Základní znalosti, nebo život!

Je to pořád dokola: "Každý člověk by měl získat takový ten obecný přehled!" - rozuměj Škola je nezbytná....
knihy

Takže:

Za prvý: Je zajímavý, jak za ten "obecný přehled" každej považuje pouze a jedině to, co sám úplně bezpečně zná. Můj táta, křiče na mě tuhle větu, snaže se tak zachránit své vnuky přede mnou a bídnou smrtí z neznalosti "základních věcí", ve svém balíčku (mimo jiný), nemá ani nanočástečku světa moderních technologií - zato trvá na tom, že je člověk úplnej kretén, když neví, kde je Žatec.

Za druhý: Když už, tak co přesně je na tom TO zásadní? Umět, protože je potřeba na vyžádání vypálit po souputníkovi intelektuálovi v hospodě letopočet, aby se jeden neznemožnil - anebo znát, protože nás má kontext poučit, abychom stále dokola neopakovali chyby mrtvejch?

Mám příklad z tak často skloňovaný historie, alias dějepisu: Holokaust a nacismus. Je nezbytně nutný znát přesně datum? Jména? Názvy koncentračních táborů? Vědět, že třeba v Treblince bylo zavražděno mnohonásobně víc lidí, než v Dachau? Musím znát celkový počty obětí?

Co když nevim nic z toho, ale s vykulenejma bulvama jsem kdysi objevila, dle mého všeříkající, Milgramův experiment poslušnosti? Nebo jsem si zatlačovala zpátky husí kůži po Hanekeho velmi výmluvně vypointovaný Bílý stuze? Nebo i přes nevolnost dočetla Merleho Smrt je mým řemeslem? Anebo mi leccos bylo jasný díky ohákovanýmu a plešatýmu popletovi, z kterýho by si nejeden dějepisář uslint, jak měl data v malíku - a kterýho si rozhodla vzít jedna má nebohá dávná kamarádka?

A jakej by byl asi teprve svět, kdyby každej z nás -chraň nás, pane prezidente- znal a uměl něco jinýho? Nechutná představa! Tfujtajbl.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anna Třešňáková | pátek 9.6.2017 8:30 | karma článku: 12,51 | přečteno: 474x