Vážený pane prezidente,

při nedávné návštěvě Vašeho ruského protějšku jste bagatelizoval manipulaci právě proběhnuvších voleb, jakož i potlačení protestů proti nim, které běží dodnes.

"Ty kohoutky se utahujou takhle!"

"Jsou to jejich volby, nikoliv naše volby", řekl jste tehdy. A také že „by bylo by naprosto chybné tomu (dostavbě Temelína) dávat jakýkoliv neekonomický, nepragmatický postoj a ideologizovat tuto otázku." Načež jste vyzdvihl ruskou nabídku nad ostatní. Váš Hradní protokol pak odmítl, aby na tiskovce položil otázku redaktor České televize, ne proto, že se chtěl na volby zeptat, ale proto, že odmítl podepsat papír, že se na ně nezeptá. V tomhle už se svému vzoru z KGB docela blížíte, pane prezidente.

Nic proti Vašemu rusofilismu, pane prezidente. Ale opravdu považujete za vhodné, abychom ještě zvýšili naši energetickou závislost (kdo staví, dodává palivo) na zemi, která se profiluje jako diktatura, v níž neplatí základní lidská práva? Zaštiťujete se čistě ekonomickým, pragmatickým pohledem na věc, ale je možné jej mít na zemi, kde základní ekonomická pravidla neplatí, protože tam je svoboda podnikání značně zdeformována?!

Ano, přiznávám, pane prezidente, dnes mne víc než jindy štve, jak jsme zazdili morálku, kterou se do toho pragmatického, ekonomického uvažování snažil vnést Václav Havel. A přiznávám, nadzvihl mne přístup ruského vedení, ignorujícího jeho úmrtí. Havel je kritizoval často, ale slušnost by ke státníkům měla patřit automaticky. Z Kremlu ovšem neopomenuli kondolovat k smrti Velkého Kima. Příznačné. Je to ten poslední špílec pro váhající, co si o ruské „demokracii“ myslet. (A to prý jenom dal výpověď jeho poslední aspoň trochu slušný dvojník.)

Věřím, že ani vy jste neopomenul kondolovat do Pchjongjangu. Bráno čistě pragmaticky a ekonomicky, mohli by nám dodávat velmi levnou pracovní sílu výměnou za prošlé potraviny. Hladomor tam byl nedávno, pane ...

 

Autor: Radovan Auer | pondělí 19.12.2011 23:57 | karma článku: 17,96 | přečteno: 1345x
  • Další články autora

Radovan Auer

Zachraň své kino!

3.6.2012 v 20:58 | Karma: 11,13

Radovan Auer

A kolik zaplatí MF Dnes?

22.2.2012 v 10:40 | Karma: 27,65

Radovan Auer

Jídelák je kamarád 2

16.2.2012 v 15:52 | Karma: 14,72