Fotbal Slavie - Sparta a policejní manévry

Fotbalové utkání Slavie – Sparta se koná dvakrát do roka. Z toho na fotbalovém stadionu Slavie jednou. Pokud jste náhodou nedaleko stadionu, nechtěně se zúčastníte i policejních manévrů. Zážitek. Napětí. Kam se hrabe fotbal.....

Potřebovala jsem nafouknout pneumatiku u auta, byla téměř prázdná. Vydám se tedy nic netuše k pumpě a cestou míjím fotbalový stadion Slavie. Nejsem žádný fotbalový nadšenec a netuším, kdy se které utkání koná. Kolem stadionu je velmi rušno, začínají se scházet fanoušci. To je jasné i fotbalovému analfabetovi jako jsem já - bíločervené šály a dresy poznám. Vyrůstala jsem přesně mezi stadiony Slavie a Bohemians, takže odmalička fandím nikomu.

Cesta tam proběhla klidně, celkem plynule, jen mi bylo divné to množství policajtů všude kolem. Zdálo se mi, že více než obvykle při fotbale. Cesta v opačném směru vypadala horší, auta již popojížděla. Hlavou mi běželo, že snad někde do té doby zaparkují a průjezd se uvolní. To jsem se však zmýlila.

Z Bohdalce do vršovického ďolíku se již jen popojíždělo a já sice měla již nahuštěnou pneumatiku, ale trnula jsem hrůzou, zda má baterie přežije. Občas se kolona dokonce i pohnula, mezitím jsem si mohla v klidu důkladně prohlédnout černé uniformy policajtů, jejich štíty, helmy a dokonce vedle mě defiloval celý policejní jizdní oddíl. No kolikrát v životě se zúčastníte policejní přehlídky přímo v první řadě?

A policajtů stále přibývalo. A já stále nechápala. Nikde žádné roztržky, všichni kolem stadionu se chovali naprosto klidně. Černé řady policajtů byly všude kolem. Další policejní auta přijížděli. Obrněné, osobní i dodávky. Helikoptéra. Dokonalá přehlídka, co všechno má policie ve výbavě.

“Hraje Slavie se Spartou,” říká mi dítě do telefonu. “Tys to nevěděla?” diví se. No nevěděla, jak by?

Křižovatku u Slavie jsem úspěšně přejela a mířila do kopce směrem na Vinohrady. Cestou míjím blikající autobus. Další… V opačném směru jede několik policejních aut. Dokonce ve dvou pruzích. Houkají. Blikají. Kousek přede mnou zuřivě gestikuluje policajt. Už vím, proč ty autobusy stály. Řidiči to věděli. Odklon dopravy úplně opačným směrem než potřebuju. Všichni tam jedou. Taky zablokovaná doprava. A za zády jen slyším skandovat pochodující dav fanoušků Sparty.

Doma se dívám na fotky a záběry na internetu. Sparťané vyšli ve 14,30 od stadionu Sparty směr centrum, na Staroměstském náměstí způsobili rozruch mezi turisty. Metrem se přemístili na stanici Želivského a šli z kopce na Slavii. Vše naštěstí bez incidentů. Jen ta doprava…

Kluby právě hrajou. Možná mám přeci jen radši tu Slavii, ale fotbalový fanoušek ze mě nikdy nebude. Rozhodně fandím fair-play a slušnému chování i po zápase.

Marně však přemýšlím, kdo vlastně platí takové policejní manévry v tomto rozsahu. Kluby? Fanoušci? My všichni daňoví poplatníci? 

P.S. Fotit mě nenapadlo, tak příště...

Autor: Iva Apanasenková | neděle 17.9.2017 18:23 | karma článku: 28,01 | přečteno: 1921x