Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Vychytaný“ vládní přílepek

Současnou polemiku ve věci zveřejňování  platů a odměn zaměstnanců veřejné správy, vyvolanou rozsudkem Nejvyššího správního soudu a následným stanoviskem Úřadu pro ochranu osobních údajů, nyní zkouší  „řešit“ naše vláda. Vždyť jde i o zveřejňování platů náměstků ministrů, jejich odměn atd.!

A tak ve Vládním návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zdravotních službách, zákona o specifických zdravotních službách a zákona o zdravotnické záchranné službě (sněmovní tisk 408/0) se objevuje „vychytaný“ přílepek a to v části dvacáté čtvrté, odstavec 2, kterým se mění původní znění § 8b příjemci veřejných prostředků v zákoně č.106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Konkrétně pouze doplňuje výjimku, na kterou se nevztahuje ustanovení o poskytnutí základních osobních údajů o osobě, které poskytl veřejné prostředky,  a to  o platy, odměny a další obdobná plnění poskytovaná z veřejných rozpočtů.

Tímto „vychytanýmpřílepkem k zákonu měnícího některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zdravotních službách etc. hodlá nejspíše naše vláda vyřešit rozpor, zda má, či nemá poskytovat informace o platech veřejných činitelů.

Podotýkám, že Ústavní soud již ve svém nálezu sp.zn. Pl. ÚS 77/06 k novele o bankách (viz http://www.usoud.cz/scripts/detail.php?id=443) považuje přílepky k zákonům za protiústavní. V nálezu je mj. uvedeno „ Ústavní soud považuje za nepřípustné, aby jedním zákonem byly novelizovány zákony vzájemně spolu obsahově bezprostředně nesouvisející.“.

Proto je namístě otázka, jak spolu souvisí zákon o svobodném přístupu k informacím, který chce vláda tímto návrhem měnit a zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zdravotnických službách etc? Soudím, že velmi vzdáleně.

Cituji ze stanoviska Transparency International – Česká republika, o.p.s. ze dne 13. 7. 2011, (http://www.transparency.cz/doc/aktuality/2011-07-12-Stanovisko_TIC-platy_uednik.pdf), že „zveřejnění základních osobních údajů včetně platů a odměn konkrétních zaměstnanců je plně v souladu s veřejným zájmem.“ A to zejména „zveřejňování odměn včetně odůvodnění jejich poskytnutí je v souladu s požadavkem na transparentnější fungování veřejné správy, a mělo by to spadat pod kontrolu veřejnosti, samozřejmě za předpokladu dodržení předepsaných podmínek“.

Je tedy tento vládní „vychytaný“ přílepek veden snahou vlády potichu a nepozorovaně vyřešit spor zda zveřejňovat platy a odměny? Má souvislost s nestandardními resp. nadstandardními odměnami, které obdrželi náměstci na ministerstvu vnitra a kdovíkde ještě?

Pryč jsou vládně-koaliční sliby, jak omezí nešvary (včetně přílepků) při schvalování zákonů ve Sněmovně. Pod rčením „košile bližší než kabát“ se polehounku vrací k staré praxi, kterou krásně ilustruje „vychytanýpřílepek ve vládním návrhu  zákona měnícího některé zákony o zdravotnických službách.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Augustin | pátek 5.8.2011 16:46 | karma článku: 19,69 | přečteno: 1234x
  • Další články autora

Radek Augustin

Dopis příteli prof. Valtru Komárkovi

Milý Valtře, je mi velmi líto, že nejen třetí díl tvých krásných pamětí Kronika zoufalství a naděje již nespatří světlo světa, ale hlavně že již nenapíšeš a nevykonáš další řádku ve svém pestrém a poutavém životě.

16.5.2013 v 14:45 | Karma: 33,97 | Přečteno: 2675x | Politika

Radek Augustin

Severní dálnice

V souvislosti s připravovanou rekonstrukcí hlavní silniční tepny v Česku, totiž D1, kterážto rekonstrukce má trvat dle státního ředitelství silnic a dálnic šest let, vytanulo mnohým na mysl, zda bylo možné dopravním komplikacím souvisejícím s výše zmíněnou rekonstrukcí „Dé jedničky“ předejít?

15.5.2013 v 12:18 | Karma: 17,39 | Přečteno: 656x | Politika

Radek Augustin

I dnes "demokracie rozkvétá (Kryl)"

U příležitosti 17. listopadu se letos semlelo v Česku ledacos a mnozí politici i nepolitici se předháněli ve slovních vyjádřeních a hodnoceních. Já jsem raději sáhnul po Krylovi a písničce Demokracie (z roku 1993). Karel Kryl již dlouho není mezi živými, ale jeho text vůbec neztrácí na aktuálnosti. Vybírám jen pár střípků: "Demokracie rozkvétá byť s kosmetickou vadou, Ti, kteří kradli po léta dnes dvojnásobně kradou..." anebo "Brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, Farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky" či třeba "Zaujímáme postoje, místo abychom stáli". Stojí za to, poslechnout si celou píseň Demokracie v podání Karla Kryla: http://www.youtube.com/watch?v=_1qqFvEQ42o

17.11.2012 v 22:56 | Karma: 19,58 | Přečteno: 1093x | Politika

Radek Augustin

Levicový nebo nelevicový Zeman

Přední český novinář a znalec levicových poměrů A. Mitrofanov schovávajíc se obrazně „za fasádu Lidového domu“, opět naslinil svůj brk a dal prostor své nelibosti nad jménem Miloš Zeman (Právo 2.8.2012). Už zase není Zeman levicový politik, to prý je jen ČSSD.

2.8.2012 v 19:56 | Karma: 22,52 | Přečteno: 1237x | Politika

Radek Augustin

Kauza "CASA"

Ministr financí nám ráčil sdělit, že žádost policie o vydání exministryně obrany Parkanové - v současné době poslankyně TOP 09 a místopředsedkyně Sněmovny - k trestnímu stíhání je novodobý hon na čarodějnice. ...

15.6.2012 v 22:31 | Karma: 22,32 | Přečteno: 772x | Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Středočeští policisté pátrají po uprchlém vězni. Může být nebezpečný, varují

29. května 2024  10:55

Policisté pátrají po jednatřicetiletém vězni, který v úterý večer odešel z nestřeženého pracoviště...

KOMENTÁŘ: Ústavní soud hájí hlavně svoje platy. Zdá se, že sobě pomůže vždycky

29. května 2024  10:54

Ústavní soud zrušil snížení platů představitelů státu od roku 2024. Zatímco však pro soudce toto...

Senát rozhodne o nové definici znásilnění i výši příspěvku na péči

29. května 2024  8:20,  aktualizováno  10:53

Přímý přenos Změnu vymezení znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk bude...

Zemřela tlumočnice zpráv do znakové řeči Naďa Hynková Dingová

29. května 2024  10:45

Tlumočnice do znakového jazyka Naďa Hynková Dingová, známá i divákům zpráv České televize, zemřela...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1164x
Radek Augustin, projektový manažer. S oblibou čte knihy a to nejen o historii a politice. Vyznává heslo že slušnost není slabost.

Seznam rubrik