Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Au-pair: holka pro všechno, služtička, člen rodiny?

Spousta děvčat stále jezdí na zkušenou do ciziny jako au-pair. Ne každý vnímá tuhle  "pracovní" pozici pozitivně. Aupair mají různé zkušenosti a lidé se na ně různě dívají. Rozhodně ty, které se v cizině vdaly, nejsou považovány za něco méněcenného, protože začínaly jednou jako "pomocnice v domácnosti." Ta Anglie, která tak rozlišovala podle společenského statusu, už není, dnešní Anglie je v tomto už jiná. Ač si diskutéři usmysleli, že je to můj případ, musím je zklamat, nikdy jsem au-pair nebyla a ani by mě to nelákalo. Děti mám sice ráda, ale hlavně ty vlastní. Starat se o děti je hodně náročné, navíc je to dost velká zodpovědnost, a to je hlavní úkol aupair - péče o děti, museli by platit mnohem víc, abych tohle kdysi zvolila jako "práci". V dnešní době už jsou jiné možnosti, jak se podívat do ciziny. Pokud někdo má rád děti a chce se lépe naučit jazyk, tak prosím. Je zaručeno studium, kapesné, ubytování. Ale nikdy není jisté, na jakou rodinku kdo narazí. Znám pár děvčat, která se chtěla vdát, která neměla chuť se vracet do Česka, ale také pár děvčat, která se prostě zamilovala a zůstala neplánovaně. Příběhy jsou různé.

služka?dailymail.co.uk

Skoro všechny agentury slibují, že au-pair je jako člen rodiny. Ne vždy tomu tak však je. Někdy si rodina najímá au-pair vyloženě na práci služky: vaření, uklízení, hlídání dětí. Rodina se k ní chová jako ke služce, podřazené to bytosti, která je z kdovíodkud a která nemá ponětí, oč běží. Pro spoustu novozbohatlíků je to ideální kombinace, neznalé dívčiny z chudých zemí, které ještě neumějí dost dobře anglicky a které ještě neznají svoje práva plus mrzký plat, co plat, spíš kapesné.

Pak jsou rodiny, které skutečně aupair berou jako člena rodiny, dokonce jí zařídí vlastní bydlení, vlastní byt a dají jí třeba auto k dispozici. Neberou ji jako služku, ale starší dítko, které už má vlastní život a které občas přijde pohlídat děti a uvařit sem tam něco k jídlu. Takové jsou ale spíš výjimky než pravidlo.

Optimální je nějaká agentura, která má dobrou pověst a která seznámí obě strany s povinnostmi a právy. Spousta aupair jsou naivní, mladá děvčata, která zbytečně setrvávají v nedobré situaci, protože se bojí následků a že už si nevydělají nebo nenajdou jinou rodinu. Ovšem dá se vůbec takto vydělat? Rozhodně ne. Pro  dívky je výhodné, že mohou jet do ciziny s tím, že mají kde bydlet a mohou chodit do školy s tím, že výměnou se postarají o děti, uvaří a třeba vyžehlí.

Nejen rodiny však občas trpí nějakým tím kazem na charakteru, jsou známy i případy, kdy au-pair rodinu okradla o rodinné stříbro či peníze atd.

Některé ženy si pomoc do domácnosti vybírají podle vzhledu. Bojí se, že jejich manžel bude pokukovat po mladé, hezké pomocnici, a tak hledají spíš ošklivku. Pokud je ošklivka hodná a miluje děti, má vyhráno. Rodina ji ráda zaměstná na delší dobu a zajistí přiznivé podmínky pro studium-život v cizině. Některé rodiny najímají mužské aupair, zvlášť když mají doma malé kluky, kteří pak s aupairakem mohou hrát fotbal a dělat "mužské" věci, narozdíl od slečen. Ale zase se někdy projevuje žárlivost naopak, tj. manžel žárlí na pomocníka...

Osobně bych si najala spíš zkušenou hospodyni, pokud bych chodila do práce, ale peníze jsou pro mnohé motivace, au-pair skoro nic nestojí a všude je jich přehršel. Najít dobrou hospodyni není lehké a stojí mnohem více.

Když si někdo vybere au-pair jako pro začátek v cizině, proč ne, je to jistě dobrá zkušenost, ale dívky v EU by neměly zapomínat, že už to není jediná možnost, jak jít do světa na zkušenou a pokud se tak rozhodnou, měly by si zjistit, do čeho jdou. Ne vždy je to idylka, kde je aupair člen rodiny. Ne vždy je to lehká práce v domácnosti. Pokud by se na to dívaly jako na pomocnici-služebnou, bylo by to realističtější. Pracovat, doučit se jazyk, porozhlédnout se. Také je jasné, že být au-pair není žádná praxe ani záruka naučení se jazyka dobře, je rozdíl mezi konverzačním stupněm jazyka a odbornou znalostí. Když jsem dřív pracovala v Česku, bavily mne občas bývalé aupair, čerstvě vyplavené ze Západu, které bez jakékoliv praxe se hnaly na vedoucí místa s tím, že umějí výborně jazyk a mají praxi. Zkušenost jistě mají, ale praxi? A znalosti jazyka?

Každopádně těm, které se pro tuto zkušenost rozhodnou, přeji pevné nervy a dobré rodiny.

 

Autor: Ivana Ashby | čtvrtek 23.12.2010 21:57 | karma článku: 19,45 | přečteno: 3388x
  • Další články autora

Ivana Ashby

Ochutnavka Vina “Texas Style”

Rozhodla jsem se podelit o svoji prvni vinovou ochutnavku v Texasu. Nevedela jsem co od ni zde ocekavat, protoze vse je jine nez v UK i v CR a musim priznat, ze jsem byla jsem velmi mile prekvapena! Vlastne to byla zatim ta nejlepsi ochutnavka, na ktere jsem kdy byla! Texas nezklamal!!

25.10.2012 v 20:17 | Karma: 8,92 | Přečteno: 831x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Po roce v USA - je to lepší než v UK nebo Česku?

Tak už je to přes rok, co bydlíme v Texasu. A musím přiznat, že už jsem si zde zvykla a Texas je můj nový domov. Chtěla bych se podělit o celkem zajímavé? postřehy a porovnání s UK. Za tento rok jsme obdrželi zelenou kartu, tak jsme oficiálně trvalí residenti USA.

16.7.2012 v 10:42 | Karma: 20,03 | Přečteno: 2930x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Levá strana už není ta pravá aneb řízení v USA

Jak už jsem psala v předešlých článcích, před zhruba půl rokem se naše rodina přestěhovala do USA. Než jsme se přestěhovali, tak nám náš právník doporučil, ať si uděláme tzv. mezinárodní řidičský průkaz, protože s britským bychom si vystačili maximálně měsíc. Následovali jsme jeho radu, ale po příjezdu do USA jsme stejně zjistili, že budeme muset udělat americký, protože mezinárodní sebou nesl jisté nevýhody. Ale ani Řím nebyl postaven za den, a tak nám to trvalo déle.

26.9.2011 v 9:58 | Karma: 9,84 | Přečteno: 1361x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Očkování, škola, zdraví a tak různě z USA

Naše děti už zahájily školu. Školní rok tady začíná dřív, většinou v srpnu. Protože jsem donedávna žili v Anglii, museli jsme nechat děti doočkovat, než šly do školy. Narozdíl od Angličanů, Američané očkují na trošku víc nemocí. Teda, očkování v USA povinné není, ale bez potvrzení o všech očkováních není možné přijetí dětí do škol. Kdekoliv je dítě v kolektivu, třeba i v mateřském centru, musí mít očkování. Děti to braly celkem sportovně, jako vše tady. Jsme tady sotva půl roku a za tu dobu si zvykly a už je vidět, jak se z anglických dětí stávají děti americké. Slovník a intonace se mění. Děti jsou vůbec úžasné, jak rychle se přizpůsobí. Nedá se říct, že jim chybí Anglie. Prostě jsme teď doma tady. Další očkování nás čeká za pár let.

29.8.2011 v 10:56 | Karma: 16,49 | Přečteno: 2748x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Lidi s tetováním jsou všichni vyrovnaní a vzdělaní a supr

Musím se omluvit tetovaným a jiným lidem, kteří si zdobí tělo. Ano, omlouvám se moc a moc. Jsem totiž mimo. Já jsem netušila, jak moc skvělí lidé mají tetování. Kolik ředitelů, manažerů. Jak je tetování drahé. Jak si ho nemůže žádná nízká třída dovolit, takže to není jasně záležitost nízké třídy. Tetování je taky decentní. Umělecké. A vůbec neříká nic o lidské psyché. Omlouvám se tedy všem tetovaným, netušila jsem, že ani jeden z nich nemá nízký příjem a nízké sebevědomí. Dokonce jsem se dozvěděla, že trpím neurozou a separačním traumatem a měla bych se léčit. Možná si po terapii nechám udělat i nějaké to tetování. Protože tetovaní lidi jsou fakt skvělí:

25.8.2011 v 7:22 | Karma: 38,93 | Přečteno: 26617x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5296x
Typická ženská, která musí kecat do všeho, proto se rozhodla psát blog