo nová pravidla řádu. V roce 1784 byla činnost spolku v Bavorsku zakázaná a spolek byl nucen přejít do ilegality. O iluminátech se dodnes v nejrůznějších konspiračních teoriích spekuluje jako o podzemních organizátorech nejrůznějších revolucí a zákulisních hráčích světového dění snažících se stvořit "nový světový řád". Slovo iluminát vychází ze slova "osvícený" a souvisí s okultními znalostmi často vysoce společensky postavených členů řádu. 

V noci z 30.4. na 1.5.2004 ČR a řada dalších zemí vstoupila do EU. Tehdejší premiér Špidla přivítal vstup na Staroměstském náměstí. Prezident Klaus vystoupil se svým projevem na mýtické hoře Blaník, kde varoval před nepřiměřeným očekáváním a následnou deziluzí. 

I den prvního máje v dřívějších dobách souvisel s oslavou přírody, plodnosti a jara. Zdobily se stromy a stavěly se máje. V katolickém prostředí se slavily Mariánské pobožnosti, kult Marie vychází z kultu matky země. Díky popularity Máchova Máje nabyl v Čechách první máj více romantické podoby jako svátek lásky a zamilovaných. 

Zejména v době komunismu byla tato podoba svátku překryta svátkem práce. Ten vyhlásila již v roce 1889 socialistická II internacionála jako vzpomínku na vypuknutí později krvavě potlačené stávky amerických dělníků v Chicagu (1.5.1866). K slavení svátku práce se v různé formě připojili nejen komunisté, ale ve své době i nacisté, či katolická církev (1. květen zasvětila svatému Josefu). Pro komunisty byl 1.Květen nejdůležitější svátek v roce. Dodnes vzpomínám na prvomájové průvody, účast v kterých byla v čase mých středoškolských studií povinná. I když komunisté se veřejně deklarovali jako ateisté a na okultismus se dívali s posměšky, v soukromí se mnohdy chovali jinak. Ostatně i hlavní komunistický symbol- pěticípá hvězda, je ve své podstatě pentagram se kterým se setkáváme u různých kultů. 

Každý 30.duben je jiný, někdy máme počasí hezké, někdy prší. Vzpomínám na 30.4.2017. Tehdy byl velmi chladný duben. Sníh ležel ještě na konci měsíce i v podhůří hor a já si ten den ještě v Jeseníkách naposledy užíval běžecké lyžování. Rok na to byl duben velmi teplý a blížil se létu. Díky tomu jsem již poslední dubnový den trávil koupáním v blízké řece Ostravici. Letošní závěr dubna je takový průměrný. 

z jarního Frýdku-Místku

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | sobota 30.4.2022 7:59 | karma článku: 18,66 | přečteno: 281x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08 | Přečteno: 79x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 83x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.