Zrušte kamzíka, zrušte Vánoce

Správě Chráněné krajinné oblasti Jeseníky a také Ministerstvu životního prostředí se nelíbí, že po jesenických kopcích běhají kamzíci. Jsou totiž nepůvodní druh, do místních lesů je nechal nasadit František Josef I. v roce 1913, tedy ani ne před stoletím. Žerou chráněné bylinky a kopýtky způsobují erozi půdy.

Bylinku ve znaku ochráníme vypálením kleče a vystřílením kamzíků

Souhlasím, od kamzíků je to krajně nezodpovědné. Jako náplava by se měli chovat slušně a stejně jako původní obyvatelé, srny, jeleni či divoká prasata, by měli spásat jen zákonem nechráněné rostliny a nosit na kopýtkách papuče. Místo toho si zřejmě najali PR agenturu, která na jejich podporu zorganizovala donebevolající petici, kterou podepsalo 25.000 bloudů.

http://kamzici.net/web/petice/

Pro Správu CHKO Jeseníky je „operace kamzík“, jejíž součástí by mělo být také přejmenování hory skandálně nazvané Kamzičník (1419 m.n.m.) na Halfar, ovšem jen prvním z celé řady problémů. Je zde mnoho dalších nepůvodností, které je třeba vymýtit. Částečně se správa již pustila do boje s klečí, která se také rozrostla tam, kde být nemá. Bohužel boj s ní musel být zastaven, protože pár škarohlídům se nelíbilo, že ji ochranáři pálí přímo na vrcholcích kopců. Ovšem doprava by se prodražila a správný ekolog raději kouká na kopce spálené než nepůvodně zarostlé či rozryté kopýtky kamzíků z Alp.

Dále je ovšem třeba řešit „situaci Vánoce“. Většina domácností na území CHKO i mimo něj totiž na Štědrý den konzumuje kapra. Smaženého s bramborovým salátem. Jenže tímto způsobem se kapr připravuje teprve od roku 1924 a součástí štědrovečerní tabule se stal až v padesátých letech minulého století. Stejně tak vánoční stromečky byly v době, kdy Franz Josef v Jeseníkách vysazoval zlořečené kamzíky pouze měšťáckým plezírem a do vsí, včetně těch na území CHKO Jeseníky, se rozšířily až po první světové válce. Tyto novoty je tedy také potřeba zrušit.

Především je ovšem třeba vyhnat nepůvodní druhy obyvatelstva, které se na území Jeseníků usadily po druhé světové válce, tedy až po roce 1945, přičemž zcela vytlačily obyvatelstvo původní. Před Správou CHKO Jeseníky tedy leží ještě velký kus práce.

Autor: Radovan Auer | středa 23.3.2011 17:32 | karma článku: 24,58 | přečteno: 3383x
  • Další články autora

Radovan Auer

Zachraň své kino!

3.6.2012 v 20:58 | Karma: 11,13

Radovan Auer

A kolik zaplatí MF Dnes?

22.2.2012 v 10:40 | Karma: 27,65

Radovan Auer

Jídelák je kamarád 2

16.2.2012 v 15:52 | Karma: 14,72

Radovan Auer

Vážený pane prezidente,

19.12.2011 v 23:57 | Karma: 17,96