Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Guláš. Co je levice?

Kvalitních českých komentátorů se specializací na levicový politický prostor je v českém prostředí málo. Mitrofanov k nim patří, přesto mne zarazil jeho dvojí standard při posuzování levicovosti, levice či levicového politika. V jednom z jeho posledních komentářů (Guláš, Právo 29. 8.) vyjevil své pochybnosti týkající se levicovosti Miloše Zemana. Jeho guláš vychází ze dvou polemických výroků dvou socdem politiků a dále soudí levicovost politika na základě vztahu k islámu a ekologii.

Co je to tedy levice? Je měřítkem levicovosti postoj k islámu či ekologii? Je možné, že právě v těchto kritériích nevyhovuje Zeman zcela současnému vnímání levicovosti. Nemyslím si, že se dá zjednodušit mnohovrstevnaté téma levicovosti na vztah k ekologii či islámu.

Jak je to tedy s  levicí u nás? Levicovou politiku, která byla po Listopadu 1989 bezmála sprosté slovo, rehabilitoval v čele ČSSD právě Zeman, vyzvedl socdem do pozice hegemona na levici a následně do pozice vládní strany. Ve čtyřech letech v čele vlády ČR dokázal vyvrátit pomluvu, že levicová vláda jen rozhazuje a naopak pravicová vláda buduje. Tato vláda „pro dolních 10 miliónů“ vrátila levici vážnost, učinila ji v očích veřejnosti schopnou vlády a i oponenti jí museli přiznat nepopíratelné výsledky a úspěchy.

Za druhé, Zemanova vláda i díky keynesiánské ekonomické politice stimulovala hospodářský růst, stabilizovala ekonomiku, posílila příliv zahraničních investic. A byla ekonomicky levicovou, i přes  „pravicové“ opatření - privatizaci bank. Byla vládou jistě hospodářsky prozíravou, nevyvolávající nereálná očekávání, naopak plnící většinu slibů o vyvedení země z ekonomické krize. Zeman prokázal, že levicový politik nemusí být populistický, rozhazovačný a zadlužující tuto zem, ale naopak může být státotvorný, hospodářsky prozíravý a přitom keynesiánec. A to Zeman je!

Za třetí, měřítkem levicovosti může být i tzv. sociální stát, který vznikl po druhé světové válce i jako reakce na velkou ekonomickou krizi třicátých let, i jako reakce na rozmach sovětského socialismu po 2. světové válce. Jako jisté zlidštění kapitalismu, které mělo zamezit možné přitažlivosti sovětského socialismu ve státech západní Evropy. Otázkou vždy bylo, je a bude, jakým způsobem udržet tento sociální stát? Aby jednak nepodvazoval práceschopnost či ekonomickou aktivitu, tedy nebyl plýtvavým sociálním státem, ale na druhé straně, aby nedocházelo k jeho odbourávání pod pláštěm privatizace veřejných služeb či tzv. outsourcingu. Zeman v době jeho vlády nedemontoval tzv. sociální stát, vždy hovořil o inspiraci sociálním státem ve Švédsku atp. Rozhodně sociální stát stavěl na pevnější základy i skrze stabilizaci veřejných financí a ekonomiky.

Na druhou stranu dnes označovaní levicoví politici (Špidla, Sobotka), podporující po té však v době ekonomického růstu „žití na dluh“, naopak přispěli velmi výraznou měrou k dnešnímu stavu veřejných financí, kdy teď pravice pod heslem úspor může výrazně ořezávat i pozitivní části sociálního státu. Ekonomický levicový „guru“ Keynes totiž doporučuje v době krize deficitní rozpočty (pro investice a stimulaci růstu), v dobách růstu naopak vyrovnané či přebytkové ke splácení dluhu. To však Špidla a Sobotka asi neznali a nečetli, tvrdili že „zdroje jsou“, ač tím objektivně podkopali budoucí perspektivu udržitelného sociálního státu.

Politik - i ten levicový - by měl mít názory jak provokující, tak ty, s kterými jde „proti proudu“.  Jestli se tímto nehodí do levicové škatulky, podobně jako se nehodil levici ve své straně německý kancléř za SPD Helmut Schmidt, to už je věc jiná. Také Schmidtův vztah k zelenému hnutí či jaderné energii byl možná označen jako nelevicový. Přesto v době krize stabilizoval německou ekonomiku, rozhodně odmítal nereálné ekonomické představy některých spolustraníků, až to vyvolávalo střety s levicí ve vlastní straně. A to dále nezmiňuji jím prosazované dvojí rozhodnutí NATO, kterým si od levice SPD vysloužil nepěkných označení. A dnes je za tyto postoje oceňován. Obecně platí, že současná levicová póza nemusí být v dlouhodobé perspektivě ten optimální levicový postoj.

Levicovost není jen vztah k ekologii a islámu, ale také schopnost udržet na reálných ekonomických základech sociální stát, zodpovědnou ekonomickou politiku nezadlužující budoucí generace, mít levicový program, ne levicové pózy. Levicovost často může sklouznout např. k ekonomickému populismu a následně strhnout s sebou dolů i ta pozitiva, neb na ně totiž nebude.

Levice si jistě zaslouží širokou diskusi. A nejen Guláš předního českého komentátora.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Augustin | pátek 2.9.2011 22:47 | karma článku: 14,66 | přečteno: 984x
  • Další články autora

Radek Augustin

Dopis příteli prof. Valtru Komárkovi

Milý Valtře, je mi velmi líto, že nejen třetí díl tvých krásných pamětí Kronika zoufalství a naděje již nespatří světlo světa, ale hlavně že již nenapíšeš a nevykonáš další řádku ve svém pestrém a poutavém životě.

16.5.2013 v 14:45 | Karma: 33,97 | Přečteno: 2675x | Politika

Radek Augustin

Severní dálnice

V souvislosti s připravovanou rekonstrukcí hlavní silniční tepny v Česku, totiž D1, kterážto rekonstrukce má trvat dle státního ředitelství silnic a dálnic šest let, vytanulo mnohým na mysl, zda bylo možné dopravním komplikacím souvisejícím s výše zmíněnou rekonstrukcí „Dé jedničky“ předejít?

15.5.2013 v 12:18 | Karma: 17,39 | Přečteno: 656x | Politika

Radek Augustin

I dnes "demokracie rozkvétá (Kryl)"

U příležitosti 17. listopadu se letos semlelo v Česku ledacos a mnozí politici i nepolitici se předháněli ve slovních vyjádřeních a hodnoceních. Já jsem raději sáhnul po Krylovi a písničce Demokracie (z roku 1993). Karel Kryl již dlouho není mezi živými, ale jeho text vůbec neztrácí na aktuálnosti. Vybírám jen pár střípků: "Demokracie rozkvétá byť s kosmetickou vadou, Ti, kteří kradli po léta dnes dvojnásobně kradou..." anebo "Brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, Farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky" či třeba "Zaujímáme postoje, místo abychom stáli". Stojí za to, poslechnout si celou píseň Demokracie v podání Karla Kryla: http://www.youtube.com/watch?v=_1qqFvEQ42o

17.11.2012 v 22:56 | Karma: 19,58 | Přečteno: 1093x | Politika

Radek Augustin

Levicový nebo nelevicový Zeman

Přední český novinář a znalec levicových poměrů A. Mitrofanov schovávajíc se obrazně „za fasádu Lidového domu“, opět naslinil svůj brk a dal prostor své nelibosti nad jménem Miloš Zeman (Právo 2.8.2012). Už zase není Zeman levicový politik, to prý je jen ČSSD.

2.8.2012 v 19:56 | Karma: 22,52 | Přečteno: 1237x | Politika

Radek Augustin

Kauza "CASA"

Ministr financí nám ráčil sdělit, že žádost policie o vydání exministryně obrany Parkanové - v současné době poslankyně TOP 09 a místopředsedkyně Sněmovny - k trestnímu stíhání je novodobý hon na čarodějnice. ...

15.6.2012 v 22:31 | Karma: 22,32 | Přečteno: 772x | Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Novela o léčivech má zajistit dvouměsíční zásoby i přehled dostupnosti léků

29. května 2024  10:37

Držitelé rozhodnutí o registraci léčiv budou nově muset zajistit měsíční až dvouměsíční dodávky...

Putin radil, kdo má vést Ukrajinu místo Zelenského. Hleď si svého, reagoval Kyjev

29. května 2024  10:30

Ruský prezident Vladimir Putin znovu zpochybnil legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra...

Ortel zahraje v dětském zábavním parku. Totální přestřel, nechápou rodiče

29. května 2024  10:29

Pražský zábavní park Krtkův svět v Horních Měcholupech ohlásil na 7. července koncert. U lunaparku,...

Opozice vytýká Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno  10:20

Přímý přenos Poslanci opozičního ANO se přou s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1164x
Radek Augustin, projektový manažer. S oblibou čte knihy a to nejen o historii a politice. Vyznává heslo že slušnost není slabost.

Seznam rubrik