Andělé se objeví vždy, když je nečekáte

Když se vám zdá, že vám život hází klacky pod nohy a nic se nedaří, objeví se nečekaní „andělé“ v okolí. A pomůžou. Jsou to skutky, které se dotknou vašeho srdce. Je nádherné někam patřit.

Tobiáš je na škole v přírodě. Nečekaně. Neplánovaně. Neměl tam totiž být. Poprvé se neměl zúčastnit školní akce. Poprvé po 8 letech ve škole. Blbé poprvé pro Aspergera, který každou změnu těžce nese a vydělení od spolužáků může prohloubit jeho problémy. Ale byl s tím smířen. A nesl to statečně. Situaci rozumí a ví, odkud vítr fouká.

„Tobiáši, ještě jsi neodevzdal přihlášku,“ upozorňuje učitel Tobiáše ve škole. Celá škola má podzimní školu v přírodě v jediný termín. Už rok čekáme na stanovení adekvátního výživného. Učitelovi však Tobiášovo zdůvodnění nestačí. Nevěří mu snad?

Dva týdny poté přijde mail ze školy. A dlouhá debata o našem současném stavu. Jen potvrzuji slova mého synka. A snažíme se s Tobiášem najít i nějaká pozitiva k jeho neúčasti jako třeba: „Deštné – bude tam určitě pršet„ nebo „ve škole bez většiny učitelů a žáků bude nesmírný klid a ticho.“ A Tobiáš klid umí ocenit.

A necelý týden před odjezdem přišel mail ze školy. Ohromeně zírám do obrazovky. Škola Tobiáše zve a vše mu platí. Výjimečný případ. Pomoc přišla dokonce bez naší žádosti.

„Chceme, aby tam Tobiáš s námi byl,“ čtu v té neuvěřitelné zprávě. Skoro tomu nevěřím, že je to možné. Dlouho jsem nebyla takhle dojatá. Je nadmíru jasné, že Tobiáš není jen žák své školy. Tobiáš prostě do „své“ školy patří.

„Když  to jde, pomůžeme,“ slyším hlas anděla. Slova i tón řeči jako by zněly andělsky. Tak nějak samozřejmě, když přeci andělé mají v náplni práce pomáhat. Anděl se však vtělil do paní ředitelky, které jsem při telefonním rozhovoru děkovala. Tečou mi slzy. Není to běžné. A není to vůbec samozřejmé. Zdá se, jako by se celý vesmír poskládal tak, aby to dobře dopadlo. A já se jen hluboce klaním.

Tobiáš má svou školu rád a je zřejmé, že i škola má ráda jeho. Patří tam. A škole na něm záleží. Nádhera. Kolik je takových škol? Kolik kamarádů se za vás postaví, když máte potíže?

Pomoc a podpora prostě někdy přichází tam, kde byste ji nečekali. Stačí být opravdový, mít otevřené srdce a přijmout upřímné dary „andělů“ z okolí. Děkujeme.

Autor: Iva Apanasenková | pátek 13.10.2017 15:26 | karma článku: 24,29 | přečteno: 814x