Nejsou lidi

Tuto větu jsme, my dříve narození, často slyšeli v dobách socializmu. Bohužel ji v posledních dnech slyšíme z úst našich podnikatelů znovu.

Čím to je? Proč chybí lidé ve stavebnictví, strojírenství, ale i IT nebo v obchodě? Důvodů je několik. Jednak došlo ke zvýšené poptávce po zboží vlivem výpadku výroby v době covidové. A druhým důvodem je radikální snížení počtu zahraničních pracovníků, a to především ve stavebním a strojírenském průmyslu. Nedostatek výrobních pracovníků se potom šíří jako lavina. Chybí lidé v hutích, čímž se vyrobí méně železa. Ve strojírenství je nedostatek materiálu, čímž cena od května tohoto roku prudce vzrostla. Stejně tak je to i s výrobou a zpracováním dalších surovin. Výsledkem je, že firmy vyrábějící konečný produkt se potýkají s nedostatkem svářečů, stavebních dělníků, zámečníků nebo truhlářů a současně musí čelit prudkému nárůstu cen materiálů, protože vázne výroba a je nedostatek materiálu. Prostě začarovaný kruh.

Často slyšíme od levicových stran jako je ČSSD nebo KSČM božské rady, že je nutno, aby se zaměstnali nezaměstnaní. Dá se však říci, že nezaměstnanost je nulová, neboť 3,5% nezaměstnaných nechce pracovat. Mám společnost na výrobu ocelových konstrukcí a modulových domů. Na přijímací pohovory však chodí jen chroničtí odmítači práce a chtějí jen razítko kvůli podpoře. Nedáme! My máme práci pro všechny, i pro chodiče pro razítko. Úvahy Pirátů, že špinavou práci ve skladech a hutích by neměli dělat lidé, ale roboti, je utopie, stejně jako celý pirátský program. Možná někdy v budoucnu, ale ne dnes a zítra. Na trhu práce prostě nejsou lidé. Ne, že nechtějí pracovat, ale prostě nejsou. Přitom je dostatek zakázek, ale není možné je vyrobit nebo postavit. Právě zvýšená výroba a tvorba HDP je přitom cesta, jak snížit zadlužení země.

Řešením nahrazení výpadku pracovních sil je dovoz zahraničních pracovníků. Jedná se především o pracovníky z Ukrajiny, Polska nebo Rumunska. Tito lidé u nás tradičně pracovali. V době covidu však odjeli domů a jejich návrat jim nijak neulehčujeme. Jestliže v Polsku trvá získání pracovních povolení 2-3 týdny, u nás je to 2-3 měsíce. Proč by tedy tito pracovníci zde neproduktivně čekali na povolení, když ho mohou získat v sousedním státě jednoduše. Vláda namísto řešení tohoto problému přitvrzuje ve vydávání pracovních povolení, staví administrativní překážky (myslím, že uměle a cíleně) a raději se věnuje přepadovým kontrolám ve výrobě, zda mají cizinci u sebe všechny doklady. Argumenty socanů, že podnikatelé chtějí zahraniční pracovníky proto, aby jim platili málo a potom nebude práce pro naše občany, jsou liché. Například u mne pracují všichni pracovníci bez rozdílu v úkole, ať se jedná o našeho zaměstnance, agenturního pracovníka nebo smluvního partnera.

Z uvedeného plyne: chceme-li snížit zadlužení země, je nutno zvýšit produkci průmyslu a zvýšit HDP. Aby bylo možno zvýšit výrobní produkci, nesmí stát překážet podnikatelům a musí vytvořit podmínky pro zaměstnávání českých nebo zahraničních pracovníků. Nechceme-li dopadnout jako Anglie, kde z důvodu nedostatku zahraničních řidičů je ohrožena celá ekonomika země, musí vláda, třeba i v demisi, problém řešit, ne zametat pod koberec.

Ing. Antonín Fryč, CSc.

Majitel společnosti

Kandidát Hnutí Trikolora Svobodní Soukromníci

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Antonín Fryč | úterý 5.10.2021 20:12 | karma článku: 17,90 | přečteno: 502x