Au-pair: holka pro všechno, služtička, člen rodiny?

Spousta děvčat stále jezdí na zkušenou do ciziny jako au-pair. Ne každý vnímá tuhle  "pracovní" pozici pozitivně. Aupair mají různé zkušenosti a lidé se na ně různě dívají. Rozhodně ty, které se v cizině vdaly, nejsou považovány za něco méněcenného, protože začínaly jednou jako "pomocnice v domácnosti." Ta Anglie, která tak rozlišovala podle společenského statusu, už není, dnešní Anglie je v tomto už jiná. Ač si diskutéři usmysleli, že je to můj případ, musím je zklamat, nikdy jsem au-pair nebyla a ani by mě to nelákalo. Děti mám sice ráda, ale hlavně ty vlastní. Starat se o děti je hodně náročné, navíc je to dost velká zodpovědnost, a to je hlavní úkol aupair - péče o děti, museli by platit mnohem víc, abych tohle kdysi zvolila jako "práci". V dnešní době už jsou jiné možnosti, jak se podívat do ciziny. Pokud někdo má rád děti a chce se lépe naučit jazyk, tak prosím. Je zaručeno studium, kapesné, ubytování. Ale nikdy není jisté, na jakou rodinku kdo narazí. Znám pár děvčat, která se chtěla vdát, která neměla chuť se vracet do Česka, ale také pár děvčat, která se prostě zamilovala a zůstala neplánovaně. Příběhy jsou různé.

služka?dailymail.co.uk

Skoro všechny agentury slibují, že au-pair je jako člen rodiny. Ne vždy tomu tak však je. Někdy si rodina najímá au-pair vyloženě na práci služky: vaření, uklízení, hlídání dětí. Rodina se k ní chová jako ke služce, podřazené to bytosti, která je z kdovíodkud a která nemá ponětí, oč běží. Pro spoustu novozbohatlíků je to ideální kombinace, neznalé dívčiny z chudých zemí, které ještě neumějí dost dobře anglicky a které ještě neznají svoje práva plus mrzký plat, co plat, spíš kapesné.

Pak jsou rodiny, které skutečně aupair berou jako člena rodiny, dokonce jí zařídí vlastní bydlení, vlastní byt a dají jí třeba auto k dispozici. Neberou ji jako služku, ale starší dítko, které už má vlastní život a které občas přijde pohlídat děti a uvařit sem tam něco k jídlu. Takové jsou ale spíš výjimky než pravidlo.

Optimální je nějaká agentura, která má dobrou pověst a která seznámí obě strany s povinnostmi a právy. Spousta aupair jsou naivní, mladá děvčata, která zbytečně setrvávají v nedobré situaci, protože se bojí následků a že už si nevydělají nebo nenajdou jinou rodinu. Ovšem dá se vůbec takto vydělat? Rozhodně ne. Pro  dívky je výhodné, že mohou jet do ciziny s tím, že mají kde bydlet a mohou chodit do školy s tím, že výměnou se postarají o děti, uvaří a třeba vyžehlí.

Nejen rodiny však občas trpí nějakým tím kazem na charakteru, jsou známy i případy, kdy au-pair rodinu okradla o rodinné stříbro či peníze atd.

Některé ženy si pomoc do domácnosti vybírají podle vzhledu. Bojí se, že jejich manžel bude pokukovat po mladé, hezké pomocnici, a tak hledají spíš ošklivku. Pokud je ošklivka hodná a miluje děti, má vyhráno. Rodina ji ráda zaměstná na delší dobu a zajistí přiznivé podmínky pro studium-život v cizině. Některé rodiny najímají mužské aupair, zvlášť když mají doma malé kluky, kteří pak s aupairakem mohou hrát fotbal a dělat "mužské" věci, narozdíl od slečen. Ale zase se někdy projevuje žárlivost naopak, tj. manžel žárlí na pomocníka...

Osobně bych si najala spíš zkušenou hospodyni, pokud bych chodila do práce, ale peníze jsou pro mnohé motivace, au-pair skoro nic nestojí a všude je jich přehršel. Najít dobrou hospodyni není lehké a stojí mnohem více.

Když si někdo vybere au-pair jako pro začátek v cizině, proč ne, je to jistě dobrá zkušenost, ale dívky v EU by neměly zapomínat, že už to není jediná možnost, jak jít do světa na zkušenou a pokud se tak rozhodnou, měly by si zjistit, do čeho jdou. Ne vždy je to idylka, kde je aupair člen rodiny. Ne vždy je to lehká práce v domácnosti. Pokud by se na to dívaly jako na pomocnici-služebnou, bylo by to realističtější. Pracovat, doučit se jazyk, porozhlédnout se. Také je jasné, že být au-pair není žádná praxe ani záruka naučení se jazyka dobře, je rozdíl mezi konverzačním stupněm jazyka a odbornou znalostí. Když jsem dřív pracovala v Česku, bavily mne občas bývalé aupair, čerstvě vyplavené ze Západu, které bez jakékoliv praxe se hnaly na vedoucí místa s tím, že umějí výborně jazyk a mají praxi. Zkušenost jistě mají, ale praxi? A znalosti jazyka?

Každopádně těm, které se pro tuto zkušenost rozhodnou, přeji pevné nervy a dobré rodiny.

 

Autor: Ivana Ashby | čtvrtek 23.12.2010 21:57 | karma článku: 19,45 | přečteno: 3388x