Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dan Brown: Šifra mistra Theodorika

Splnil jsem si povinné minimum, abych potvrdil svou příslušnost k euroatlantické civilizaci a v pár uplynulých měsících načetl a zkoukl Šifru mistra Leonarda a taky knížku a film Andělé a démoni.

Smrtka jasně ukazuje směrem na Karlštejn

Dan Brown je hlavně zručný řemeslník, který šikovně kombinuje útržky všemožných spikleneckých teorií s turistickými průvodci po evropských metropolích.  Na to, že píše o záhadách a symbolech, ve svých knihách nic záhadného či nevyřčeného neponechává, píše-li o dvanácti pohárech na stole, musíte se smířit s tím, že Vám všech dvanáct detailně popíše. Mají-li umřít čtyři kardinálové, každý někde jinde a vždycky v celou, nepočítejte, že by doktor Langdon odhalil padoucha třeba v polovině trasy. Přece čtenáře neochudí o svou konstrukci historické procházky.

Striktní přesnost, popisnost – to jsou Brownovy mantry. Dokonce i Hollywood, když přetavoval jeho bestsellery na blockbustery, ponechal větší prostor pro divákovu fantazii. Obvykle zachází s literaturou zcela opačně.

Brown píše pro Američany a v nás Evropanech přiživuje pocit kulturní nadřazenosti. Nevodí čtenáře po žádných zapadlých koutech a periferiích, thrillerové situace vytváří na místech hlavních prohlídkových tras, místech, která i farmář z Wisconsinu zná z půldenní autokarové okružní jízdy městem. V Paříži se začíná v Louvre u Mony Lisy, v Římě na Svatopetrském náměstí.

Pokud by se Dan Brown rozhodl umístit děj své další knihy do Prahy, dojel by doktor Langdon asi dvaadvácou k Hradu, tam by v Katedrále svatého Víta objevil neklamné známky toho, že byl Petr Parléř účastníkem rozsáhlého středověkého spiknutí, které ovšem zosnoval už svatý Václav se svatým Vojtěchem. Od té chvíle budou všechny další indicie ukryty pod číslem pět, protože už v tom máme Víta, Václava a Vojtěcha, co začínají od V a to je římská pětka.

Pátý chrlič bude v pět hodin vrhat stín směrem ke Strahovskému klášteru, kde bude v páté polici pátou knihou jistojistě první vydání Švejka, a v něm na páté straně bude v pátém řádku, zřejmě něco o tom, že Ferdinand d´Este bydlel na Konopišti (dále následujevýklad o Haškovi, sarajevském atentátu a o světové válce). Na dalších stranách zběsilá honička po Petříně, přičemž padouši stíhají Langdona lanovkou. Z Újezdu (je tam hospoda U Švejka, což Langdona nahlodá ve správnosti konopišťské indicie) to vezmou padouši přes Kampu, kdežto Langdon jede kolem Pražského Jezulátka (výklad), protože ví, že všechny nepravosti se točí kolem církve. Znovu se s lotry utká na Karlově mostě, někde tam jak stojí fronta turistů na pohlazení křížku – to bude další stopa.

Úprk uličkami na Staromák, Langdon už pochopil, že klíčem k odhalení spiknutí je pohyb po těch cedulkách, které označují Královskou cestu (výklad). Smrtka na orloji už dá jasný impulz k tomu, aby se místo na Konopiště vydal na Karlštejn. Autokarové zájezdy tam vyjížději od Obecního domu, jenž leží u Prašné brány, kterou začíná zmiňovaná Královská cesta. To je ale náhodička.(Původně měla celá kniha začínat právě tady, ale cestovky si stěžovaly, že by pak američtí turisté, kteří si zaplatí trasu Po stopách Roberta Langdona, museli na Pražský hrad do kopce, tak to otočil.)

Autokar se na Karlštejn líně vleče (vyplněno výkladem) a do zkázy OSN už zbývá jen pět minut. Na hradě tedy Langdon vysprintuje do kaple, vyzdobené Mistrem Theodorikem, který v tom spiknutí jel od začátku s Parléřem a na jednom z jeho deskových obrazů (asi na tom, kde se nakreslil sám s knížkou, co všichni známe z učebnice) bude tlačítko a bude vyhráno.

Akorát nevím, koho by Brown použil jako spiklence. Ilumináty, templáře a zednáře už dost vytěžil, asi by musel přijít s něčím novým. I zde má ovšem Praha co nabídnout – máme přece Ordo Lumen Templi – řád, který založil Dan Landa (možná indicie v textu některé z jeho písní, kterou budou hrát v té Hospodě u Švejka, např. „Touha je zákon, kámo, zákon“, to je spiklenecký jak hrom.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radovan Auer | pátek 9.7.2010 15:50 | karma článku: 22,65 | přečteno: 2005x
  • Další články autora

Radovan Auer

A co když má pravdu Kalousek i Lessy?

Tak prý lže buď ministr nebo šéf policie. V obou případech nepříjemné. A co když jde jen o hloupé nedorozumění?

18.7.2012 v 23:17 | Karma: 10,37 | Přečteno: 898x | Diskuse| Politika

Radovan Auer

Zachraň své kino!

Na začátku příštího roku nebude v České republice promítat ani polovina kin, jež byla v provozu loni. A nikoho to moc netankuje. Zatímco v roce 2011 se ještě promítalo asi v sedmi stovkách kin, do roku 2012 jich nejspíš vstoupí maximálně dvě až tři stovky. Promítání pod širým nebem se stane exkluzívním zážitkem, ze stovky letňáků jich nepřežije víc než deset.

3.6.2012 v 20:58 | Karma: 11,13 | Přečteno: 1181x | Diskuse| Kultura

Radovan Auer

A kolik zaplatí MF Dnes?

Rok vězení a dvacet let hanby za znásilnění, které nespáchal. Soud mu teď přiklepl odškodnění 766 tisíc. Podle mne docela málo, když uvážím, že si šel sednout na prahu dospělosti a do čtyřiceti si na něho sousedi ukazovali prstem. „Hele, pederast jde.“

22.2.2012 v 10:40 | Karma: 27,65 | Přečteno: 1639x | Diskuse| Společnost

Radovan Auer

Jídelák je kamarád 2

Je to přesně rok, co jsem prvně psal blog o jídelácích. Takže, jak se říká na schůzích a v seriálech, „je čas ohlédnout se a bilancovat“.

16.2.2012 v 15:52 | Karma: 14,72 | Přečteno: 1180x | Diskuse| Cestování

Radovan Auer

Vážený pane prezidente,

při nedávné návštěvě Vašeho ruského protějšku jste bagatelizoval manipulaci právě proběhnuvších voleb, jakož i potlačení protestů proti nim, které běží dodnes.

19.12.2011 v 23:57 | Karma: 17,96 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2295x
Máte-li pocit, že píšu jak dement, nejspíše dement jsem.